Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Dr of creative simitics: Με τράμπα ομολόγων γλίτωσαν το ξεχείλισμα χρέους σε 102,7%

...Το υπουργείο αγόρασε και τα ξαναπούλησε σε τράπεζες πρωτοχρονιάτικα, «κρύβοντας» 1,5 δισ. ευρώ

Με «τρικ» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας «εξαφάνισε» στην εκπνοή του 2003 περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ από το δημόσιο χρέος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, το ελληνικό δημόσιο αγόρασε από τις κρατικές τράπεζες, κατά κύριο λόγο από την Εθνική, ομόλογα των οποίων η αξία υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να συγκρατηθεί στο 101,7% του ΑΕΠ. Ομως η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν και πάλι στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων με το «ποδαρικό του νέου χρόνου».

Εξω από τους στόχους

Με τη μεθόδευση αυτή «αποσοβήθηκε» έστω στο παρά πέντε η υπέρβαση του στόχου που είχε τεθεί για το δημόσιο χρέος, καθώς η αξία των ομολόγων αυτών αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, γεγονός που ανέβαζε το ύψος του χρέους στο 102,7% του ΑΕΠ. Οι συμφωνίες αυτές του ελληνικού δημοσίου με τις τράπεζες, οι οποίες συνήθως γίνονται κάτω από το τραπέζι, υπαγορεύονται από την αδήριτη ανάγκη του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη να μην εμφανίσει και νέες υπερβάσεις τόσο στο δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και στο χρέος, πέραν αυτών που έχουν συμπεριληφθεί στο φετινό Προϋπολογισμό. 
Ωστόσο τα μηνύματα που εκπέμπουν και τα δύο μέτωπα καταδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής διαχείρισης κινούνται εκτός του πλαισίου των στόχων που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες πριν από το τέλος του 2003 το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προσφύγει σε δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ, ο οποίος αν δεν υπήρχε ανάγκη θα είχε αποφευχθεί. Η εξάρτηση του Δημοσίου από το δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών του παραμένει ισχυρή παρά τη θρυλούμενη δημοσιονομική εξυγίανση. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπιστώνει ότι ο δανεισμός του Δημοσίου αυξήθηκε το 2002 κατά 81%.

* Ομως εκτός από τα «επίσημα δάνεια», φαίνεται ότι μία σειρά δαπανών σωρεύονται, οδηγώντας σε εκτροχιασμό και το δημόσιο χρέος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κωστας Καραμανλής κατήγγειλε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό ότι το σύνολο του κρυφού χρέους της χώρας υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ.

Και κρυφός δανεισμός

Αν μάλιστα στο ποσό αυτό προσθέσουμε την υπέρβαση του δανεισμού του Δημοσίου, η οποία δεν καταγράφεται στο έλλειμμα (περίπου 4,8 δισ. ευρώ) τότε το πραγματικό δημόσιο χρέος εκτοξεύεται στα 195 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 125% του ΑΕΠ.

Η αδυναμία του υπουργείου Οικονομίας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που σχεδίαζε για το 2003 στέρησε το Δημόσιο από έσοδα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Υπό το πρίσμα αυτό, η πίεση για μεθοδεύσεις οι οποίες θα μείωναν εικονικά το δημόσιο χρέος, ανάλογες με την προαναφερόμενη, έγινε ακόμη εντονότερη. Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης είχε κατ' επανάληψη διακηρύξει ότι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων φέτος θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα προσεγγίσουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στα ταμεία του Δημοσίου είχαν εισρεύσει μόνο 2,6 δισ. ευρώ. Βέβαια, ακόμη και αν επιτυγχάνετο ο στόχος που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό, μόνο ένα τμήμα των εσόδων αυτών θα είχε αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

* Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που κατέθεσε προ διμήνου στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΝ Παν. Λαφαζάνης, αποδείκνυαν ότι μόνο ένα μικρό τμήμα από τα έσοδα που έχει εισπράξει το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια από τις αποκρατικοποιήσεις έχουν κατευθυνθεί στη μείωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με αυτά, τα τρία τελευταία χρόνια κεφάλαια, άνω των 4 δισ. ευρώ, που εισπράχθηκαν από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, και παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, αντί να διατεθούν για την απομείωση του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση τα διέθεσε για την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών τις οποίες δεν μπορούσε να αντέξει ο επίσημος Προϋπολογισμός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/01/2004
ΥΓ. Στη φώτο ο Χριστοδουλάκης, με τον Καρατζά (Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τότε ήταν υπάλληλος της Εθνικής και έχει ιδία άποψη για τις ΠΑΣΟΚικές αλχημείες...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.