Έντονο ευρωσκεπτικισμό, μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό των Βρετανών, επιδεικνύει η κοινή γνώμη στη Γερμανία, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες για τους Financial Times.
Το 61% των Γερμανών αντιτίθεται στο ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και μόλις το 20% δηλώνει υπέρ. Για τη Βρετανία τα ποσοστά είναι 56% κατά και 21% υπέρ. Υπέρ της βοήθειας τάσσεται το 45% των Ισπανών και το 40% των Ιταλών. Στο ενδεχόμενο προσωρινής απομάκρυνσης της Ελλάδος από την ευρωζώνη το 32% των Γερμανών συμφωνεί σε σύγκριση με το 27% των Βρετανών, ενώ τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα γύρω στο 20% για τις Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Το γεγονός που θα εγείρει ανησυχίες στο Βερολίνο είναι ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των Γερμανών επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας τους από το ευρώ και την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο. Το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί αν η Γερμανία φύγει από το ευρώ έναντι 30% που επιθυμούν την παραμονή της σε αυτό. Σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία το μεγαλύτερο ποσοστό στηρίζει το κοινό νόμισμα.Κώδωνας κινδύνου για την ευρωζώνη
Τα αποτελέσματα μιας τόσο μεγάλης σε εύρος έρευνας, συνιστούν κώδωνα κινδύνου στις Βρυξέλλες που αντιλαμβάνονται ότι με την αναποτελεσματικότητα, τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις πλήττεται όχι τόσο η Ελλάδα όσο η συνοχή της ευρωζώνης κι αυτό εκ των έσω, επισημαίνουν οικονομικοί κύκλοι στο Λονδίνο. Δυστυχώς οι αρνητικές εξελίξεις για την ευρωζώνη έχουν δρομολογηθεί, επισημαίνει σε άρθρο του στους FT ο γερμανός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μουντσάου. Έως πρόσφατα, συνεχίζει το άρθρο, οι αγορές εμπιστεύονταν τους ευρωπαίους ηγέτες. Με μια απλή δήλωση τους ανέστρεφαν το κλίμα. Αυτό έπαψε πλέον να ισχύει . Η Μέρκελ δεν διέπεται από όραμα, σε αντίθεση με τον Χέλμουτ Κολ, ο οποίος σε αυτή τη δίνη θα είχε πάρει το τιμόνι και δεν θα κρυβόταν πίσω από συνταγματικά εμπόδια. Θα είχε επεξεργασθεί οδούς παράκαμψης τους. Το έλλειμμα ηγεσίας στο Βερολίνο είναι στην ουσία αυτό που οδηγεί την ευρωζώνη σε αυτοδιάλυση, τουλάχιστον στην μορφή που έχει σήμερα καταλήγει ο αρθρογράφος.
Aπό: Deutsche Welle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.