"Αμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς"

«Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς «για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση», τονίζοντας ότι διαφορετικά «σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος».
Ο κ. Σαμαράς σημειώνει στα θετικά την απόφαση της ΕΚΤ με την οποία «αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά». «Αυτό το παλέψαμε ως Ν.Δ εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε αναφέροντας ότι ήταν μία εκ των τριών βασικών προτάσεων που ο ίδιος κατέθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους υπουργούς οικονομικών του ΕΛΚ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για το κυρίως μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει.

Ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό. «Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;», ρώτησε επισημαίνοντας πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.
Επίσης ανέφερε πως ακόμα και αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη τελικής απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία κάτι το οποίο στη πράξη μπορεί να σημαίνει και νέα μέτρα και «συνεπώς πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία».
Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας «φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατ’εξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια. «Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις», είπε.

Σχόλια