5ος Διεθνής Μαραθώνιος και το περιβαλλοντικό του μήνυμα "Ο αγώνας για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ"






5ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
«ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
ΠΕΛΛΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΔΡΟΜΟΙ 5 & 10 χλμ ΚΑΙ 1.000μ. ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
07-04-10
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Όταν ο αθλητισμός συναντάει το περιβάλλον...
Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή. Κι «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος»....
Μ’ αυτό το σύνθημα αποκτά τη μέγιστη βαρύτητα ο 5ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος «Μέγας Αλέξανδρος», που διοργανώνεται στις 18 Απριλίου, ξεκινώντας από την Πέλλα και καταλήγοντας στη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας ένα μήνυμα για τον άνθρωπο, τη ζωή και το περιβάλλον. Το κάλεσμα για συμμετοχή δεν αφορά μόνο τους αθλητές αλλά όλο τον κόσμο όλων των ηλικιών σε μια μεγάλη διοργάνωση που σκοπό έχει να μεταδώσει μηνύματα και ιδεώδη.
«Σήμερα, ακριβώς 2500 χρόνια μετά τη μάχη του Μαραθώνα του 490 π.Χ., ο 5ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» όχι μόνο αναβιώνει το αθλητικό ιδεώδες και το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά τα συνδέει και με την περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η δική μας και οι επόμενες γενιές, επιχειρώντας να μεταδόσει ένα ηχηρό περιβαλλοντικό μήνυμα», μας εξηγεί η υπεύθυνη στον τομέα του περιβάλλοντος της διοργάνωσης κα Λιάνα Γούτα, Χημικός Μηχανικός και Πρόεδρος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. 





 Με αυτό τον τρόπο, ο 5ος Διεθνής Μαραθώνιος αναλαμβάνει μια κοινωνική ευθύνη και δείχνει ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης στηρίζει μια διοργάνωση που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το κλίμα στον πλανήτη μας.
Άλλωστε ο Μαραθώνιος είναι το αθλητικό γεγονός που περισσότερο από κάθε άλλο μας φέρνει σε επαφή με τη φύση. «Είναι η απόσταση που θα διανύσουμε, ο αέρας που θα αναπνεύσουμε, η ευκαιρία των δρομέων να γίνουν ένα με το δάσος, το βουνό, τη φύση».
Για τη μετάδοση του περιβαλλοντικού μηνύματος, οι διοργανωτές επέλεξαν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση θεωρώντας ότι αυτά αποτελούν τον πιο σημαντικό κρίκο στη διάδοση ενός τέτοιου μηνύματος, όπως μας εξηγεί η κα Λιάνα Γούτα. Μας μιλάει με πολλή αγάπη γι αυτήν την προσπάθεια, εξηγώντας μας βήμα προς βήμα τις δραστηριότητες που αφορούν το περιβαλλοντικό μήνυμα μέσα από τον Μαραθώνιο: « Οι επόμενες γενιές, οι άνθρωποι του μέλλοντος είναι τα παιδιά. Γι’ αυτό και τα μηνύματα αθλητισμού, υγείας, προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος είναι μηνύματα που πρωτίστως πρέπει να απευθύνονται σε αυτά. Τα παιδιά που με εξαιρετική ευαισθησία, γίνονται όχι μόνο οι καλύτεροι δέκτες αλλά και οι καλύτεροι πομποί όλων αυτών των μηνυμάτων, στο σπίτι, στον κοινωνικό περίγυρο, στο σχολείο».
Καλούμε όλα τα παιδιά και τα άτομα όλων των ηλικιών συνολικά, σε έναν αγώνα δρόμου για το Περιβάλλον, για τη Ζωή, για την Υγεία! Στον 5ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος».
Να είμαστε όλοι εκεί!



Σημείωση για τους συντάκτες
Η συμμετοχή του κάθε παιδιού θα συνοδευτεί από τρία «έπαθλα»: τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τη φύση…
- Σε όλα τα παιδιά θα δοθεί ένα μπλουζάκι με το μήνυμα του Μαραθωνίου «Ο αγώνας για το Περιβάλλον είναι Μαραθώνιος», έτσι ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα για πολλές μέρες του χρόνου
-  Για κάθε παιδί που θα συμμετάσχει θα φυτευθεί ένα δένδρο σε μια δενδροφύτευση που θα γίνει λίγες μέρες μετά τον Μαραθώνιο.
-  Μετά τη λήξη του αγώνα, θα έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της παραλίας δοχεία ανακύκλωσης, ώστε τα παιδιά, οι γονείς και συνολικά οι συμμετέχοντες, να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της όποιας οικολογικής επιβάρυνσης προέλθει από τη διεξαγωγή του αγώνα.

5ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» θα διεξαχθεί στις 18 Απριλίου 2010 στη διαδρομή Πέλλα- Θεσσαλονίκη. Η εκκίνηση των αθλητών θα γίνει από την κεντρική πλατεία της Πέλλας , ενώ το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει το σημείο τερματισμού τους.
Παράλληλα με την αθλητική διοργάνωση, την ίδια μέρα θα διεξαχθούν και Δρόμοι 5 Χλμ. και 10 Χλμ. για άτομα όλων των ηλικιών καθώς και ένας αγώνας δρόμου 1000 μέτρων για Μαθητές Δημοτικών Σχολείων.
Πληροφορίες για τον 5ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο «Μέγας Αλέξανδρος» μπορείτε επίσης να συλλέξετε και από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης.
www.atgm.gr
Δρόσος Χριστόπουλος, Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής της διοργάνωσης, 6948536506
Λιάνα Γούτα, υπεύθυνη τομέα Περιβάλλοντος της διοργάνωσης, 6977 224499



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια