Νέο «όχι» της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την άρνησή της στο ενδεχόμενο μιας άμεσης απόφασης για οικονομική στήριξη της Ελλάδας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Στην συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή το θέμα δεν θα είναι άμεση οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα. Το επανέλαβε και σήμερα η Άγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου, μετά από τη συνάντηση της με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. «Άμεσες αποφάσεις για βοήθεια στην Ελλάδα δεν προβλέπονται στη σύνοδο. Για βοήθειες θα συζητούσαμε εάν η Ελλάδα αντιμετώπιζε αδυναμία πληρωμών… Ευτυχώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση», τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εξεταστεί και να συζητηθεί ο ρόλος του ΔΝΤ σε περίπτωση οικονομικής στήριξης προς την Αθήνα. Η κα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της για την ανάπτυξη ενός άλλου εργαλείου και τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων κυρώσεων σε περίπτωση που μια χώρα παραβιάζει διαρκώς το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες, διευκρίνισε, θα πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα προκειμένου να προκύψει ένα αυστηρότερο καθεστώς. Η καγκελάριος απέφυγε, ωστόσο, να επαναλάβει αυτή τη φορά την πρόταση της Γερμανίας να προβλέπεται η δυνατότητα αποβολής μιας χώρας από την ευρωζώνη.
«Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα»
 "Όχι" στο σχέδιο Μπαρόζο λέει και ο Γκίντο Βεστερβέλε Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Σοζέ Μανουέλ Μπαρόζο περί σχεδίου ανάγκης για την Ελλάδα. «Προς το παρόν δεν διακρίνουμε την αναγκαιότητα να αποφασίσουμε ήδη από σήμερα οριστικά για οποιαδήποτε ενδεχόμενα», είπε ο κ. Βεστερβέλε, προσθέτωντας  ότι «μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα και γι’ αυτό δεν υπάρχει ανάγκη λήψης αποφάσεων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι αξίζουν να υποστηριχτούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η Ελλάδα. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος, ο οποίος όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με τόλμη».

Σχόλια