Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος σε Δύση και Ανατολή το Πάσχα. Η ανταποκρίτριά μας στην Κων/πολη Αριάννα Φερεντίνου μας μεταφέρει το κλίμα από το Φανάρι, το κέντρο της Ορθοδοξίας.
«Εδώ στο Φανάρι, θα βεβαιωθείτε πειστικότατα ότι ο Σταυρός και η Ανάστασις είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Στο Φανάρι που είναι συγχρόνως μικρό και μεγάλο. Τόσο μεγάλο που να χωρεί όλη την οικουμένη γιατί μέσα από την οικουμενικότητα ενυπάρχει αγάπη και σεβασμός της διαφορετικότητος του άλλου, του συγγενούς και του πλησίον και του ξένου και του μακρινού, του κάθε ανθρώπου. Εδώ τίποτε δεν είναι ερείπιο, τίποτε δεν είναι χαμένο. Ότι είναι φτιαγμένο από τον Χριστό δεν πεθαίνει». Με αυτά τα γεμάτα πολλαπλά μηνύματα, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε τους πιστούς εκείνους που επέλεξαν την Βασιλίδα των πόλων για να γιορτάσουν την ανάσταση φέτος, αλλά και τους λίγους εκείνους που συγκροτούν την κοινότητα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Πέρα από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το φετινός Πάσχα στην Πόλη γιορτάστηκε σε δεκάδες ελληνορθόδοξη εκκλησίες τόσο στην Πόλη όσο και στα Πριγκιπόννησα.
«Το Πατριαρχείο νοηματοδότης του παγκόσμιου πνευματικού χάρτη»
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η παραδοσιακή επιστροφή πολλών Ελλήνων της Πόλης αλλά και μια πλέον καθιερωμένη συνήθεια πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα να περνούν το Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη, έφερε χιλιάδες πιστούς φέτος στην μεγαλύτερη πόλη της σύγχρονης Τουρκίας. Και μάλιστα η σύμπτωση φέτος του Καθολικού με το Ορθόδοξο Πάσχα, πολλαπλασίασε τον αριθμό επισκεπτών από το εξωτερικό που κατέκλυσαν τα ξενοδοχεία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις του Πατριαρχείου με την τουρκική ηγεσία, με ανοικτά τα θέματα της οικουμενικότητας και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η ομιλία του κ. Βαρθολομαίου έστειλε άλλο ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ως προς τις βασικές θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Η Μητέρα όλων μας Αγία του Χριστού Μεγάλη εκκλησία ζη αιώνες τώρα ως μηδέν έχουσα και πάντα κατέχουσα. Ποτέ στην ιστορία ένα μικρό στίγμα γεωγραφικού χάρτη δεν νοηματοδότησε τον παγκόσμιο πνευματικό χάρτη όσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο», διακήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προβάλλοντας έτσι μια έννοια για την οποία η τουρκική ηγεσία παρά τις διογκούμενες αντιδράσεις, ακόμη προβληματίζεται για το πώς θα αντιμετωπίσει.
Αριάννα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Aπό: Deutsche Welle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.