Φέρνετε ύφεση, περισσότερη ύφεση και άλλη ύφεση...

Απόσπασμα δηλώσεων Αντώνη Σαμαρά χθές στη Βουλή


Τι να πούμε, λοιπόν, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης; Τρία μέτρα ως τώρα υλοποιήθηκαν. Δύο αποφασίστηκαν τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα είχαμε υποδείξει από αυτή την Αίθουσα στα τέλη Δεκεμβρίου: η αύξηση των εμμέσων φόρων στον καπνό και το αλκοόλ, ένα μέτρο που πήρατε παρά την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας και -αυτό ακόμη βρίσκεται έξω από το ΠΣΑ- η αύξηση στη φορολογία καυσίμων. 
Χτυπώντας τους ασθενέστερους δεν χτυπάτε την σπατάλη, χτυπάτε τις ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας και πυροδοτείτε κοινωνικές εκρήξεις. Χτυπώντας τα μεσαία σώματα επιδεινώνετε την ύφεση, πολλαπλασιάζετε τα λουκέτα, αυξάνετε την ανεργία, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Άντε να δούμε τότε, τί θα φορολογήσετε, κύριε Πρόεδρε! Πριονίζετε το αδύνατο κλαδί, πάνω στο οποίο κρατιέται ολόκληρη η ελληνική Οικονομία. Επιπλέον, φρενάρετε την κυριότερη δραστηριότητα, την οικοδομική, που δίνει απασχόληση και εισόδημα σε 150 επαγγελματικούς κλάδους και έσοδα στο κράτος από τη φορολόγησή τους. Με τον τρόπο αυτό, δεν καταπολεμούμε την σπατάλη, προκαλούμε ασφυξία σε ζωτικές λειτουργίες της Οικονομίας.  
Με δύο λόγια μειώνετε το διαθέσιμο εισόδημα πολλών και μειώνετε το πραγματικό εισόδημα όλων. Φέρνετε ύφεση, περισσότερη ύφεση και άλλη ύφεση.
Τέλος, ανοίξατε το δρόμο για έξω-ευρωπαϊκές λύσεις, που εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε. Φέρατε την Ελλάδα σε πολύ δεινή θέση και τώρα φλερτάρετε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν παίζετε μόνο με τον ελληνικό δανεισμό, αλλά παίζετε με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Και το χειρότερο είναι ότι εξακολουθείτε με δηλώσεις αντιφατικές, να επιτείνετε τη σύγχυση των διεθνών αγορών.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή δηλώσατε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην αδυναμία δανεισμού, πράγμα που ισοδυναμεί με αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους δηλαδή, με χρεοκοπία. Την επομένη, το Σάββατο δηλώσατε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Με αυτά και με αυτά τα spreads εκτινάχτηκαν ξανά από εκεί που βρίσκονταν πριν πάρετε τα τελευταία οδυνηρά μέτρα, πάνω από τις 300 μονάδες.
Προσπαθήσατε να πιέσετε την Ευρώπη αφήνοντας να διαφανεί ότι έχετε και την επιλογή να καταφύγετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να τους αναγκάσετε να σας στηρίξουν, για να μην πάτε στο Ταμείο. Δεν σας το λέμε μόνο εμείς. Σήμερα, γνωστός κεντρικός αρθρογράφος σε εφημερίδα που στηρίζει μόνιμα την παράταξή σας γράφει τα εξής. Και αν θέλετε να με ρωτήσετε πάλι ποιος, σας λέω: Πρετεντέρης. «Η ιστορία θα αναζητήσει κάποτε το λαμπρό εγκέφαλο που έμπλεξε στην υπόθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε επειδή το θεωρούσε σωστό είτε επειδή πίστευε ότι θα το χρησιμοποιούσε ως μπλόφα για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απεδείχθη περίπου αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Λέγε-λέγε, το βάλαμε στο παιχνίδι». Τα ίδια λέει και ο διεθνής Τύπος τα ίδια λένε και οι δικοί σας Υπουργοί.
Άλλωστε στις 11 Φεβρουαρίου στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υποσχεθεί ότι αν λαμβάνατε επιπλέον μέτρα περιστολής του ελλείμματος, θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Τα μέτρα τα λάβαμε, εκείνοι το αναγνώρισαν επανειλημμένα και δημόσια. Ρωτάω λοιπόν, που είναι η στήριξή τους; Γιατί δεν τους ζητάτε να τιμήσουν την υπογραφή τους στην υπόσχεσή τους;

Σχόλια