69η επέτειος της Μάχης των Οχυρών


roupel_eortasmosΗ 10η Ταξιαρχία Πεζικού διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό.
«Τα επιτεθέντα Στρατεύματά μας, προσέκρουσαν εις πείσμονα αντίστασιν.Η ικανότητα του εχθρού (Ελλήνων) για άμυνα, παραμένει αμείωτος» αναφέρει το πρώτο Γερμανικό πολεμικό ανακοινωθέν της 6ης Απριλίου 1941.

Η επίθεση των Γερμανών κατά των Οχυρών άρχισε την 05:15 της 6ης Απριλίου 1941 με σφοδρό βομβαρδισμό του Πυροβολικού με βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και από τις 06:00 και με αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης (Στούκας), τα οποία αναπτυγμένα σε σχηματισμούς έριχναν βόμβες , κάτω από το τρομερό σφύριγμα των σειρήνων τους.

Ημέρες και νύχτες διαρκή η γιγαντομαχία...Όλα τα εχθρικά κύματα θραύονται πάνω στην Ψυχή του ΄Ελληνα Στρατιώτη... Οι απώλειες των Γερμανών ήταν τρομακτικές.

Κατά την 4η ημέρα (9 Απριλίου), οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν. Στις 17:00 Γερμανικό αυτοκίνητο με υψωμένη της λευκή σημαία, πλησιάζει τις Ελληνικές θέσεις στο κεντρικό δρόμο Κούλας-Σιδηροκάστρου. Τρεις Έλληνες στρατιώτες με επικεφαλής τον Ανθυπολοχαγό Δαμιανό πήγανπροςσυνάντησή τους. Ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός, χαιρετά τους Έλληνες σε στάση προσοχής και ζητά την παράδοση του οχυρού διότι οι Γερμανοί ήδη έχουν εισέλθει στην Θεσσαλονίκη και υπεγράφη ανακωχή.
Ο Διοικητής του οχυρού, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απήντησε: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται»!!!
Ο Γερμανός αξιωματικός διαβεβαιώνει στην στρατιωτική του τιμή, πως δεν πρόκειται για τέχνασμα . Τελικά η παράδοση του Ρούπελ έγινε την επομένη 10 Απριλίου , στις 06:00, αφού ο διοικητής έλαβε διαταγή κατάπαυσης του πυρός . Εξερχόμενοι οι Έλληνες μαχητές, απολαμβάνουν τιμές από Γερμανικό άγημα, το οποίο καλείται να επιθεωρήσει ο ΈλληναςΤαγματάρχης. Η Ελληνική Σημαία δεν υποστέλλεται, παρά μόνο μετά την αποχώρηση και του τελευταίου Έλληνα Στρατιώτη. Τα ξίφη των αξιωματικών και τα όπλα δεν αφαιρέθηκαν!
Ο Γερμανός Ταγματάρχης, Max Wuensche , μετέπειτα Αξιωματικός των SS και Υπασπιστής του Αδόλφου Χίτλερ, απευθυνόμενος στον Έλληνα Ταγματάρχη, δήλωσε :«Σας διαβιβάζω τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό των ανωτέρων μου. Οι Γερμανοί αισθανόμεθα υπερήφανοι που είχαμε αντίπαλο έναν τόσο ηρωικό Στρατό».
Ο νεαρός και σκληροτράχηλος Γερμανός Ταγματάρχης, θα γράψει στο προσωπικό του ημερολόγιο...« εδώ πάνω, ακριβώς κάτω από την κορυφή στο κεντρικό σημείο του Ρούπελ, μένουμε άφωνοι! Μπροστά η κορυφή...αδύνατον να προχωρήσουμε. ΄Οποιος τολμήσει να ξεμυτίσει γαζώνεται. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι τα λίγα και με δυσκολία φτιαγμένα αυτά οχυρά, θα ήταν τόσο δυνατά και μοντέρνα! Ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι οι Έλληνες θα μας αντιστέκονταν τόσο σκληρά, με τόσο πείσμα και ηρωισμό!».
Οι Γερμανοί δεν κράτησαν αιχμαλώτους εις ένδειξη τιμής και σεβασμού...

Το οχυρό Ρούπελ με διοικητή τον Ταγματάρχη Πεζικού Γεώργιο Δουράτσο και δύναμη 27 Αξιωματικούς και 950 οπλίτες , είχε απώλειες που ανήλθαν στους 44 νεκρούς και 152 τραυματίες .

Εκδηλώσεις 69ης επετείου της Μάχης των Οχυρών

Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 69ης επετείου της Μάχης των Οχυρών στα οχυρά « Ρούπελ» , « Οχυρό» (Ιστίμπεη ) και «Λίσσε» . Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούντην Κυριακή 11 Απριλίου 2010 και ώρα 11:30 π.μ. .

Το αναλυτικό πρόγραμμα του εορτασμού της Μάχης των Οχυρών έχει ως εξής :

11:15π.μ. Πέρας Προσέλευσης Αντιπροσωπειών και προσκεκλημένων

11:25π.μ. Πέρας προσέλευσης επισήμων

11:30π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση –προσκλητήριο πεσόντων

11:45π.μ. Ομιλία από τον διοικητή Ταξιαρχίας

12:00 μ. Κατάθεση στεφάνων

12:15 μ.μ. Σιγή ενός λεπτού –Εθνικός Ύμνος

12:20μ.μ. Επίσκεψη Στοών –Μουσείου

Σχόλια