ΤΕΛΟΣ στην περίοδο σιωπηλής ανοχής στο ΠΑΣΟΚ...


Γκρίνια στο παρασκήνιο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ



Με καζάνι που βράζει μοιάζει αυτές τις κρίσιμες για την εθνική οικονομία ώρες η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ: Ουκ ολίγοι πράσινοι βουλευτές δηλώνουν σε παρασκηνιακές συναντήσεις ότι «φθάνει στο τέλος της» η περίοδος σιωπηλής ανοχής προς συγκεκριμένους υπουργούς, στους οποίους καταλογίζουν επιλογές ή παραλείψεις που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πρέπει να λύσουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έχουν ήδη θέσει και συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, από τα οποία θα κριθεί ο χαρακτήρας και το εύρος των αντιδράσεών τους. Θα περιμένουμε, αναφέρουν, τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, την ολοκλήρωση των ταξιδιών σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον και την επικείμενη δημοσιοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και του φορολογικού νομοσχεδίου....



Στο στόχαστρο έχουν μπει συγκεκριμένα πρόσωπα που συναποτελούν, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, τον «κύκλο των ανθρώπων του προέδρου». Ανάμεσά τους είναι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, οι κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Κατερίνα Μπατζελή, όπως επίσης και οι κ. Θ. Πάγκαλος, Δημ. Δρούτσας και Χ. Παμπούκης - για διαφορετικούς λόγους και με αρκετές αφορμές ο καθένας. «Αυτό που ζητούμε είναι τα σχέδια νόμου του οικονομικού επιτελείου για μισθούς και φορολογία να διαθέτουν έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρέπει να έχουμε κάτι πειστικό να πούμε στον κόσμο» λένε, και συμπληρώνουν: «Η Ν. Δ. δεν θα αποτελεί για μας υπολογίσιμο αντίπαλο, δεδομένου ότι ο λαός έχει νωπές μνήμες από τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Το πρόβλημά μας είναι ο κόσμος που μας ψήφισε».
Απέναντί τους, η Κ. Ο. της Ν. Δ. φαίνεται να απέχει πολύ από του σημείου να αποκτά κοινό βηματισμό: Οι πληγές στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που άνοιξαν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Οκτωβρίου δεν έχουν επουλωθεί: Εμφανώς απομονωμένοι από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, γαλάζιοι πρώην υπουργοί προσπαθούν κατά μόνας να υποστηρίξουν τις επιλογές για τις οποίες δέχονται σφοδρότατη επίθεση από τη σημερινή κυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι η Ν. Δ. στερείται συνοχής και κεντρικού σχεδιασμού - τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Αυτό, ακριβώς, το φαινόμενο επιχειρεί με τρόπο μεθοδικό να εκμεταλλευθεί το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Δεν είναι τυχαίο ότι την έντονη δραστηριότητα του ΛΑΟΣ οι ίδιοι οι βουλευτές του χαρακτηρίζουν ως δραστηριότητα κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή, το Κομμουνιστικό Κόμμα κλιμακώνει την επιθετική κριτική του προς την κυβέρνηση, «παρασύροντας» και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανέβασμα των τόνων απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Τις γνωστές για την έντασή τους συγκρούσεις Καραμανλή - Αλαβάνου θα τις δείτε τώρα με πρωταγωνιστές τον Γιώργο και τον Αλέξη», ακούστηκε να λέει βουλευτής του κόμματος επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Αλ. Τσίπρας.
Αναβολή
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόφαση να αναβληθεί η προγραμματισθείσα για σήμερα συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας φάνηκε να δίνει ανάσες στην κυβερνώσα παράταξη, αλλά και ταυτόχρονα να προκαλεί αρνητικά για τον κ. Τσίπρα σχόλια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Προκαλέσαμε να γίνει αυτή η συζήτηση. Μετά ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί αφού όμως προηγηθούν οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων και γυρίσει ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Αν ήταν η κυβέρνηση που θα επέλεγε μια τέτοια αναβολή, θα την καταγγέλλαμε με το γνωστό επιχείρημα ότι έρχεται εκ των υστέρων στη Βουλή να ανακοινώσει αποφάσεις και όχι να συζητήσει τα σχέδιά της».

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
kathimerini.gr  

Aπό: ρε που παμε

Σχόλια