"Θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο"

Την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι "τα μέτρα δεν είναι μίγμα σωτηρίας για την οικονομία, αλλά την παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό".
Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: "στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν πάνω από όλα οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και κυρίως αυτά που δεν έκανε" και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ την οποία δεν μπορεί να την μεταθέσει σε άλλους. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά και έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία. "Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα, δεν απολογούμαι για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού που αντί να κοιτάζει το μέλλον ασχολείται μόνο με το χθες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "φυγομάχησε", γιατί τα μέτρα δεν τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αλλά ο εκπρόσωπός του. Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει τα μέτρα νωρίτερα θα ήταν ηπιότερα, λιγότερο επώδυνα και δεν θα τα επέβαλαν οι κοινοτικοί ελεγκτές. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια μας στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι: "τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση γιατί θα χαθεί το 25 με 30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών καθώς επίσης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις". Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής για να βγούμε από την κρίση και ότι χρειάζεται περιστολή της δημόσιας σπατάλης. Ειδικότερα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ, απορρίπτει κάθε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτει την περικοπή του 14ου μισθού και αντιπροτείνει μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και στα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.


Σημείωσε με έμφαση ότι: "κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά". Ως θετική κατεύθυνση πρότεινε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης, την τόνωση της αγοράς, την λήψη μέτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τουρισμό και στη ναυτιλία.
Για τη δική του στάση ανέφερε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε υπεύθυνη στάση, παρακίνησε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και πρότεινε ήδη πριν από 3 μήνες διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Δηλώσεις Π.Παναγιωτόπουλου
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία, δήλωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όχι δια του πρωθυπουργού αλλά δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης για να διευκολυνθεί ο δανεισμός της χώρας.
Ωστόσο, τόνισε πως δεν θα φέρουν ανάπτυξη και πρόσθεσε πως αν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της αγοράς είναι άμεσος ο κίνδυνος να βυθιστεί η οικονομία της χώρας σε μεγαλύτερη ύφεση, με τραγικά αποτελέσματα για όλους.
Επανέλαβε πως για την ΝΔ η κυβέρνηση επέλεξε λανθασμένο μίγμα μέτρων και πολιτικής και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί και ζητά προσωπικά από τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει άμεσα τα 23 μέτρα - ανάσες για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της αγοράς.
Πρόσθεσε πως ο Αν. Σαμαράς ξεκαθάρισε χθες ότι η ΝΔ αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί, τονίζοντας ότι αυτή την ευθύνη την πλήρωσε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
"Από κεί και πέρα δεν θα επιτρέψουμε, ως ΝΔ, ούτε να συσκοτίζεται, ούτε να τεμαχίζεται, ούτε να παραποιείται η αλήθεια", συνέχισε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στους ώμους του.
Πρόσθεσε ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν καθοριστικής σημασίας και ο τόπος έχασε πολύτιμο χρόνο, λόγω "της αβουλίας, της ατολμίας, της αδράνειας, της ασυνέπειας, της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".
Στη συνέχεια ο κ.Παναγιωτόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες δηλώσεις του πρωθυπουργού, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, και του υπουργού Οικονομίας, από τις οποίες, όπως είπε, προκύπτει το μέγεθος της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας, που χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
"Τότε ήξερε, αλλά δεν έλεγε την αλήθεια;", ρώτησε με αφορμή δήλωση του πρωθυπουργού, στη συνέντευξή τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθύμισε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής διατύπωσε προεκλογικά πρόγραμμα στο οποίο πρότεινε λήψη οδυνηρών μέτρων.
"Οι δεσμεύσεις αυτές ξεχάστηκαν", είπε, επίσης, με αφορμή όσα είχε πει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις 14 Ιανουαρίου ότι δεν θα υπάρχουν περικοπές επιδομάτων στους χαμηλόμισθους.
Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θα δηλώσει στη Βουλή ποιες ρυθμίσεις και ποια άρθρα θα ψηφίσει και ποια θα καταψηφίσει.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η ΝΔ λέει όχι στην αύξηση του ΦΠΑ, σε κάθε αύξηση φορολογίας στα καύσιμα και στην περικοπή του 14ου μισθού και προτείνει μεγαλύτερη φορολογία στα ποτά, τον καπνό, τα είδη πολυτελείας και, επίσης,προτείνει την αύξηση των εσόδων του δημοσίου από την αξιοποίηση της περιουσίας και την περικοπή λειτουργικών εξόδων του κράτους.
Ανέφερε επίσης ότι η ΑΔΕΔΥ υπέδειξε στον πρωθυπουργό εκατοντάδες κωδικούς που αποτελούν σπατάλη.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι μέτρα - ανάσες για την οικονομική δραστηριότητα, αλλά κι άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και επίσης να ληφθεί μέριμνα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Επεσήμανε δε ότι πρέπει να ζητηθεί από την ελληνική ναυτιλία να προσφέρει στον τόπο κάτι που, όπως είπε, η ναυτική οικογένεια έχει διάθεση να το κάνει, αλλά τα όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση με την τριχοτόμηση του ΥΕΝ δεν βοηθούν.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ στηρίζει τις κινητοποιήσεις είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει στην αυτονομία των κοινωνικών αγώνων και του συνδικαλιστικού κινήματος.
Πρόσθεσε δε ότι ο ανεξάρτητος συνδικαλισμός δεν είναι αυτός που εγκλωβίζεται από προτροπές ή απαγορεύσεις κομμάτων και επανέλαβε πως αν η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2009 είχε πάρει τα σωστά μέτρα θα ήταν κατά πολύ ηπιότερα.
Για τις επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς αυτή την ώρα βάζει πλάτη στον τόπο και δεν στηρίζει την κυβέρνηση.
"Ο Αντώνης Σαμαράς μπαίνει μπροστά και φοράει τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Ως ΝΔ ευχόμαστε ο πρωθυπουργός να πετύχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι του έχουμε δώσει λευκή επιταγή",συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για τη φράση του Αντώνη Σαμαρά ότι η ΝΔ γύρισε σελίδα και δεν απολογείται σε κανένα, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είπε το αυτονόητο, ξεκαθαρίζοντας ότι εκεί που έφταιξε η ΝΔ έχει αναλάβει τις ευθύνες της και πλήρωσε στις εκλογές του Οκτωβρίου.
"Ό,τι είχε να πει γι' αυτά που έγιναν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου το είπε. Μίλησε για σφάλματα, για αυτοκριτική. Η ΝΔ τιμωρήθηκε στις εκλογές. Από κεί και πέρα ο νέος αρχηγός οφείλει να κοιτάει το παρόν και το μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει αποκήρυξη κανενός. Σημαίνει καθαρές κουβέντες και συνολική συστράτευση", επεσήμανε.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν σχολιάζει άλλα κόμματα και υπογράμμισε πως η κοινωνία αντιμετωπίζει βαθύτατη κρίση και οφείλει κάθε υπεύθυνη δύναμη να τοποθετείται υπεύθυνα.
Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποστρατειών στις Ενοπλες Δυνάμεις και την ΕΛΑΣ συνιστούν κομματικές προγραφές εναντίον αξιόλογων και διακεκριμένων στελεχών που το μόνο "κακό" που έχουν είναι ότι δεν είναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για απόπειρα κομματικού ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία πρώην εργαζομένων, απολυμένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να τιμάει την υπογραφή του και ζήτησε να τηρηθούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τους συγκεκριμένους εργαζομένους, αναφέροντας ότι "οι σχετικές αποφάσεις είναι νομιμότατες".
Από: ΑΠΕ

Σχόλια