«Η Μέρκελ νίκησε στο πόκερ για το ευρώ»

Σύμφωνα με τον Γερμανικό τύπο, με ανακούφιση υποδέχθηκε η Γερμανία το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα.

Κοινή είναι η εκτίμηση των Γερμανών αναλυτών και σχολιαστών ότι η καγκελάριος κατάφερε να επιβάλει στις Βρυξέλλες τις θέσεις της. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της Hamburger Abendblatt, η οποία επιγράφει το άρθρο της με τη διαπίστωση: «Η λύση της Μέρκελ για την Ελλάδα αφήνει αλώβητους τους Γερμανούς φορολογούμενους».
«Επί πολλές εβδομάδες η καγκελάριος κατηγορήθηκε ότι τορπιλίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για χάρη των Γερμανών ψηφοφόρων. Στο τέλος η καγκελάριος επέβαλε τη σκληρή της γραμμή έναντι της Ελλάδας», παρατηρεί η εφημερίδα. «Η Μέρκελ νίκησε στο πόκερ για το ευρώ», είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της Bild που παρουσιάζει το πρωτόκολλο της συνόδου. 

Άλλοι σχολιαστές αναφέρονται στην καλή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας που οδήγησε στην άρση του αδιεξόδου. Αλλά στην περιγραφή αναγνωρίζουν όλοι ότι η καγκελάριος πέρασε τη γραμμή της: 1. Το πακέτο προβλέπει μεν ευρωπαϊκό διμερή δανεισμό, αλλά και ενισχύσεις από το ΔΝΤ, όπως ήθελε η Γερμανία. 2. Το πακέτο θα είναι στην άκρη με την ευχή «αχρείαστο να είναι» και θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας μόνον εάν η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. 3. Η καγκελάριος πέρασε τη γραμμή των αυστηρότερων μέτρων για την τήρηση του συμφώνου σταθερότητας. Περισσότερος έλεγχος και αυστηρότερες κυρώσεις, είναι το ζητούμενο, προκειμένου να προστατευθεί η σταθερότητα του ευρώ. Μάλιστα όλα αυτά θα συγκεκριμενοποιήσει μια επιτροπή.

Η πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο: «Το ριψοκίνδυνο πόκερ της Madame Nons» ότι η κα Μέρκελ θριάμβευσε, καθώς το Eurogroup ενέκρινε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τους δικούς της όρους. Ωστόσο, διευκρινίζει το δημοσίευμα, το τίμημα είναι υψηλό. Η «Miss Europa» κατάντησε «Frau Nein».

 Από: Deutsche Welle

Σχόλια