"Σωσίβιο" ρίχνει το Βερολίνο στην Αθήνα

Το γερμανικό σχέδιο στήριξης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα σε στελέχη του κόμματός του, τους Χριστιανοδημοκράτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βοήθεια σε διμερές ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα. Την πληροφορία επιβεβαιώνει στη σημερινή γερμανική έκδοση των Financial Times ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών κομμάτων Μίχαελ Μάιστερ.

 Η μορφή της βοήθειας δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί. Προς το παρόν εξετάζονται δυο ενδεχόμενα: παροχή βοήθειας σε διμερές επίπεδο ή μια διεθνώς συντονισμένη βοήθεια σε ευρωπαϊκό όμως επίπεδο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μάιστερ, θα λάβει χρήματα μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε  αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στελέχη του κόμματός του. Ο μεγάλος φόβος των Γερμανών είναι να μην καταρρεύσει το ευρώ. "Υψίστη προτεραιότητα η σταθερότητα του ευρώ', τονίζει πολύ χαρακτηριστικά στους FTD ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών κομμάτων.
 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ πάντως διέψευσε ότι έχουν ληφθεί ήδη οι σχετικές αποφάσεις.
 Παροχή δανειακών εγγυήσεων;
 Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της Wall Street Journal η Γερμανία εξετάζει την παροχή δανειακών εγγυήσεων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο διαδίκτυο, υπήρξαν ήδη σχετικές επαφές μεταξύ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η Γερμανία ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παροχή των δανειακών εγγυήσεων. Η ΕΚΤ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα.
 Στηρίζει η Γαλλία
Δηλώσεις στήριξης και από τη Γαλλία. Χθες το πρωί η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ μετά από συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό της είπε ότι η Ελλάδα έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξη της Γαλλίας. Δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση έγιναν και από τον ίδιο το Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τον πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και πολύ γρήγορα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών.
 Δηλώσεις Αλμούνια και Ρεν
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είπε ότι το μήνυμα από το μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής είναι ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα, όχι όμως δωρεάν, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά με αντάλλαγμα την πλήρη δέσμευση στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα ο διάδοχός του Όλι Ρεν, ο οποίος επέμενε στις μέχρι τώρα δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει "σχέδιο Β" για την έξοδο της Ελλάδας από τη δημοσιονομική κρίση, υποστήριξε τώρα ότι η ΕΕ μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα κάτω από πολύ αυστηρούς όρους.
 Ρουμπίνι: Ναι σε ευρωπαϊκή βοήθεια
 Στα ευρωπαϊκά σχέδια στήριξης της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι σε συνέντευξή του προς το Reuters Insider TV, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια αυτά "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση". Ο ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δανειοδοτούσε την Ελλάδα, καθώς τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, συνοδεύονται πάντα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους. 

Από: DEUTSCHE WELLE

Σχόλια