Δραπέτευσαν από το κελί τους, στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου, δύο Αλβανοί κακοποιοί.

Άφαντοι οι δραπέτες στην περιοχή του Δήμου Αφάντου Ρόδου,  μέχρι σήμερα.
 
Πρόκειται για τους δύο Αλβανούς   Spahiu Roberto του Lulzim 28 ετών και Dishi Nderim του Daut 20 οι οποίοι δραπέτευσαν την Τρίτη 09-02-2010 από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου. Είχαν καταδικαστεί την προηγούμενη μέρα, σε κάθειρξη 8 ετών , ο καθένας, για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών. Δραπέτευσαν  κόβοντας με λίμα τα σίδερα, περπάτησαν σε φυλασσομένη και μαγνητοσκοπούμενη ( monitor) αυλή, αναρριχήθηκαν σε τοίχο, διέσχισαν  στη πόλη και πήραν taxi με προορισμό την περιοχή Κολύμπια του Δήμου Αφάντου.
      Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι υπάρχει τρίτο πρόσωπο που υποθάλπει τους δύο Αλβανούς, τον οποίο και αναζητούν. Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλη τη Ρόδο. Διενεργούνται έλεγχοι και σε άλλους αλλοδαπούς, που πιθανώς να έχουν σχέση με τους δραπέτες.
 
       Διαφορετική άποψη με την ουσία της προκαταρκτικής  δικογραφίας του ΑΤ Ρόδου, φαίνεται να έχει ο Εισαγγελέας Ρόδου. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας φαίνεται να εκτιμά  ότι δεν νοείται να εμφανίζεται ως αποκλειστικά υπεύθυνος  μόνο ο αρχιφύλακας, ο οποίος μάλιστα τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.  Συνάδελφοι του αστυνομικοί  θεωρούν  ότι έπεσε θύμα επικοινωνιακής πολιτικής του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ
       Ο Αρχιφύλακας σκοπός,  έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα πρόωρα παρά την πρόβλεψη νόμου που θέλει να μένει ατιμώρητη η πράξη που φέρεται να τέλεσε αν κατορθώσει να συλλάβει τους αποδράσαντες εντός 14 ημερών. Ο φερόμενος ως κύριος υπεύθυνος της απόδρασης, ψάχνει μέρα και νύχτα τα βουνά και τα λαγκάδια του νησιού για να σωθεί !  Όπως δήλωσε , προτίθεται να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την απόδραση και συγκεκριμένα το ότι δεν είχε τεταμένη την προσοχή του και δεν είδε τα μόνιτορ μαγνητοσκόπησης της αυλής από την οποία απέδρασαν οι κρατούμενοι όχι όμως και τη συλλογική ευθύνη που υφίσταται για το γεγονός ότι ήταν υποτονικές οι συνθήκες φύλαξης των κρατητηρίων.
        Για τη φύλαξη των κρατητηρίων προβλέπονται σύμφωνα με τον κανονισμό δύο σκοποί, ενώ ήταν μόνος του. Εκτελούσε την συγκεκριμένη υπηρεσία μόνος του και δεν είχε αντικειμενικά τη δυνατότητα να διενεργεί έλεγχο στο εσωτερικό των κρατητηρίων.
         Η απόδραση των δύο Αλβανών από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου, προκάλεσε ερωτηματικά πόσο εύκολο είναι τελικά να ξεφύγουν οι κρατούμενοι. Μη ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι δραπέτες ήταν  ‘’ειδικοί ‘’ για  διακεκριμένες κλοπές !
       Ο Εισαγγελέας Ρόδου, εξετάζει και την περίπτωση ,ότι ευθύνες για το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να έχουν κι άλλα πρόσωπα καθώς πιθανολογείται η τέλεση πλείστων όσων παραβάσεων του κανονισμού λειτουργίας των κρατητηρίων με αποτέλεσμα να επεκτείνεται η ποινική έρευνα και σε βάρος βαθμοφόρων!
        Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις κτιριακές υποδομές των αστυνομικών υπηρεσιών στη Ρόδο.
. Τα κτίρια , η λειτουργικότητα των κρατητηρίων και  το επίπεδο ασφάλειας και φύλαξης, δεν ανταποκρίνονται στις  απαιτήσεις των ‘’ σύγχρονων ‘’ εγκληματιών .
         Οι έρευνες για τη σύλληψη των κακοποιών συνεχίζονται !!

Aπό: Χρυσόστομος

Σχόλια