Μ. Κεφαλογιάννης: Εάν μας κοροϊδεύατε τότε, ζητήστε συγνώμη σήμερα.


Ο Μ. Κεφαλλογιάννης εξακολουθεί να είναι μια αξιόπιστη και δυνατή φωνή μέσα στη Βουλή, μην αφήνοντας τίποτα να ξεφύγει.

Ακολουθεί η παρέμαβαση του Μ. Κεφαλογιάννη στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή 19/3/2010.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα απ’ όλα θέλω να χαιρετίσω την παρουσία του αρμόδιου Υπουργού στη συζήτηση της επερώτησης του Κόμματος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Και αυτό το θεωρώ πραγματικά πολύ θετικό στοιχείο. Ελπίζω να μην είναι μόνο στα πλαίσια μιας προσέγγισης της κυβερνητικής παράταξης, σε μία δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται, με τον Πρόεδρο και τα αξιόλογα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Και θα ήθελα κι εγώ θέλω να τονίσω πως όλα τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης ακολουθούν μία υπεύθυνη στάση, κάτι που για πολλά χρόνια δεν έχουμε δει στην Ελλάδα. Δεν το έχουμε δει από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και για νομοθετήματα που οφθαλμοφανώς θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί.
Για παράδειγμα -θέλω να πω στη Βουλή- η κυβερνώσα παράταξη ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ψήφισε ούτε το νομοσχέδιο για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Και αυτό το λέω, διότι με τα περί προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σήμερα -όπως και χθες στο Χρηματιστήριο- στις τράπεζες γίνεται πολύ μεγάλη μάχη μεταξύ καταθετών και διευθυντών τραπεζών για το ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας μέσα στο ευρώ και τι θα γίνει με τις καταθέσεις τους.
Άρα, έχετε ένα πλεονέκτημα, έχετε μία σοβαρή Αντιπολίτευση, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων Κομμάτων, που σας στηρίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Δείξτε κι εσείς την ανάλογη σοβαρότητα!

Στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό θέλω να πω: Μην παραπλανάσθε από τη στάση της Κυβέρνησης. Και το λέω και με κάποια διάθεση ζηλοτυπίας. Εγκαταλείπετε τη φιλελεύθερη πολυκατοικία, για να συγκατοικήσετε στη νεοφιλελεύθερη πολυκατοικία μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αυτό, όμως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν το κάνει μόνο με εσάς. Το έκανε και στο παρελθόν, ίσως πριν έλθετε στη Βουλή. Το έκανε με το Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Τους αγκάλιασε, όμως, πολύ σφιχτά, μέχρι πνιγμού και τώρα είναι εκτός πολιτικού παιχνιδιού.
Κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό. Κι έτσι πρέπει να το προσεγγίσουμε. Με διαχειριστικές λογικές της τελευταίας 30ετίας οδηγηθήκαμε εκεί που είμαστε. Κι αν για κάτι κατηγορώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι γιατί κατέστρεψε –πραγματικά κατέστρεψε- με τη ρητορεία και την πολιτική του τη χαμένη 10ετία του ’80, που δημιουργήθηκαν τα τεράστια δημόσια χρέη, όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και τη νοοτροπία των Ελλήνων.
Αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο τι παράγουμε σήμερα, ποια είναι η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Τα έχουμε πει πολλές φορές στη Βουλή.
Το κατηγορώ, επίσης, ότι δεν κατάλαβε αυτή τη μεγάλη αλήθεια και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν βοήθησε την τότε κυβέρνηση όταν διαπίστωσε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα της Ελλάδος, είναι πολιτικό και ναρκοθέτησε την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Και σήμερα η ίδια η Κυβέρνηση είναι περιορισμένη σε κινήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο κυρίως όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική, κάτι που λείπει από την πολιτική της όλους αυτούς τους μήνες.
Κι έχει δίκιο για το Ταμείο ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Πώς στην Ελλάδα θα γίνει μία επένδυση, όταν υπάρχει αυτή η αρρώστια στο Δημόσιο, η γραφειοκρατία και η διαφθορά, όταν δεν αποδίδεται η δικαιοσύνη, όταν για να αποδοθεί η δικαιοσύνη χρειάζονται χρόνια, όταν για να γίνει μία επένδυση χρειάζονται έως και χίλιες διακόσιες, χίλιες πεντακόσιες υπογραφές, όταν για να ωριμάσει ένα έργο, ακόμα και δημόσιο, χρειάζεται 20ετία;
Αυτά σήμερα δεν μπορούν να αλλάξουν, διότι ναρκοθέτησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την Αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι για το οποίο είχαν συμφωνήσει όλα τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με συγκεκριμένες διατάξεις να αλλάξουμε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος.
Μάλιστα εμείς, ως πλειοψηφία τότε, είχαμε δεχθεί μία πρόταση της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για νέο τρόπο σύνταξης προϋπολογισμού, κάτι στο οποίο είχα κι εγώ την ευκαιρία να αναφερθώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και για πολλά άλλα θέματα που αφορούν τις επενδύσεις.
Εάν σε αυτή τη χώρα δεν δημιουργήσουμε νέο πλούτο, είμαστε καταδικασμένοι. Και αυτό είναι για το οποίο κατηγορείται η Κυβέρνηση. Το είπε και ο πρώτος επερωτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Η στάση της Κυβέρνησης να μεγεθύνει το πρόβλημα του παρελθόντος, να πει ότι η Ελλάδα είναι χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, να πει ότι δεν υπάρχει τίποτα στο ταμείο, να πει ότι είναι πλασματικά τα στοιχεία τα οποία καταθέτουν, δήλωσε πρώτη την αδυναμία της χώρας μας απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Και βεβαίως, οι διεθνείς αγορές στράφηκαν εναντίον της Ελλάδος.
Γι’ αυτό η Πορτογαλία δανείζεται με δύο και τρεις μονάδες λιγότερο από εμάς. Και η Ιρλανδία το ίδιο. Και η Ισπανία το ίδιο. Γι’ αυτό τρέχουν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο αξιότιμος κύριος Υπουργός που παρευρίσκεται σήμερα στην Αίθουσα και άλλα στελέχη και ο Πρωθυπουργός. Νομίζω, όμως, πως πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση.
Μας διαφημίσατε το ταξίδι. Πήγατε στη Γερμανία. Υπογράψατε τις φρεγάτες. Μας διαφημίσατε το ταξίδι στην Αμερική. Πήγατε στην Αμερική. Συζητάτε κρυφά με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την Υπουργό των Εξωτερικών για το θέμα των Σκοπίων. Τι πήρατε; Διότι οι δραματικοί τόνοι των συζητήσεων του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνουν ότι ήρθατε με άδεια χέρια.
Κι αν πάτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τι άλλα μέτρα θα φέρετε; Αντέχει η ελληνική κοινωνία;
Φέρατε ένα νομοθέτημα. Το μόνο που δεχθήκατε ήταν αυτό που σας είπε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, δηλαδή να δώσετε κίνητρα να έρθουν τα λεφτά που με τη δική σας πολιτική έφυγαν στο εξωτερικό, τα δέκα, δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Εσείς, όμως, βάζοντας την ηθική πάνω στην πολιτική, κατηγορούσατε τον κ. Αλογοσκούφη και τη Νέα Δημοκρατία ότι φέρνει τα χρήματα με κίνητρα σε ελληνικές τράπεζες από έκνομες δραστηριότητες.
Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, αυτό το οποίο εσείς σήμερα ζητάτε είναι να έρθουν τα χρήματα από φοροδιαφυγή. Είναι, όμως, κι άλλες έκνομες δραστηριότητες, όπως είναι το trafficking, η διακίνηση γυναικών, όπως είναι τα ναρκωτικά, όπως είναι η διαφθορά στο Δημόσιο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεν μπορείτε, λοιπόν, να έχετε άλλη ρητορεία πριν, άλλη ρητορεία μετά.
Και πώς μπορεί να είστε αξιόπιστοι –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- όταν εσείς οι ίδιοι έχετε αυτή τη ρητορεία προεκλογικά; Θα σας διαβάσω δύο δηλώσεις και κλείνω με αυτό.
Γεώργιος Παπανδρέου. Ημερομηνία 30.9.2009. Τέσσερις μέρες, δηλαδή, πριν τις εκλογές. Κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με πάγωμα μισθών και συντάξεων. Κάνουν μεγάλο λάθος. Η Νέα Δημοκρατία πρόσφατα πάγωσε τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάνω από 1.700 ευρώ. Προφανώς αυτοί θεωρούν ότι ο δημόσιος υπάλληλος που παίρνει 1.700 ευρώ είναι πλούσιος. Αυτό είναι για εμάς δείγμα μιας άλλης φιλοσοφίας. Να παγώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις; Αυτή είναι η ανάπτυξη της οικονομίας;
Και ο κ. Παπακωνσταντίνου, μία ημέρα πριν, 29.9.2009. Δεν έχει βγει ποτέ καμία οικονομία από την ύφεση, αφαιρώντας πόρους από την οικονομία, παγώνοντας τους μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους. Είναι μία συνταγή καταστροφής.

Μιλάτε για τον εαυτό σας. Μόνο ως αυτοκριτική για την πολιτική σας πέντε μήνες μετά μπορεί να θεωρηθεί αυτή η δήλωση. Κι αν αυτό πιστεύατε τότε, σήμερα κάνετε λάθος πολιτική. Εάν μας κοροϊδεύατε τότε, ζητήστε συγνώμη σήμερα.




Σχόλια