Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Κρίσιμες αποφάσεις από Eurogroup και Ecofin

 

Κρίσιμο θεωρείται για τη χώρα μας το 48ωρο που διανύουμε όσον αφορά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα από το Eurogroup και την Τρίτη από το Ecofin αναμένεται να σηματοδοτήσουν και την κίνηση των αγορών. Στις δυο αυτές συνεδριάσεις η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα σαφές σχέδιο στήριξης από τους ισχυρούς της ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις. Παράλληλα θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους, που πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, ότι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι εφικτοί και υλοποιήσιμοι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα. Επέπληξε όμως τη χώρα μας για τις πρακτικές του παρελθόντος.


Η Ελλάδα θα πρέπει "να διορθώσει την τροχιά από την οποία είχε αποκλίνει" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσκεκλημένος στην εκπομπή Grand Jury του RTL-LCI-Le Figaro, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας " θα πρέπει να ενισχύσει την επαλήθευση των στοιχείων της" καθώς όπως εξήγησε η κατάθεση στατιστικών που αποδεικνύονται εσφαλμένες " δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτές".
Ωστόσο, έκρινε ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. " Οι δεσμεύσεις αυτές μου αρκούν, είναι σοβαρές", τόνισε και σημείωσε ότι την Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες αναμένεται πως θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδα υπό την επίβλεψη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών".
Αναφερόμενος στην οικονομική ευρωστία των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητεί την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των προϋπολογισμών καμίας ευρωπαϊκής χώρας και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
"Έχουμε ένα ξεχωριστό ελληνικό πρόβλημα (...) κατά τ΄ άλλα, οι χώρες έχουν το σχέδιο τους και το πρόγραμμά τους. Αυτά τα προγράμματα έχουν εγκριθεί και οι χώρες πρέπει να τα εφαρμόσουν αυστηρώς".
Με πολλά ερωτήματα να μένουν αναπάντητα όσον αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη της ελληνικής οικονομίας, συνέρχονται Eurogroup και Ecofin, Δευτέρα και Τρίτη. Σημαντικός παράγοντας στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, είναι η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι αγορές καθώς η νευρικότητα σε ομόλογα, μετοχές και ευρώ παραμένει.
Το προσεχές Συμβούλιο ECOFIN θα υιοθετήσει τις ακόλουθες πράξεις:
- Σύσταση βάσει του άρθρου 126 (9) της Συνθήκης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.
- Γνώμη επί του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2010-2013.
- Σύσταση βάσει του άρθρου 121 (4) της Συνθήκης για τον τερματισμό της ασυνέπειας με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Θα υπάρξει επίσης απόφαση του Συμβουλίου για τη δημοσίευση της ως άνω σύστασης.

ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.