Η λαϊκίζουσα κυρία Διαμαντοπούλου


Έχοντας θητεύσει αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είχα όλη την καλή διάθεση να διαβάσω τις αλλαγές που μας προτείνει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Ύστερα είδα την κεντρική αναφορά της μεταρρύθμισης, την κατάργηση  του 10 ως βάση  για την είσοδο στα Πανεπιστήμια. Απογοητεύτηκα.
Μια ρύθμιση που  αποθεώνει την ήσσονα προσπάθεια, κατοχυρώνει  την ..ισότητα προς τα κάτω και θωπεύει αυτιά!
Η αποθέωση του λαϊκισμού!
Όποιες φιλοδοξίες και να έχεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όταν χαμηλώνεις τόσο πολύ τις απαιτήσεις, δε θα αποκτήσεις ποτέ παιδεία υψηλού επιπέδου!
Ήθελα να ρωτήσω την κυρία Διαμαντοπούλου το  εξής:  ο γιός της   παρακολουθεί ιδιωτικό σχολείο και μάλιστα το περίφημο πρόγραμμα I.B., που σημαίνει ότι  δεν θα δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, σ’ αυτόν λοιπόν το πρόγραμμα,  ποια είναι η  βάση για να περάσεις ένα μάθημα;
Μπορείς να  γίνεις δεκτός με βαθμολογία 10;





Για να μην σας κουράζω. Η απάντηση είναι όχι!
Αφού, λοιπόν ένα  προπαρασκευαστικό για τα  ξένα πανεπιστήμια πρόγραμμα, θέτει ως προϋπόθεση  βαθμολογία  πάνω από 10, στο δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί  χαμηλώνουμε τόσο πολύ τον πήχη;
Μια απάντηση είναι γιατί γεμίσαμε τη χώρα  με τμήματα και  ιδρύματα τα οποία κανένας φοιτητής δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει.
Διορίσαμε και καθηγητές.
Ε, πρέπει να βρούμε και φοιτητές!
Και πώς το κάνουμε αυτό; Χαμηλώνουμε τα κριτήρια εισόδου!
Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η βιομηχανία παραγωγής …αγράμματων φοιτητών.
Ως χώρα ξοδεύουμε 12 δις, ευρώ για την Παιδεία. 
Η «δωρεάν» παιδεία κοστίζει 6000 ευρώ ανά μαθητή-φοιτητή, μαζί με τα λεφτά που ξοδεύουν οι γονείς απ’ ευθείας από τη τσέπη τους!
Όλα αυτά με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.
Το 2006 στο διεθνή διαγωνισμό PISA  στον οποίον συμμετέχουν μαθητές από 57 χώρες του ΟΟΣΑ, τα ελληνόπουλα ήρθαν στην  36η θέση στην κατανόηση κειμένου, την 38ηη θέση στα μαθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα «βγάζει» παιδιά τα οποία είναι  «λειτουργικά αναλφάβητα». θέση στις θετικές επιστήμες και την 39
Μήπως ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με το τι είδους παιδεία θέλουμε; Αν θέλουμε μια παιδεία υψηλού επιπέδου, δεν ξεκινάμε χαμηλώνοντας τα κριτήρια εισόδου στο Πανεπιστήμιο. Μάλλον το αντίθετο έπρεπε να κάνουμε!
Κώστας Ροδινός
Υ.Γ. Προσωπικά θεωρώ τις  Εισαγωγικές Εξετάσεις έναν  άχρηστο και ξεπερασμένο θεσμό, που τον  διατηρούμε μόνο και  μόνον για να συντηρούμε, μέσω των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων μαθημάτων, την πληθώρα εκπαιδευτικών, που το σύστημά μας δεν μπορεί να απορροφήσει. Πως θα επιλέγουν τα Πανεπιστήμια τους  φοιτητές τους. Υπάρχουν πολλά και δοκιμασμένα συστήματα, έχουμε τη θέληση να επιλέξουμε ένα;
 Διαβάστε για τις προτάσεις της υπουργού Παιδείας εδώ: http://www.antinews.gr/?p=40454

Σχόλια

  1. Συμφωνώ με τα προαναφερόμενα. Θα ήθελα όμως να προσθέσω τα εξής, στις κάτωθι περιπτώσεις υπό μορφή ερωτήσεων:
    α. Αν θα μειωθεί ή βάση του 10 σε τι θα διαφέρει η νέα βάση (π.χ. 8) από την ισχύουσα από πλευράς ύπαρξης; Δεν θα είναι πάλι μια απλά χαμηλότερη βάση;
    β. Αν καταργηθεί η βάση τελείως, δεν θα υπάρχει η πιθανότητα να εισαχθεί κάποιος σε ΑΕΙ με ΜΟΝΑΔΑ, εάν το ιδεατό αυτό ΑΕΙ δεν είναι στην προτήμιση των τότε διαγωνιζομένων;
    Βελτίωση στην εκπαίδευση σημαίνει εκπαιδευτικοί που να αγκαλιάζουν τους μαθητές και να μην τους στρέφουν στην παραπαιδεία. Αλήθεια προτείνεται κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή; Από όσο γνωρίζω όχι!!!!!!
    Ας αφήσουν λοιπόν τις βάσεις και ας προβούν σε υπερβάσεις. Αλλοιώς τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να καταστρέφονται, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει το δικαίωμα οι μεν να το εκθειάζουν και οι δε να το κατακρίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.