Ζυμώσεις κορυφής στο Βερολίνο για την ελληνική κρίση

Οι αρχηγοί 
των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Μέρκελ, Βεστερβέλε και 
Ζεεχόφερ

Δύο ημέρες πριν την επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, κορυφώνονται και στη γερμανική πρωτεύουσα οι ζυμώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.

Κυβερνητική συνάντηση «κορυφής» είχε το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον υπ.Εξ. Γκίντο Βεστερβέλε, ο υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε και ένας υφυπουργός Οικονομικών. Στη συνάντηση εξετάστηκαν δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα και καθορίστηκε η στρατηγική για τους επόμενους μήνες, όπως γράφει σήμερα ο γερμανικός τύπος. Την επίσημη θέση της κυβέρνησης του Βερολίνου είχε περιγράψει λίγες ώρες νωρίτερα ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπ.Εξ. Μάρκο Κυπριανού. "Αναμένουμε ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης θα υποστηριχθεί και από το λαό και την κοινωνία, διότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να ξέρει ένα: κατ΄ αρχήν θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεν εκδίδουμε λευκές επιταγές", είπε ο κ. Βεστερβέλε.

Πολλά τα σενάρια βοήθειας 




Τα σενάρια βοήθειας προς την Ελλάδα σμιλεύονται στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η βοήθεια θα καταστεί επιβεβλημένη. Οι γνώμες των αναλυτών διίστανται, για το κατά πόσο έχει φτάσει η στιγμή για την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας βοήθειας στην Ελλάδα. Ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής  CEPS θεωρεί ότι διμερής βοήθεια είναι λανθασμένη επιλογή. Αντ' αυτού προτείνει τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων όπως αυτή της Ελλάδας. "Αυτό το Ταμείο θα μπορούσε να ενδεχομένως να εξαγοράσει φθηνότερα το ελληνικό χρέος. Δεν θα έπαιρνε πίσω το 100%, αλλά ένα ποσοστό 70-80%. Εκείνοι που θα έδιναν χρήματα θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά έτσι θα μπορούσε να χορηγηθεί η βοήθεια με κόστος σε επιτρεπτά όρια" σημειώνει ο Ντάνιελ Γκρος.
Μία απειλούμενη χρεοκοπία χώρας της Ευρωζώνης δεν είναι πάντως συχνό φαινόμενο. Για αυτό και μόνο το λόγο θα πρέπει να παρέμβει η ΕΚΤ στηρίζοντας τα ελληνικά ομόλογα, θεωρεί ο Κλάους Ματέτσκι, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων DGB.

Σχόλια