Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Δεν θα καθαρίσουμε έυκολα με τους Γερμανούς: «Εάν η Ελλάδα δεν φύγει από την ευρωζώνη θα πνιγεί »

Συνέντευξη με τον πρώην πολέμιο του ευρώ, Γερμανό οικονομολόγο Γιόαχιμ Σταρμπάτι που δεν πίστεψε ποτέ ότι το ευρώ θα είναι τόσο σταθερό όσο το γερμανικό μάρκο.

Το 1997 ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι προσέφυγε μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους κατά του κοινού νομίσματος στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Τυβίγγης, εξηγεί γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρώ εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης δικαιολογούν εκ των υστέρων τις προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του το 1997, προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή του κοινού νομίσματος. 
Οι χώρες του Νότου δεν είναι ανταγωνιστικές
«Δυστυχώς», λέει «δικαιωθήκαμε» Ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι υπάρχει μια τομή εντός της ΟΝΕ που απειλεί το θεμέλιο της. «Για τον λόγο αυτόν είχαμε προσφύγει το 1997 στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στόχος μας δεν ήταν να πλήξουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά να καταδείξουμε ότι υπήρχαν χώρες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια σύγκλισης και οι οποίες έκαναν χρήση «δημιουργικής λογιστικής» για να γίνουν μέλη της ΟΝΕ. Αυτό σήμαινε ότι εάν οι χώρες αυτές δεν άλλαζαν πολιτική θα έμπαινε σε σκληρή δοκιμασία η ΟΝΕ. Και εδώ ακριβώς είμαστε τώρα. Από τη μία πλευρά έχουμε σταθερές χώρες, τις βλέπουμε στη βόρεια ζώνη και χώρες που δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές και τις οποίες βλέπουμε στο Νότο», επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής.
Θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση εάν οι χώρες της ευρωζώνης υιοθετούσαν έναν νέο μηχανισμό λειτουργίας που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις;
«Ο κανονισμός λειτουργίας μπορεί να αλλάξει μόνο με αλλαγή των συνθηκών. Τα εργαλεία που θα ανάγκαζαν τις χώρες σε δημοσιονομική πειθαρχία ήταν εδώ, αλλά το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας νερώθηκε. Είχαμε από νωρίς ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα. Αλλά αυτά τα στοιχεία αγνοήθηκαν. Οδηγηθήκαμε στην καταστροφή με ανοιχτά μάτια και αυτό είναι που ανησυχεί τους πολίτες».
Εάν η Ελλάδα δεν φύγει από την ευρωζώνη θα πνιγεί
Ο καθηγητής  Γιόαχιμ Σταρμπάτι προσθέτει ότι οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες βοήθησαν και άλλες χώρες να παραποιήσουν τα πραγματικά στοιχεία των ελλειμμάτων τους. Η κατάσταση που έχει προκύψει είναι ανησυχητική. Ο γερμανός οικονομολόγος διακρίνει κινδύνους για το ευρώ.
«Το τέλος του ευρώ θα έλθει όταν αυτό καταστεί ασταθές νόμισμα. Οι πολίτες δεν θέλουν ένα ασταθές νόμισμα και μάλλον θα προκύψουν διαμάχες. Το καλύτερο θα ήταν, οι χώρες που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ. 
Δεν μπορούμε να τις πετάξουμε έξω, καθώς δεν το θέλει κανείς. Αλλά εάν αυτές οι χώρες θέλουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το καλύτερο θα είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να υποτιμήσουν το νόμισμά τους. Έτσι θα καταστούν διεθνώς πιο ανταγωνιστικές, όπως έκαναν άλλωστε και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. 
Με λίγα λόγια, τα χρέη τα οποία έχει η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ποσοστό της υποτίμησης του νομίσματός της. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα πνιγεί και αυτό δεν μπορεί να το θέλει κανείς», υπογραμμίζει ο κ. Σταρμπάτι.
Τέλος, ο Γερμανός; οικονομολόγος επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι θα προσφύγει εκ νέου στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και διοχετευθεί γερμανική βοήθεια σε αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.