Μιχάλης Γιαννάκης : Προτάσεις για μια σύγχρονη ενεργειακή πολιτική


Σημεία Ομιλίας του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Βοιωτίας, Μιχάλη Γιαννάκη στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη για την Ενεργειακή Πολιτική στην Κοζάνη.
"Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα στην Κοζάνη. Kαι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού εδώ στο νομό Κοζάνης χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας.

Από την Κοζάνη στέλνουμε, με τις τοποθετήσεις όλων των Συνέδρων, ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Στην Δυτική Μακεδονία συνδιαμορφώνουμε μια σύγχρονη ενεργειακή πρόταση. Ξεκινώντας από την Κοζάνη, χαράσσουμε μια σύγχρονη ενεργειακή πολιτική.

Κυρίες και Κύριοι,

στην σκιά της οικονομικής κρίσης, ο τομέας της ενέργειας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτές τις συνθήκες, η σημερινή κυβέρνηση και η αρμόδια Υπουργός καθυστερεί να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο, καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και στερεί από την οικονομία που ασφυκτιά, τις αναγκαίες ανάσες ανταγωνιστικότητας.

Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, οφείλει να αναζητήσει το ενεργειακό μίγμα που εξυπηρετεί το τρίπτυχο της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού, της φθηνής ενέργειας και της καθαρής ενέργειας, ώστε να πετύχουμε παράλληλα τους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς μας στόχους. Η επίτευξη αυτών των στόχων είναι η ουσία της αειφορίας. Είναι η πραγμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης.


Κυρίες και Κύριοι,

στα προηγούμενα χρόνια, το έργο της Νέας Δημοκρατίας στον ενεργειακό τομέα υπήρξε πολυδιάστατο και καταγράφηκε θετικά στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Οδήγησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό χάρτη. Κατέστησε την πατρίδα μας ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανοίξε νέους δρόμους για το φυσικό αέριο με νέους αγωγούς. Η Νέα Δημοκρατία προώθησε την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ανέπτυξε μια ενεργητική ενεργειακή διπλωματία.

Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει ανακοπεί ενώ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βαρύνεται με πολλές καθυστερήσεις, σημαντικές αρρυθμίες στην λειτουργία του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πλήρη απουσία σχεδιασμού, αναποφασιστικότητα στην εφαρμογή μιας συγκροτημένης και στοχευμένης ενεργειακής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά την λειτουργία του, υπάρχουν διάφορες «ορφανές Διευθύνσεις» ενώ η προώθηση του νομοθετικού έργου καθυστερεί χαρακτηριστικά.

Αλλά ακόμα και το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακή Στρατηγικής, ένα σημαντικό εργαλείο που έπρεπε να αξιοποιηθεί από την πολιτεία, δυστυχώς περιθωριοποιείται από την σημερινή κυβέρνηση.

Κυρίες και Κύριοι,

Στην Ελλάδα, όταν αναφερόμαστε στην ενέργεια μιλάμε πρώτα απ΄ όλα για τη ΔΕΗ, που αποτελεί την ενεργειακή ναυαρχίδα της πατρίδας μας. Μια επιχείρηση που δεκαετίες τώρα, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Κληροδοτήσαμε τη ΔΕΗ το 2009 με μια σημαντική προίκα κερδών που προσεγγίζουν το 1 δις €, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και επενδύσεων. Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή και λειτουργία των Μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, Αλιβέρι, Μεγαλόπολη, καθώς επίσης στις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών, που εδώ, στην Δυτική Μακεδονία, είναι ένα πραγματικό καθημερινό πρόβλημα. Πρέπει όλες αυτές οι διαδικασίες να εξελιχθούν και να εκπονήσουμε ένα πραγματικό μακροχρόνια σχεδιασμό. Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει να ολοκληρώσει άμεσα τις προσλήψεις, μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007, και που, αν θέλετε, κάνοντας αυτοκριτική θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι καθυστερήσαμε. Χωρίς αυτές τις προσλήψεις, κινδυνεύει η ΔΕΗ να απαξιωθεί πλήρως.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτόν τον μακροχρόνιο σχεδιασμό, η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών οφείλει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η λειτουργία των λιγνιτορυχείων, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, οι εκπομπές και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, είναι οι διαχρονικές προκλήσεις της επιχείρησης. Από την άλλη, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει για την διοίκηση της ΔΕΗ να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Από την πλευρά μας, ως Νέα Δημοκρατία πιέζουμε στην κατεύθυνση της επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερούς και διαφανείς κανόνες, είναι μια υπόθεση που πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή από την σημερινή κυβέρνηση. Η εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών, ο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός της ΔΕΗ δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τρόπους που παραβλέπουν το μέλλον της επιχείρησης. Συμφωνούμε απόλυτα, ως παράταξη, και στηρίζουμε την διακηρυγμένη θέση των εργαζομένων, όπως διατυπώθηκε στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με την οποία επιζητούν την ίδια και όχι προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τους ιδιώτες παραγωγούς. Θέλουμε μια επιθετική και εξωστρεφή ΔΕΗ. Όχι φοβική απέναντι στις νέες εξελίξεις. Μια ΔΕΗ, που με την τεράστια τεχνογνωσία της μπορεί με συνεργασίες στην ευρύτερη Βαλκανική να δημιουργήσει νέους αναπτυξιακούς όρους για την χώρα μας.

Προτείνουμε και διεκδικούμε την ταχεία αναβάθμιση της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ζητάμε την άμεση εκπόνηση συγκροτημένου και ρεαλιστικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του κόστους από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από το 2013 και μετά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντί να σταθεί με σύνεση και σοβαρότητα απέναντι στις νέες προκλήσεις, έλαβε αποφάσεις για μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων μιας εισηγμένης στο ΧΑΑ επιχείρησης, που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Η μαζική συνταξιοδότηση στελεχών της ΔΕΗ επιφέρει την έμμεση απαξίωση της. Και αυτό βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εφαρμόζουν μέτρα και αποφάσεις που σχεδιάζονται σε «κλειστές κάμαρες» από τον κύριο Παπακωνσταντίνου, χωρίς καμία προσυνεννόηση με την διοίκηση, τους εργαζόμενους και την αρμόδια Υπουργό. Τέτοιες πρακτικές φανερώνουν πώς λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση. Υπό το κράτος πανικού, προκαλεί οδυνηρά αποτελέσματα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Η αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης του ίδιου του σημερινού Πρωθυπουργού, αλλά και μετεκλογικά της αρμόδιας Υπουργού για «πάγωμα» των τιμολογίων της ΔΕΗ, μέσω του ΦΠΑ, του ΕΦΚ στα καύσιμα και την επιβολή για πρώτη φορά ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και η προαναγγελθείσα αύξηση του Ειδικού Τέλους υπέρ ΑΠΕ αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Δώσαμε το μήνυμά μας στην Κυβέρνηση ότι τουλάχιστον στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις όποιες αυξήσεις γιατί τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά και για την οικονομία και για την κοινωνία γενικότερα.

Φίλες και φίλοι,

Ορθά ο λιγνίτης έχει αξιολογηθεί ως το «εθνικό καύσιμο». Η συμμετοχή του στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οφείλουμε όμως να εκμεταλλευτούμε τον λιγνίτη με νέες, αποδοτικότερες και περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, αλλά και να σχεδιάσουμε την μετα-λιγνιτική περίοδο. Οφείλει η πολιτεία να ολοκληρώσει τάχιστα τις διαδικασίες εκμίσθωσης του ορυχείου της Βεύης με διαφάνεια, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του δημοσίου και της ΔΕΗ.

Οφείλουμε ως Πολιτεία να προβούμε στην εκτενέστερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση της πλέον φθηνής και καθαρής ενέργειας από τα Υδροηλεκτρικά, τα οποία παίζουν ένα σημαντικό ρόλο και για την σταθερότητα του συστήματος, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής.

Αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό στο οποίο οφείλουμε άμεσα να επενδύσουμε, χάρη στην αναβλητικότητα και τις καθυστερήσεις του ΥΠΕΚΑ και την απουσία αναπτυξιακού νόμου, επιτείνεται η σύγχυση στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, την πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, χάρης σε αυτές τις καθυστερήσεις, χιλιάδες μικροεπενδυτές δε μπορούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη «αειφόρο ανάπτυξη».

Επίσης, με σύγχρονες πρωτοβουλίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη Γεωθερμία, η οποία σήμερα βρίσκεται στο μηδέν. Αλλά και με πρόσθετες δράσεις να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη συμμετοχή της Βιομάζας στο ενεργειακό ισοζύγιο, η οποία ωφελεί πολλαπλά τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό κόσμο αλλά και ευρύτερα την οικονομία της περιφέρειας. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε οι συνέργειες διαφόρων ΑΠΕ μεταξύ τους αλλά και με άλλες δραστηριότητες, όπως η διαχείριση υδατικών αποθεμάτων να μπορούν να καταστήσουν τις ΑΠΕ περισσότερο ανταγωνιστικές.

Κυρίες και Κύριοι,

Υπάρχουν πραγματικά αυτές οι δυνατότητες. Υπάρχουν και οφείλουμε ως Πολιτεία να τις εκμεταλλευτούμε.

Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν ακόμα περισσότερο στην μείωση απωλειών στην μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, στις αποτελεσματικότερες επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς, που αποτελούν το «κυκλοφορικό» σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Ελλάδα, στη Θράκη και την Εύβοια και τέλος στην διασύνδεση του συστήματος με τα νησιά μας.

Αναφορικά με το Φυσικό Αέριο, οι πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας για προώθηση του SouthStream και του Ελληνοιταλικού αγωγού, η σύνδεση με την Βουλγαρία και την Τουρκία, μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις για την ολοκλήρωση των μεγάλων ενεργειακών δρόμων που άνοιξε η Νέα Δημοκρατία. Σε αυτή την κατεύθυνση, η δημιουργία νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα δώσει νέα προοπτική στη χώρα στον αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς φυσικού αερίου. Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει γρήγορα να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειακών ΕΠΑ, προκειμένου να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Φίλες και Φίλοι,

Η σύγχρονη ενεργειακή στρατηγική προϋποθέτει την μείωση της συμμετοχής του πετρελαίου στο ενεργειακό μας ισοζύγιο και την πετρελαϊκή απεξάρτηση της χώρας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνει η πρόταση μας στην Κυβέρνηση για την ίδρυση του Φορέα Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων για την προώθηση των ερευνών στην περιοχή της Θάσου αλλά και σε άλλα σημεία του ελλαδικού χώρου που υπάρχουν ενδείξεις για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα. Στον τομέα των πετρελαίων η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την αναβλητική της στάση όπως φανερώθηκε και από την αναβολή ψήφισης του νομοσχεδίου για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Είναι νωπές οι μνήμες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τα αντιφατικά μηνύματα που έστελνε με την στάση του σε Ρωσία και Βουλγαρία. Αυτές οι αψυχολόγητες κινήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί την σημασία και την δυναμική των διακρατικών συμφωνιών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο ευρωπαϊκός στόχος 20-20-20 και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις της χώρας μας δεν είναι μόνο τολμηρός και αισιόδοξος αλλά και εξαιρετικά ακριβός για την οικονομία μας. Σε αυτά τα πλαίσια, οφείλουμε να στραφούμε στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην οποία μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιήσουμε εξαιρετικά βήματα. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε οικονομικές ενισχύσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Η καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ!!!

Γι’ αυτό ο τομέας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει καταθέσει σύγχρονες και ρεαλιστικές προτάσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος και στις Μητροπόλεις για την συμμετοχή των ενεργοβόρων Ιερών Ναών σε προγράμματα εξοικονόμησης Ενέργειας και σε εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Περεταίρω, προτείναμε στην κυβέρνηση την συμμετοχή των σχολικών κτηρίων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του στρατού και όλων των δημόσιων κτηρίων στο πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση ενέργειας.

Σε αυτές της προσπάθειες η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα σημαντικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ, το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση της ήπιας εκμετάλλευσης των ενεργειακών φυσικών πόρων, της ανάπτυξης του τομέα της ενέργειας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της οικονομίας.

Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, οφείλουμε να έχουμε συμμάχους και συμμέτοχους τις τοπικές κοινωνίες. Με ειλικρινές αίσθημα συνεργασίας και αντικειμενική ενημέρωση να ξεπεράσουμε όποια εμπόδια και προσκόμματα ορθώνονται από τις τοπικές κοινωνίες.

Οφείλει η Πολιτεία στον τομέα της ενέργειας να ενισχύσει την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, την εκπαίδευση, την καινοτομία. Υπάρχουν νέες μορφές όπως οι τεχνολογίες Υδρογόνου και η Κυματική ενέργεια που μπορούν να αναδειχθούν ως το νέο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και να μετατρέψουν την πατρίδα μας σε πρωτοπόρο δύναμη. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνδέσουμε την οργανωμένη έρευνα που διεξάγεται από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας με την ενεργειακή αγορά.

Κυρίες και Κύριοι,

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μύθο. Τον μύθο της «πράσινης ανάπτυξης». Ένας μύθος που, δυστυχώς, εξελίσσεται σε εφιάλτη. Γιατί η «πράσινη ανάπτυξη» μεταλλάσσεται καθημερινά σε «πράσινη φοροεπιδρομή», σε βαθιά ύφεση, σε «πράσινη φτώχεια».

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε την περίοδο 2004-2009 να εκπονήσει μια πολιτική που τοποθέτησε την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, δίχως άλλη καθυστέρηση.

Ευχαριστώ κλείνοντας την τοποθέτησή μου τα εκατοντάδες στελέχη, που με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους βοηθούν, προσφέρουν και στηρίζουν την παράταξη στην νέα προσπάθεια που κάνει, υπό τη ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Έχουμε άλλωστε την ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή από τα 800.000 μέλη της παράταξης, να ανοίξουμε τις πόρτες της παράταξης και να αφουγκραστούμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις της βάσης του κόμματος.

Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας και δεσμευόμαστε ότι όλες οι προτάσεις, όλων των μελών που συμμετέχουν στην σημερινή Συνδιάσκεψη για την ενεργειακή πολιτική θα αποτελέσει πολύτιμο υλικό για την διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί, συνδιαμορφώνουμε την νέα, σύγχρονη, αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί, κοιτάμε μπροστά!

Σας ευχαριστώ."

 


Σχόλια

  1. ΚΑΘ’ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
    Η απόφασή μου να επισκεφτώ σε όσο το δυνατόν περισσότερα blogs για να ζητήσω την συνειδητή συμμετοχή μας στην διαμαρτυρία
    Online petition - Είναι έγκλημα η κατάργηση του δικαιώματος των ΑμεΑ να ζήσουν σαν άνθρωποι
    υπερβαίνει τις Αρχές και τα όρια μου τα οποία υποχωρούν μπροστά στην ιερότητα αλλά και την αναγκαιότητα του σκοπού αυτής της διαμαρτυρίας.
    Σας ευχαριστώ για την κατανόηση
    http://ligery.pblogs.gr
    http://pygemos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.