Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Δελτίο Τύπου Λιάνας Γούτα και μια Πρόσκληση σε Ομιλία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Συμμετοχή ίσων ευκαιριών και όχι β’ κατηγορίας για το μισό πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας 
Θεσσαλονίκη 3 Μαρτίου 2010


Στον περσινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η κα Λιάνα Γούτα μας καλούσε να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί στην Ελλάδα αφήνουμε τις γυναίκες, το μισό δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αναξιοποίητο στις θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων. Φέτος, στις 8 Μαρτίου, φαίνεται ότι δεν έχουμε και πολλά πράγματα να «γιορτάσουμε», καθώς οι επιδόσεις της χώρας μας στο χρόνο που πέρασε επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο.
Την Κυριακή 7.3.2010, καλεσμένη ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση του Δήμου Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει για το θέμα εφ’ όλης της ύλης. Μεταξύ των άλλων θα αναφερθεί στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύει το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Harvard και της Καλιφόρνιας-Berkeley, όπου καταγράφεται ο Παγκόσμιος Δείκτης Ισότητας των δύο Φύλων για 134 χώρες. Στην έκθεση για το 2009 η Ελλάδα επιδείνωσε τη θέση της και βρέθηκε στην 86η θέση πέφτοντας με σταθερό ρυθμό από την 75η θέση του 2008 και την 72η του 2007. Μια υποχώρηση κατά 11 θέσεις για το 2009 που οφείλεται κυρίως στη μείωση της απασχόλησης των γυναικών γενικά αλλά και στη μείωση απασχόλησης στους τεχνικούς κλάδους ειδικότερα, καταδεικνύοντας ότι η κρίση χτυπάει πρώτα τις γυναίκες εργαζόμενες.



Έτσι η χώρα μας παρέμεινε σταθερά τελευταία από όλες τις χώρες της ΕΕ με επιδόσεις, μακράν όλων των άλλων, με τις σκανδιναβικές χώρες να κατέχουν τις 4 πρώτες θέσεις, αλλά και μέσα στο top-10 να συναντούμε 6 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στο top-20, 13 από τις χώρες της ΕΕ. Σε ψηλότερες θέσεις από την Ελλάδα βρίσκονται μάλιστα χώρες όπως οι πρώην ανατολικές, η Σρι Λάνκα (16η), η Μποτσουάνα (39η) ή η FYROM, 33 θέσεις πάνω από την Ελλάδα στην 53η θέση!
Η Ελλάδα σημειώνει καλές επιδόσεις ίσων ευκαιριών στην Υγεία και την Εκπαίδευση. Στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των κοριτσιών όχι μόνο έχει ενισχυθεί, αλλά έχει ξεπεράσει αριθμητικά τη συμμετοχή των αγοριών. Ωστόσο αυτές οι νέες μορφωμένες γυναίκες επιστήμονες με τις διακεκριμένες συχνά επιδόσεις, μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία με μικρότερες ευκαιρίες συμμετοχής και όσο βαδίζουμε προς την κορυφή της Οικονομίας και της Πολιτικής οι ευκαιρίες γι αυτές εξανεμίζονται. Έλλειμμα πολιτισμού ή δημοκρατίας όπως το θέτει η ΕΕ;
Έλλειμμα που εκτός των άλλων σχετίζεται και με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Γιατί οι έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα δυο φύλα, σχετίζονται ευθέως με την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των χωρών. Κι αν οι χώρες της ευρωζώνης έκλειναν την ψαλίδα των ευκαιριών των δύο φύλων, θα κέρδιζαν μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% στο σύνολο!
«Στη χώρα μας που αυτή τη στιγμή περνάει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καμιά παραγωγική δύναμη δε πρέπει να πάει χαμένη. Οι εργαζόμενες γυναίκες που συμμετέχουν πια σε όλους τους τομείς και οι γυναίκες επιστήμονες όλων ανεξαιρέτως των κλάδων, με τις λαμπρές και διακεκριμένες επιδόσεις, είναι το δυναμικό που δε πρέπει πλέον να το αφήνει αναξιοποίητο η χώρα. Η συμμετοχή τους πρέπει να ενισχυθεί και να γίνει συμμετοχή ίσων ευκαιριών και όχι β’ κατηγορίας», τονίζει η κα Γούτα!
Στην εποχή της γνώσης, της πληροφορίας, της καινοτομίας χρειάζονται όλα τα μυαλά και τα ταλέντα ανεξαρτήτως φύλου. Γι αυτό πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που κλείνουν το δρόμο του γυναικείου δυναμικού προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην πολιτική, την επιχείρηση, τη δημόσια διοίκηση, όπως φαίνεται από τα ψυχρά νούμερα. Νοοτροπίες και πολιτικές, πρέπει να αλλάξουν ώστε να ενισχυθεί αυτή η συμμετοχή.
«Η υιοθέτηση των ποσοστώσεων, που στις πιο ανεπτυγμένες και ανταγωνιστικές χώρες έχει λειτουργήσει ευεργετικά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, όσο δυσάρεστη κι αν ακούγεται, είναι μια άνωθεν δυνατή «σπρωξιά» για να αλλάξουν αντιλήψεις δεκαετιών και να ανατραπούν αγκυλώσεις που διαφορετικά μπορεί να πάρουν χρόνια», προτείνει καταλήγοντας η κα Λιάνα Γούτα .

Σχόλια