Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Η Δημοκρατία της νεότητας

Πριν από σαράντα χρόνια και κάτι, περίπου μισό αιώνα, η αισθητική πλαστική χειρουργική αφορούσε μόνο λίγες και εκλεκτές φιλάρεσκες γυναίκες, που ο τρόπος ζωής τους απαιτούσε παρά την ηλικία τους ένα πρόσωπο όμορφο και νεανικό...
Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των προτύπων της νεότητας και στις μεθόδους της αισθητικής χειρουργικής.
Σήμερα σχεδόν επιβάλλεται η διατήρηση της νεότητας στις γυναίκες που είναι δραστήριες επαγγελματικά και κοινωνικά, και ας μην έχουν σχέση με τη δημοσιότητα.
Το μότο του αιώνα μας υποστηρίζει ότι "δεν θεωρείσαι ακμαία εάν δείχνεις ηλικιωμένη" (όχι γριά, αυτή τη λέξη σπάνια τη χρησιμοποιούμε πλέον για μια σύγχρονη γυναίκα και ας έχει ανέβει το προσδόκιμο ζωής).
Όλοι σταματούν κατ αρχήν στο ρήμα δείχνω-φαίνομαι, γιατί μπορείς να
είσαι δραστήρια ακόμα και στην έβδομη δεκαετία σου, εφόσον έχει φροντίσει, κοντά στο νου, την υγεία και το σώμα σου.


Με το "φαίνεσθαι" όμως δεν ξεμπλέκουμε εύκολα.
Όπως μα επιβεβαιώνουν δύο διακεκριμένοι πλαστικοί χειρουργοί, έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο να μοιάζουμε όλες μεταξύ μας (με παγωμένο πρόσωπο, έντονα ζυγωματικά και χείλη-τσιχλόφουσκα), σαν ρέπλοκες των 90΄ς, κακέκτυπα της Τζούλια Ρόμπερτς ή την Αντζελίνα Τζολί, αρκεί να ξέρουμε τι θέλουμε.
"Δημοκρατία στο δικαίωμα της νεότητας" αναφώνησε μια συνάδελφος στο γραφείο ενώ συζητούσαμε για το εάν και πότε θα επισκεφθούμε τον πλαστικό χειρουργό.
"Κάποτε οι γυναίκες δεν έβαφαν ούτε τα μαλλιά τους. Σήμερα δεν νοείται γυναίκα με απεριποίητα, γκρίζα μαλλιά και εάν τα έχει διατηρήσει άβαφα σίγουρα θα έχει καταπληκτική κουπ και στυλ. Στην επόμενη δεκαετία, για να μην πούμε πενταετία, τα beauty treatments θα είναι ένα από τα ραντεβού του Σαββάτου. Θα ήθελα να εργάζομαι μέχρι τα εβδομήντα μου, άσε που μπορεί να μη βγάλω καισύνταξη... Πώς θα κυκλοφορώ στο γραφείο; Σαν την κακιά τη μάγισσα;"
Καθώς την άκουγα σκεφτόμουν πόσο δίκιο είχε η θεία μου, όταν είκοσι πέντε χρόνια πριν και ενώ ανάρρωνε από το πρώτο λίφτινγκ της, ρωτώντας τη γιατί επέβαλε τον εαυτόν της σε τέτοια ταλαιπωρία (τότε ήταν μια επώδυνη διαδικασία), μου απάντησε:
"Δεν μου άρεσε αυτό που έβλεπα το πρωί στον καθρέφτη μου".
Σήμερα, στα βαθιά γεράματά της, παραμένει μια πολύ όμορφη και ζωντανή γυναίκα, και σίγουρα ξέρει πολύ καλά τι θέλει.
Βίκη Βαλαβάνη


I-DIADROMI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.