Ψωμιάδης: «Εγώ δεν είμαι πισωγλέντης»! Τον… αντρισμό του προέβαλε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης στη συνέλευση της ΕΝΑΕ για τον Καλλικράτη. Ξεπέρασε η κυβέρνηση τις "κόκκινες γραμμές" λέει η πλειοψηφία


Τον αντρισμό του προέβαλε στη γενική συνέλευση των νομαρχών της χώρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
«Εγώ δεν είμαι πισωγλέντης» είπε χαρακτηριστικά και από εκεί και πέρα όλοι οι νομάρχες, έμειναν με την απορία για το τι εννοεί και ποιον φωτογραφίζει.
Κατά τα λοιπά ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη διαφωνία του με το προσχέδιο του Καλλικράτη, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, ενώ το χαρακτήρισε τραβεστί - νομοσχέδιο
Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι την μόνη περιφέρεια που μπορεί να κερδίσει είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που εντελώς τυχαία είναι αυτή στην οποία μάλλον θα είναι υποψήφιος ο ίδιος.
Ένα ζήτημα που έθιξε ακόμη είναι και αυτό της μη πρόβλεψης για την αντικατάσταση των αντιπεριφερειαρχών υποστηρίζοντας ότι «αν βγει ομοφυλόφιλος ή κλέφτης ποιος θα τον αντικαταστήσει;» 
    Στα σοβαρά ζητήματα
τώρα που θέτει το προσχέδιο του Καλλικράτη, σύμφωνα με πληροφορίες της Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης, η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι η Κυβέρνηση παρέβη μονομερώς, σε αρκετά σημεία, τις «κόκκινες γραμμές» που είχε βάλει.

Η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ θεωρεί ότι το κεντρικό κράτος παραμένει υπερσυγκεντρωτικό, με απηρχαιωμένες και γραφειοκρατικές δομές, με ανέπαφο το σύστημα εξουσιών και αρμοδιοτήτων του, ενώ καμία αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους –ακόμη και από αυτές που χαρακτηρίζονται ως «μη κρατικές» -περιέρχεται στην Αυτοδιοίκηση.

Ακόμη:

• Δεν προβλέπεται η ταυτόχρονη Φορολογική Μεταρρύθμιση με σκοπό τους σταθερούς, μόνιμους και δυναμικούς πόρους για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ενώ επιχειρείται να θεσπιστούν πόροι μη σταθεροί, μη μόνιμοι και μη καθορισμένοι εκ των προτέρων

• Η ανάληψη, από τους ισχυρούς δήμους, των νέων αρμοδιοτήτων, μαζί με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προέρχονται από την καταργούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, θα οδηγήσει σε κατάργηση της Νομαρχίας ως κέντρου εξυπηρέτησης του πολίτη. Η καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν θα στερείται απλώς «πολιτικής υπόστασης» αλλά θα παύσει να διαθέτει και «διοικητική υπόσταση».

• Η έλλειψη για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο, σε μέγεθος, δυσκολία, προβλεπόμενη πολυπλοκότητα των οργάνων και της λειτουργίας τους, άμεσα εκτελεστέου Επιχειρησιακού Σχεδίου Εφαρμογής.

• Τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την καταστατική θέση των αιρετών, με διατάξεις που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή και των προερχομένων από τον ιδιωτικό τομέα εργασίας, στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων των Περιφερειών – με την ομαλή επαγγελματική τους εξέλιξη και επανένταξη στο επάγγελμά τους, μετά το πέρας της λαϊκής εντολής, χωρίς απώλεια των δικαιωμάτων τους (εργασιακών και ασφαλιστικών).

• Παρατηρούν εξόφθαλμες διαφορές που υφίστανται, στην οργάνωση και την άσκηση αρμοδιοτήτων, μεταξύ της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
• Ζητάμε να απαλειφθούν οι διαφορές και να σχεδιαστούν με ενιαίο τρόπο τα λειτουργικά ζητήματα και τα θέματα αρμοδιοτήτων των Μητροπολιτικών αυτοδιοικήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

• Υπάρχει μονόπλευρη διόγκωση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των νησιωτικών δήμων (άρθρο 204) ενώ οι νησιωτικές περιφέρειες περιορίζονται στη μη ουσιαστική αρμοδιότητα σχεδιασμού ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών – η υλοποίηση του σχεδιασμού παραμένει εκτός χώρου ευθύνης και αποφασιστικής αρμοδιότητας των νησιωτικών περιφερειών.

• Ζητούν να τεθεί γενικό κώλυμα υποψηφιότητας σε αιρετά αξιώματα του Κεντρικού Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, σε περίπτωση που ο υποψήφιος - ήδη υπηρετών το αιρετό αξίωμα δεν παραιτηθεί πρότερα από το αξίωμα που ήδη υπηρετεί.

Από την πλευρά της η παράταξη "Κίνημα Αυτοδιοίκησης", έχει χαρακτηρίσει από χθες με δήλωση του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ως εξαιρετικό κείμενο το προσχέδιο του Καλλικράτη
(Διαβάστε λεπτομέρειες http://e-aftodioikisi.gr/default.aspx?pageid=2887 )

Σχόλια