Συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο της ΝΔ. Οργάνωση του κόμματος.

Δημοσιεύθηκε από olympiada
 

Του Πέτρου Χασάπη


«Φρονώ ότι τα ισχυρότερα και ίσως τα μόνα μέσα τα οποία κατέχουμε για να κάνουμε τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για την ευημερία της χώρας τους, είναι να τους κάνουμε συνεταίρους στη διακυβέρνησή της».
ΑΛΕΞΙΣ ΝΤΕ ΤΟΚΒΙΛ

Σε μια προηγούμενη ανάρτηση είχαμε επιχειρήσει μια σύγκριση μεταξύ ορισμένων αντίστοιχων άρθρων των καταστατικών του ΠΑΣΟΚ  και της Νέας Δημοκρατίας (8ο Τακτικό Συνέδριο ΝΔ. Σύγκριση καταστατικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και είχαμε διαπιστώσει ότι το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφώς πιο συντηρητικό και λιγότερο δημοκρατικό από εκείνο του ΠΑΣΟΚ. Λέμε λοιπόν από τώρα ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να βάλει ως πήχη τα πιο πάνω άρθρα του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, τα οποία και θα πρέπει να υπερβεί σε δημοκρατικότητα, διαφορετικά θα παραμένει πάντα ένα κλικ πίσω από το ΠΑΣΟΚ σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής. Το 8ο Τακτικό Συνέδριο έχει την ιστορική ευθύνη είτε της επανιδρύσεως της Νέας Δημοκρατίας είτε της διαλύσεώς της.
Για να σπάσουν λοιπόν οι κομματικοί μηχανισμοί και τα παραμάγαζα,  για να……. εξαφανιστούν τα τζάκια, οι βαρόνοι, οι κουμπάροι και να πάψουν τα κρατικοδίαιτα παράσιτα να ελέγχουν το κόμμα, θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να επανιδρυθεί, χωρίς βάρη, προσημειώσεις, κατασχέσεις, διεκδικήσεις και δουλείες παντός τύπου. Θα πρέπει να γίνει ένα νέο σύγχρονο και προπαντός δημοκρατικότατο κόμμα όπου οι πάντες θα εξαρτώνται από τη βούληση της βάσης και οι πάντες θα λογοδοτούν στην κομματική βάση.

Δεν αρκεί απλά η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένα πιο δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, από αυτό που ήταν μέχρι πρόσφατα. Θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να έρθει μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας. Θα πρέπει στην ουσία να κάνει εσωκομματικό άλμα προς το μέλλον και να μπει στην πρωτοπορία του αγώνα για τη Δημοκρατία. Αυτό έξάλλου είναι και το προνομιούχο γήπεδο που μπορεί να «παίξει» η Νέα Δημοκρατία.
Κατ’ αρχήν, ο βασικός άξονας στον οποίο θα πρέπει να κινηθεί οργανωτικά η Νέα Δημοκρατία είναι ένας και μοναδικός: Η πλήρης εσωκομματική δημοκρατία. Δηλαδή, η πλήρης και ανεμπόδιστη συμμετοχή των μελών του κόμματος (και σε όσες περιπτώσεις απαιτείται και της ευρύτερης κοινωνίας) στη λήψη αποφάσεων, τουλάχιστον για ύψιστης σημασίας θέματα τόσο της πολιτικής επικαιρότητας όσο και εσωκομματικά.

Έτσι θα πρέπει:
1. Ο εκάστοτε Πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από όλα τα μέλη του κόμματος και από τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας.

2. Οι υποψήφιοι βουλευτές, ακόμα και οι εν ενεργεία βουλευτές να χρίζονται υποψήφιοι με εκλογή τους σε προκριματικές εκλογές από τα μέλη του κόμματος. Έχει μεγάλη σημασία να επανακρίνονται από την κομματική βάση και οι εν ενεργεία βουλευτές, αφενός για να σπάσουν  η οικογενειοκρατία και τα κατεστημένα και αφετέρου να πάψει να αδιαφορεί ο βουλευτής για την αντίστοιχη τοπική κοινωνία που τον εξέλεξε στο Κοινοβούλιο.

3. Οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες (Δήμαρχοι, Νομάρχες και αύριο και Περιφερειάρχες) να χρίζονται υποψήφιοι με εκλογή τους σε προκριματικές εκλογές από τα μέλη της κομματικής βάσης και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία για να πάψουν επιτέλους οι εκβιασμοί, οι αποσχιστικές τάσεις και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες που ζημιώνουν το κόμμα.

4. Να γίνεται εκλογή όλων των οργάνων του κόμματος από τα μέλη της βάσης.

5. Η πλειοψηφία των μελών του Συνεδρίου να είναι από εκλεγμένους εκπροσώπους της Περιφερειακής Οργάνωσης και όχι η πλειοψηφία  τους  να είναι ex oficio, όπως είναι σήμερα.

6. Να έχουν τα μέλη του κόμματος το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, από της εγγραφής τους και όχι μετά από τρεις ή έξι μήνες.

7. Να διεξάγονται εσωκομματικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για θέματα προγράμματος ή μείζονος σημασίας πολιτικά θέματα επικαιρότητας.
Όμως για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα ανωτέρω και να μην ξαναπαρουσιαστεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές απαιτείται, εκτός από την παραδοσιακή οργάνωση, να γίνει μόνιμη και πλήρης ηλεκτρονική μηχανοργάνωση του κόμματος. Γι’ αυτό:

8. Θα πρέπει άμεσα να γίνει Μηχανοργάνωση και On line σύστημα για όλη την κομματική οργάνωση σε όλη τη χώρα, όπου όλα τα μέλη θα έχουν το δικό τους κωδικό μέλους.  Έτσι θα μπορεί το κάθε μέλος να ψηφίζει οποτεδήποτε ζητηθεί είτε μέσα από τις κατά τόπους τοπικές ή κλαδικές κομματικές οργανώσεις είτε μέσω του internet, από τον προσωπικό του υπολογιστή.

9. Σε ένα ζωντανό και δημοκρατικό κόμμα, κάθε μέλος θα μπορεί να υποβάλει on line τις απόψεις του, τις προτάσεις του ή τις τυχόν παρατηρήσεις του καθώς και να υποβάλει on line τα παράπονά του στα αρμόδια όργανα.
Τα πιο πάνω θα σημάνουν την επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσουν δύναμη, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό στα μέλη του κόμματος, θα φέρουν στην κομματική οργάνωση ικανούς και άξιους πολίτες  και θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο μέλλον που αξίζουμε όλοι μας.
Για να μπορεί η Νέα Δημοκρατία να πείσει τις ευρύτερες λαϊκές μάζες, θα πρέπει η Δημοκρατία να γίνει καθημερινή πρακτική μέσα στο κόμμα.

Σχόλια