Προπαγάνδα Νο6. Το υπεύθυνο ΠΑΣΟΚ και η ανεύθυνη Νέα Δημοκρατία.

Η τεχνική της προπαγάνδας ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές. Μια από αυτές και ίσως η πιο σημαντικότερη είναι η αρχή της ΜΙΣΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Η προπαγάνδα είναι πάντα μια σύγκρουση δυο βουλήσεων, αφενός του δαμαστή προπαγανδιστή που προσπαθεί να δαμάσει τη βούληση του ατόμου και αφετέρου του ατόμου που πιέζεται για να δαμαστεί και το οποίο ενστικτωδώς αντιστέκεται σ’ αυτή την επιβολή. Μια λοιπόν από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η προπαγάνδα είναι να ανοίξει το μυαλό εκείνου που δαμάζεται, ρίχνοντας μέσα ένα μέρος της αλήθειας που το άτομο.... αντιλαμβάνεται εύκολα, αποκρύπτοντας και εξαλείφοντας άλλες πτυχές της πραγματικότητας .
Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, δεν σταματά μόνο στην προπαγάνδα που είχαμε αναφέρει (εδώ) ότι δηλαδή για την οικονομική κατάσταση της χώρας, φταίει η τελευταία διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποκρύπτοντας φυσικά και τις τεράστιες δικές του ευθύνες, αλλά προχωράει ακόμα πιο πέρα επιδιώκοντας να πείσει το λαό ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ανεύθυνη που εγκατέλειψε την εξουσία ενώ το ίδιο είναι υπεύθυνο που ανέλαβε το «βαρύ φορτίο» κόντρα μάλιστα ακόμα και στην ιδεολογία του.
 
Το ΠΑΣΟΚ εδώ λέει κάποιες αλήθειες.
1) Πράγματι η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε την εξουσία και δείλιασε να αναλάβει το κόστος της λήψης των επώδυνων οικονομικών μέτρων, δεδομένων των λίγων μηνών που της απέμειναν στην εξουσία μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2) Πράγματι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη να πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα.
Όμως αυτές είναι μισές αλήθειες και αναπαραγόμενες πομπωδώς από τα μέσα προπαγάνδας του καθεστώτος (ΜΜΕ), δεν παρέχουν την ευχέρεια να αντιληφθεί αυτός που δαμάζεται τα ψέματα που του αποκρύπτει ο δαμαστής του.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν έτσι αποκρύπτει και εξαφανίζει:
1) Ότι υπεύθυνα για τη σημερινή κρίση είναι και τα δύο κόμματα, με περισσότερο υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ.
2) Ότι εκείνο που εκβίαζε εκλογές και ανάγκασε τη Νέα Δημοκρατία να εγκαταλείψει την εξουσία ήταν το ΠΑΣΟΚ (το ξεχάσαμε). Αντίθετα, αν ήταν υπεύθυνο κόμμα θα έπρεπε να είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει οπωσδήποτε την επανεκλογή του κ. Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι να άφηνε τη Νέα Δημοκρατία να λάβει εκείνη τα σκληρά μέτρα, τα οποία τώρα καμώνεται ότι δεν ταιριάζουν στην ιδεολογία του.
3) Ότι γνώριζε πλήρως την οικονομική κατάσταση της χώρας (διαφορετικά θα ήταν απλά ένα ανίκανο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα υπόλοιπα είναι για αφελείς) και παρόλα αυτά αφενός εκβίασε την ανάληψη της εξουσίας, αφετέρου έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις, γνωρίζοντας ακριβώς τι θα αντιμετωπίσει και τι μέτρα θα αναγκαζόταν να πάρει.
4) Ότι εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει το ίδιο και τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα που το στηρίζουν είναι αποκλειστικά η εξουσία και τα Δημόσια Ταμεία
5) Ότι γνωρίζει πως οδηγεί την κοινωνία στον σκληρό Νεοφιλελευθερισμό και παρόλα αυτά θα το κάνει.

ΥΓ. Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία, η εγκατάλειψη της εξουσίας και όχι η απώλειά της σε μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση, περισσότερο πλήγωσε τους δικούς της οπαδούς, παρά τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ δεν χάνει ευκαιρία να ξύνει αυτή την «πληγή» και ταυτόχρονα να παγιώνει την άποψη περί ανεύθυνου κόμματος. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει πολύ ο Αντώνης Σαμαράς, γιατί έχει να κάνει πρώτα και κύρια με τους ίδιους τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας και δευτερευόντως με τους μετακινούμενους ψηφοφόρους.

Από: προεδρικη δημοκρατια

Σχόλια