ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά και στη χάραξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής Στρατηγικής, θέτοντας μετρήσιμους δεσμευτικούς στόχους και υιοθετώντας δράσεις ενίσχυσης και χρηματοδότησης.

Πέρα από τους γενικούς ευρωπαϊκούς στόχους, πολλά είναι και τα μεμονωμένα παραδείγματα τοπικών κοινωνιών, που έθεσαν ακόμα ψηλότερους στόχους και πέτυχαν λαμπρά οφέλη προστασίας του περιβάλλοντος, ενεργειακής βελτίωσης, οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης. Πόλεις μεγάλες όπως το Λονδίνο, η Στοκχόλμη και το Αννόβερο, καθώς και μικρές, όπως το Vaxjo των 80.000 κατοίκων, συναγωνίζονται ποια θα βάλει τους πιο φιλόδοξους στόχους και θα κερδίσει τα πρωτεία της πιο πράσινης πόλης. Γιατί στην πορεία γι αυτές τις μεγάλες αλλαγές των επόμενων χρόνων, ο ρόλος και η ευθύνη των τοπικών κοινωνιών αποτελούν καθοριστικό κρίκο της αλυσίδας.

Έτσι ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να λύσουν μόνες τους προβλήματα όπως αυτό των κλιματικών αλλαγών, μπορούν όμως και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμπαραταχθούν στον κοινό σκοπό. Επομένως κάθε τοπική κοινωνία, εντοπίζοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αναδεικνύοντάς τα σε ανταγωνιστικά, μπορεί να προσδιορίσει το δικό της Όραμα βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον, να καταστρώσει Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης, συντονίζοντας και συστρατεύοντας όλους τους παραγωγικούς φορείς του τόπου. Ακόμα και περιφέρειες και πόλεις, που δεν έχουν τόσο ανεπτυγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία και θα χρειαστούν στήριξη και καθοδήγηση, μπορούν να το πετύχουν μέσα από ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Προϋπόθεση επιτυχίας η συναίνεση και η δέσμευση όλων των πολιτών, μέσα από κατάλληλη ενημέρωση και κινητοποίηση, έτσι ώστε τελικά ο κάθε πολίτης να νιώσει συμμέτοχος στην προσπάθεια και όχι αντίπαλος. Τα παραδείγματα πληθαίνουν και μας δείχνουν πως οι τοπικές κοινωνίες, με την καθοδήγηση πολιτικών με όραμα και γνώση, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μπορούν να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά, φτάνει να αντιληφθούν τις νέες τάσεις, τις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις και μέσα από αυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για ένα μέλλον με βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.

Λιάνα Γούτα, Πρόεδρος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης
Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Σχόλια