Η αναξιοπιστία και διάσταση λόγων και πράξεων του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία αντιδρούσε κάθετα σε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης. Αρνήθηκε οποιαδήποτε συναίνεση για την προώθηση μέτρων εξυγίανσης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Πριν από τις εκλογές του 2009, με μόνο σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου προσωπικά επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου παροχολογία, παραπλανώντας τους πολίτες και καλλιεργώντας ψευδείς ελπίδες.
Κέρδισε τις εκλογές με κενές υποσχέσεις προς όλους και για όλα .
Ακόμη και την ημέρα των εκλογών ο κ. Παπανδρέου δήλωνε: «πράγματι, όλοι γνωρίζουν πως η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ωστόσο επαναλαμβάνω πως αυτό σε τίποτα δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις μας. Αυτές θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, διαφορετικά η κρίση θα γίνει οξύτερη για την οικονομία και τους πολίτες, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν κι άλλο» (Έθνος της Κυριακής 4.10.09).
Αυτή, όμως, η στάση συνεχίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξασθένιση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας, τη στοχοποίησή της από τους κερδοσκόπους, την έκρηξη των επιτοκίων δανεισμού και την καταρράκωση της εικόνας της στο εξωτερικό που την οδήγησε στα όρια της χρεοκοπίας.


Στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός, όπου πέρασε μεγάλο διάστημα των πρώτων πέντε μηνών, επέμενε να μεταδίδει αρνητικά μηνύματα για την κατάσταση της χώρας ενώ το πρόβλημα συντονισμού της κυβέρνησης διαπιστωνόταν από τα κυβερνητικά στελέχη.
Το πενιχρό νομοθετικό έργο του ΠΑΣΟΚ, απόδειξη έλλειψης σχεδίου, συνοδεύτηκε από την απίστευτη αναβλητικότητα στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.
Τελικά, επί πέντε μήνες γίναμε μάρτυρες μιας καταστροφικής επίδειξης αναποφασιστικότητας, αντιφάσεων και παλινωδιών. Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες μεταβλήθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου ρητορική διολίσθηση σε αυστηρότερα μέτρα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όπως αποδεικνύουν και τα αδιάψευστα στοιχεία που παραθέτουμε από τις εξαγγελίες και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα:
Προεκλογικά , ισχυρίζονταν ότι «τα λεφτά υπάρχουν» και ότι θα μπορούσαν να εισπράξουν επιπλέον 1 δις € από μη εισπραττόμενους φόρους παλαιότερων ετών και άλλα 2 δις € από 900 επιτροπές που διατείνονταν ότι υπάρχουν (Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ).
Μετεκλογικά, διατηρούσαν ανάλογες θέσεις υποστηρίζοντας ότι «θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Υπάρχουν πολλά λεφτά στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα χέρια όσων ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εις βάρος των ευσυνείδητων φορολογουμένων, των έντιμων πολιτών» (Ζάππειο 14/12/09).
Τελικά ο κ. Παπανδρέου τα λεφτά τα βρήκε από τους έντιμους και ευσυνείδητους πολίτες και όχι από τα κυκλώματα τα οποία κατήγγελλε.
Προεκλογικά , δεσμεύονταν ότι δεν θα αυξήσουν τον ΦΠΑ ( Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπανδρέου 74η ΔΕΘ) .
Μετεκλογικά , αύξησαν όλους τους συντελεστές ΦΠΑ.
Προεκλογικά , διαβεβαίωναν τον ελληνικό λαό ότι θα αυξήσουν τα επιδόματα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, μια δαπάνη ύψους 3 δις € (Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ).
Μετεκλογικά, στον προϋπολογισμό έχουν εγγράψει μόνο 100 εκατ. €, έτσι ώστε για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη προεκλογική εξαγγελία θα χρειαστούν περίπου 30 χρόνια.
Προεκλογικά, ισχυρίζονταν ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Μετεκλογικά, ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος συνέχισε να υπερασπίζεται την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας μάλιστα προτάσεις μέσα στις οποίες συμπεριελάμβανε ξανά τα τρία παραπάνω «δεν» (συνέντευξη τύπου Α. Λοβέρδου 8/12/09). Δύο μήνε ς αργότερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανοίγει τη συζήτηση για τα όρια ηλικίας πυροδοτώντας κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης στο δημόσιο, στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας, η αύξηση εισφορών κατά 1% στον ΟΓΑ, ενώ οι συντάξεις παγώνουν.
Προεκλογικά , το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο με το πάγωμα των μισθών : «Είναι δυνατόν να μας βρίσκει σύμφωνους μία ατζέντα η οποία βασίζεται σε πάγωμα μισθών;» (Γ. Παπακωνσταντίνου, 7/9/2009, Ρ/Σ «9,84»), και «Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανένας όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση είναι να παγώσει τους μισθούς» (Γ. Παπακωνσταντίνου, 8/9/2009, « Alter »).
Μετεκλογικά , ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός, περιέκοψε ουσιαστικά τον 14ο μισθό μέσω της μείωσης κατά 30% των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας. Ενώ μείωσε και κατά 12% όλα τα επιδόματα στο δημόσιο τομέα.
Προεκλογικά, υπεραμύνονταν της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μετεκλογικά, κατάργησαν το φιλικό για το περιβάλλον μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, διατηρώντας όμως τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας.
Προεκλογικά, χαρακτήριζαν «ψίχουλα» το πακέτο ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος ύψους 500 εκατ. € με τη μορφή αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και ζητούσαν τουλάχιστον τα διπλάσια. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου υποδεχόταν στο λιμάνι του Πειραιά τους διαμαρτυρόμενους αγρότες της Κρήτης.
Μετεκλογικά, όταν οι αγρότες βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους με εντονότερα προβλήματα δεν τους δόθηκε ούτε 1 € .
Προεκλογικά , δεσμεύονταν περί αξιοποίησης των «άριστων και όχι των αρεστών» (Ομιλία Γ. Παπανδρέου στα Ιωάννινα 08/03/09) .
Μετεκλογικά, οι περισσότεροι Γενικοί – Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων αλλά και Περιφερειάρχες είναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , πολλοί έχουν διατελέσει βουλευτές ή έχουν διεκδικήσει βουλευτική έδρα.
Από τις δηλώσεις «αυτοπεποίθησης» του τύπου:
«Ο ελληνικός λαός δεν εξέλεξε τον κ. Τρισέ» (Χρήστος Παπουτσής – στη Βουλή, ΕΘΝΟΣ, 19/11/2009).
Καταλήξαμε στον κυβερνητικό συμβιβασμό της υπαγόρευσης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης από ευρωπαίους γραφειοκράτες, συμβούλους και λογιστές.
Όλα αυτά σε πέντε μόνο μήνες, και ενώ η κριτική για την ανακολουθία και την καθυστέρηση των κυβερνητικών μέτρων, προέρχεται και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις πρωτοκλασάτων υπουργών και βουλευτών του, όπως του κ. Α. Κακλαμάνη: «Περιμένουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο τουλάχιστον από το Νοέμβριο», του κ. Βενιζέλου «Αργήσαμε να πάρουμε τα μέτρα», της κ. Διαμαντοπούλου «Δεν έχουν πειστεί τα στελέχη μας», του κ. Παπουτσή «Έτσι θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ», του κ. Φλωρίδη «οι βουλευτές στηρίζουμε τα μέτρα, το ΠΑΣΟΚ όμως τα στηρίζει;», της κ. Παπανδρέου «Την ώρα που καίγονταν το σπίτι μας εμείς αλλάζαμε τη διαρρύθμιση» και του κ. Γείτονα «υπάρχει πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί τα μέτρα δεν ελήφθησαν νωρίτερα;» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 04/03/10 – ΒΗΜΑ 05/03/10).
Επιπλέον τα φαινόμενα της ασυνεννοησίας και της έλλειψης συντονισμού έχουν μετατραπεί πλέον σε καταιγισμό δημόσιων αλληλοκατηγοριών από μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ: ο κ. Παπουτσής καταφέρεται κατά του κ. Σαχινίδη, η κα Β. Παπανδρέου, μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά της Κατσέλη, ο κ. Σκανδαλίδης κατά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου συνεχίζουν να μιλούν για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Οι πολίτες, όμως, συνειδητοποιούν τι σημαίνει αξιοπιστία της κυβέρνησης και μάλιστα με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο.

Από: http://www.nd.gr

Σχόλια