Μεγάλη η επιτυχία του 5ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Δελτίο Τύπου

Με την απαιτούμενη λάμψη και τον απαραίτητο ενθουσιασμό, πραγματοποιήθηκε σήμερα (18/4) ο 5ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Μια διοργάνωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες του πλήθους των πολιτικών φορέων, των διοργανωτών, των αθλητών που συμμετείχαν αλλά και των θεατών που την παρακολουθήσαν, τόσο από κοντά, όσο και από την τηλεόραση μέσω της εξαιρετικής κάλυψης από την ΕΤ3.
Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών περιελάμβανε, τη μεγάλη διαδρομή των 42χλμ. από την πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας την Πέλλα, μέχρι την σύγχρονή, την Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και αυτές των 10 χλμ., των 5 χλμ. και των 1.000μ., ο οποίος σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς συμμετείχαν 1.100 μαθητές Δημοτικών Σχολείων, στέλνοντας με τον καλύτερο τρόπο σε κάθε σημείο της γης, το περιβαλλοντολογικό μήνυμα…«Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος».
Η κυρία Λιάνα Γούτα , μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και υπεύθυνη στον τομέα του περιβάλλοντος στην διοργάνωση, φανερά ικανοποιημένη από την εξέλιξη του αγώνα, τόνισε: « Ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η συμμετοχή των παιδιών που με μεγάλο ενθουσιασμό , έτρεξαν ως το τέλος αυτά τα 1.000 μέτρα. Ο σκοπός επετεύχθη κι έτσι περιμένουμε με χαρά τα παιδιά και στην επόμενη δενδροφύτευση , κάνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο δώρο μας στη φύση». 



 Αξίζει να τονιστεί επίσης πως η διοργάνωση πληρούσε σε τέτοιο βαθμό τα απαιτούμενα κριτήρια, ώστε οι πάντες τρέφουν πλέον την ελπίδα, ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί το παράσημο του “Bronze Label” που της έχει αποδοθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού (IAAF), αλλά ότι θα ανέβει και ένα σκαλί ψηλότερα.
Παρά το ψιλόβροχο οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίστηκαν ιδανικές από το σύνολο των αθλητών που πήραν μέρος στα αγωνίσματα, γεγονός που καταδεικνύεται και από τις πολύ καλές επιδόσεις τους. Ας τις δούμε αναλυτικά:

42 χλμ.
Στον μεγάλο Μαραθώνιο των 42χλμ. σε σύνολο 298 αθλητών πρώτος τερμάτισε ο Αιθίοπας, Mehari Gebre Baraki με τον εξαιρετικό χρόνο 2:15:11, δεύτερος ο Noah Kipsang Talam από την Κένυα με χρόνο 2:15:44 και τρίτος ο επίσης Κενυάτης,  James  Cheruiyot με χρόνο 2:16:15.
Από τους Έλληνες αθλητές, πρώτος τερμάτισε ο Δημήτρης Τσιούνης με χρόνο 2:28:37, δεύτερος ο Απόστολος Τσιανάκας με χρόνο 2:36:22 και τρίτος ο Αντώνης Κακαρόντζας με χρόνο 2:42:17. 
Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Ουκρανή Svitlana Stanko με χρόνο 2:41:18, δεύτερη η Tigist Abdi Shene από την Αιθιοπία με χρόνο 2:41:29 και τρίτη η Nadezhda Trilinskaya με χρόνο 2:41:44.
Στις Ελληνίδες αθλήτριες που αγωνίστηκαν, πρώτη τερμάτισε η Μαρία Πουλουπάτη με χρόνο 3:20:04, δεύτερη η Χαρά Σκουλαρίκη με χρόνο 3:24:34 και τρίτη η Φρόσω Πατούρα με χρόνο 2:24:44.
Δηλώσεις:
Mehari Gebre Baraki: «Είναι η δεύτερη φορά που αγωνίζομαι σ’ αυτόν τον Μαραθώνιο. Είμαι υπερήφανος τόσο για την πρώτη θέση που κατέκτησα, όσο και για το επίπεδο των αθλητών της πατρίδας μου. Υπήρχε δυνατός ανταγωνισμός και άριστη οργάνωση σε όλα τα επίπεδα».   
Δημήτρης Τσιούνης: «Για μένα το πιο σημαντικό, ήταν ο χρόνος που κατάφερα να τερματίσω. Ήθελα να πέσω, κάτω από τις δυόμισι ώρες και επιτέλους το κατάφερα. Τώρα θα ξεκουραστώ γιατί έχω πολύ δουλειά μέχρι τον επόμενο στόχο μου που είναι ο κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας».
Svitlana Stanko: «Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε Μαραθώνιο και είμαι πολύ χαρούμενη για την πρώτη θέση που κατέκτησα. Μπορώ να πω ότι δεν το περίμενα, διότι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είχα πολλές και ικανές αθλήτριες μπροστά μου».
Μαρία Πουλουπάτη: «Ήταν ένας ωραίος αγώνας σε μια άρτια διοργάνωση. Ελπίζω ότι στο μέλλον οι Θεσσαλονικείς θα την αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη με την επίδοσή μου, εύχομαι να συνεχίσω στο ίδιο επίπεδο».
10χλμ.
Στην διαδρομή των 10 χλμ. σε σύνολο 318 αθλητών, πρώτος τερμάτισε ο Ahmed Kassahun Jebel με χρόνο 30:21, δεύτερος ο Μιχάλης Παρμάκης με χρόνο 30:53 και τρίτος ο Χριστόφορος Μερούσης με χρόνο 31:22, ενώ στην αντίστοιχη διαδρομή για τις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Ντενίζ Δημάκη με χρόνο, 35:52, δεύτερη η Μαγδαληνή Γαζέα με χρόνο 35:56 και τρίτη η Δήμητρα Ιορδανίδου με χρόνο 37:07.
Δηλώσεις:
Ahmed Kassahun: «Νιώθω πολύ χαρούμενος για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και πολύ ικανοποιημένος από την απόδοσή μου. Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν εξαιρετικό. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνω από την χώρα μου και ελπίζω να συνεχίσω σε αυτόν τον ρυθμό».
Ντενίζ Δημάκη: «Είναι η πρώτη φορά που αγωνίζομαι στη συγκεκριμένη διοργάνωση και είμαι πολύ ευχαριστημένη τόσο από την απόδοσή μου, όσο και από το γεγονός ότι ήταν ένας πολύ ωραίος αγώνας με έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού. Ελπίζω να μπορέσω να τρέξω και τις επόμενες χρονιές».
 5χλμ.
Στην διαδρομή των 5χλμ. σε σύνολο 175 αθλητών, πρώτος από τους άνδρες τερμάτισε ο Μάριος Αποστολίδης με χρόνο 18:32, δεύτερος ο Χρήστος Σπύρου με χρόνο 18:43 και τρίτος ο Παύλος Αποστολίδης με χρόνο 18:51, ενώ από τις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Ευαγγελία Χαράτση με χρόνο 24:33, δεύτερη η Ευαγγελία Αργυροπούλου με χρόνο 25:57 και τρίτη η Βασιλική Δελιάκη με χρόνο 26:12.
Δηλώσεις:
Μάριος Αποστολίδης: «Ήταν μια καλή κούρσα και χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάφερα να τερματίσω πρώτος. Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν εξαιρετικό, διότι οι επιδόσεις ήταν πάρα πολύ καλές τόσο στη δική μας διαδρομή, όσο και σ’ αυτή των 10χλμ.»
Ευαγγελία Χαράτση: «Είναι ο τρίτος Μαραθώνιος στον οποίο αγωνίζομαι. Μπορεί στην αρχή να έτρεχα καθαρά ερασιτεχνικά και για λόγους διασκέδασης, αλλά ξεκινώντας εντατικά τις προπονήσεις, ανακάλυψα ότι οι επιδόσεις μου βελτιώνονται διαρκώς. Μπορώ να πω ότι η διοργάνωση μου άρεσε πολύ, γι’ αυτό θα συμμετέχω ξανά. Θα τρέχω μέχρι να γεράσω». 
1000μ.
Το περιβαλλοντολογικό μήνυμα της σημερινής διοργάνωσης (18/04) δε θα μπορούσε να μεταδοθεί με καλύτερο τρόπο από τα μικρά παιδιά. Η προσέλευση των μαθητών ήταν κάτι παραπάνω από θεαματική. Αψηφώντας αρχικά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο αριθμός των συμμετοχών έφτασε στον εντυπωσιακό αριθμό των 1.100.
*Πληροφορίες για την κατάταξη των αθλητών σε όλα τα αγωνίσματα καθώς επίσης και για τις επιδόσεις τους, μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.championchip.gr καθώς επίσης και σ’ αυτή του Μαραθωνίου www.atgm.gr

Σχόλια