Χωρισμένοι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα

Διαφωνία ως προς τον τρόπο αλλά και τους όρους για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, υπάρχει μεταξύ των εταίρων μας, την ώρα που η συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Γερμανία, με την οποία συμφωνούν Αυστρία και Ολλανδία, ζητά δια του υπουργού Οικονομικών της, τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας για τις χώρες με ελλείμματα και την δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας που δε σέβεται τους νομισματικούς κανόνες.
Από την πλευρά της η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνει έτοιμη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο του Eurogroup η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, «όλες αυτές οι γερμανικές ιδέες δεν συνιστούν αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα για την Ένωση».


«Μετά την επίλυση του ελληνικού προβλήματος και αντλώντας τα διδάγματα από αυτό, μπορούν οι κοινοτικές κυβερνήσεις να συζητήσουν σοβαρά για τη σύσταση ενός ΕΝΤ, χωρίς όμως να χρειασθεί να τροποποιηθεί η Συνθήκη για να εφαρμοσθούν οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, εισερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση ενός μηχανισμού οικονομικής βοήθειας υπό όρους προς την Ελλάδα, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητος.
Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι δύο. Είτε ένας μηχανισμός διευκόλυνσης για την χορήγηση δανείων από άλλα κράτη μέλη, είτε ένας δανειοδοτικός μηχανισμός που θα χρηματοδοτείται από δάνεια, τα οποία θα συνάπτει η Κομισιόν στο όνομα της και με την εγγύηση των κρατών μελών.
Το προς διάθεσιν ποσό θα ανέρχεται σε 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί περιορισμένης κλίμακας βοήθεια και επιδιώκει ποσό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ με χαμηλό επιτόκιο.
Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και την Τρίτη στο επίκεντρο του Ecofin στις Βρυξέλλες
www.skai.gr

Από: antinews

Σχόλια