ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΟΥΗΔΙΑ

Erdogan1
Την επίσκεψή του στην Σουηδία ανέβαλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Άγκυρα και η πρέσβειρα της χώρας στη Στοκχόλμη, μετά το ψήφισμα του σουηδικού κοινοβουλίου, που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς. Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, συζήτησε με τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.
Με πούλμαν κατέφθασαν στο σουηδικό κοινοβούλιο οι υποστηρικτές της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Με μόλις 131 ψήφους υπέρ, έναντι 130 κατά, η Σουηδική Βουλή αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.


Εξοργισμένοι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι οι Τούρκοι, εντός και εκτός της Σουηδίας: "Δυστυχώς οι βουλευτές έπραξαν, σκεπτόμενοι ότι είναι ιστορικοί αντί για βουλευτές, και είναι πολύ θλιβερό αυτό, και θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις" δήλωσε η πρέσβειρα της Τουρκίας στη Σουηδία, Ζεργκούν Κορουτσούκ.
Ο Χασάν Ντόλεκ, πρόεδρος του εθνικού τουρκικού συνδέσμου αναφέρει: "Ήταν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και πολλοί μουσουλμάνοι και Χριστιανοί πέθαναν τότε και αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν γενοκτονία..."
Πράγματι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε το ταξίδι του στη Σουηδία, ενώ ανακλήθηκε η πρέσβειρα της Τουρκίας στη Στοκχόλμη. Αναξιόπιστο και αβάσιμο χαρακτήρισε το ψήφισμα και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Εκτός από την ένταση με τη Σουηδία, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κυριαρχεί και η συνάντηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών μειονοτήτων, κατά την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. O Aριντς επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επαναλειτουργία της σχολής.

ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/

Σχόλια