Στο Κιλελέρ με φόντο τον… Αχελώο!

Το θέμα της εκτροπής του ποταμού αναμένεται να κυριαρχήσει στο
σημερινό εορτασμό των 100 χρόνων από την εξέγερση των κολίγων

ΓΡΑΦΕΙ Ο Απόστολος Ράιδος 
 
Η διακοπή των εργασιών της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και προπαντός η αρνητική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το όλο θέμα, αναμένεται να κυριαρχήσει στις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων στο Κιλελέρ, οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα υπό την αιγίδα της νομαρχίας και του  ομώνυμου δήμου. 
Το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών μετά το νέο "φρένο" που έβαλε στο έργο το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστο και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο αναμένεται αφενός να αναρτηθεί πανό το οποίο θα στείλει το σχετικό μήνυμα στην κυβέρνηση και αφετέρου οι εκπρόσωποι των 


αγροτών ετοιμάζουν "σκληρές" δηλώσεις για τη στάση ορισμένων κυβερνητικών με προεξάρχοντες την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στον οποίο εξάλλου επιθυμούν να ρίξουν τον "μπαλάκι" εδώ και καιρό οι Θεσσαλοί για το συγκεκριμένο θέμα. Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας κ. Θανάση Κοκκινούλη ο οποίος αύριο θα βρίσκεται στη λίστα των ομιλητών στο Κιλελέρ: "Δε θα πω τίποτε περισσότερο απ' ότι έχω πει εδώ και χρόνια. Θα υπενθυμίσω απλά ότι θα απονεμηθεί ο τίτλος του νεκροθάφτη του
Αχελώου σε όποιον επιχειρήσει να εμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου" είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως "οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι προφάσεις εν αμαρτίαις".
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα το οποίο αναμένεται να τεθεί με φόντο τα δεκάδες τρακτέρ τα οποία αναμένεται να "περικυκλώσουν" το μνημείο του Θεσσαλού Αγρότη είναι αυτό της επιβίωσης το οποίο και συνδέεται άμεσα με τα κίνητρα που ώθησαν στο ξεσηκωμό τους κολίγους πριν από εκατό χρόνια. "Το 1910, εξήγησε ο κ. Κοκκινούλης, οι αγρότες ξεσηκώθηκαν για να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες, τώρα εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη γη στην κατοχή μας ώστε να μη μας την πάρουν οι νεοτσιφλικάδες…".
Τέλος ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. χαρακτήρισε ως "εθνικό χρέος" την διατήρηση του δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, προσθέτοντας μάλιστα πως ο αριθμός των αγροτών πρέπει να αυξηθεί από το 5% που είναι σήμερα στο 15% του συνολικού πληθυσμού.
Σε ότι αφορά τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, οι αναφορές του εκτιμάται πως θα βαδίσουν στην πεπατημένη των "μετρημένων" λόγων της υπουργού κ. Μπατζελή στο πλαίσιο της γενικότερης "σφιχτής" οικονομικής πολιτικής. Όπως όμως σημείωναν τοπικά αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρχιμάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει ειδικές αναφορές τόσο στους νέους αγρότες όσο και στο ζήτημα των τιμών στα αγροτικά προϊόντα.
Η εορταστική εκδήλωση θα ξεκινήσει σήμερα στις 11 το πρωί στο χώρο του μνημείου του δήμου Κιλελέρ ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του δημάρχου Κιλελέρ κ. Κώστα Δεσπόπουλου και χαιρετισμούς του νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπων τριτοβάθμιων Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ) και εκπροσώπων δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΑΣ).

Σχόλια