Δεν είμαστε ικανοί ούτε και να διατηρήσουμε αυτά τα οποία μας άφησαν οι Ιταλοί κατακτητές ;

Ξέφραγο αμπέλι η κοιλάδα Πεταλούδων Ρόδου.
Πες τα Χρυσόστομε !
Μηνυτήρια αναφορά  κατατέθηκε, στον Εισαγγελέα Ρόδου, από πολίτες, κατά παντός υπευθύνου , για την οικολογική καταστροφή της κοιλάδας πεταλούδων Ρόδου.
Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες είναι ένα μοναδικό φυσικό πάρκο, στο οποίο εμφανίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.  Είναι ιδιαίτερα σπάνια είδη και απαντώνται σε ελάχιστα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί ένα από τα  αξιοθέατα της Ρόδου
Ο σπάνιος αυτός βιότοπος, ο οποίος προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης εγκατάλειψης. Έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι !
Η κοιλάδα αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR210006 και φιλοξενεί σε μοναδικά υψηλούς πληθυσμούς, το έντομο Panaxia Quantripunctaria, ευρύτερα γνωστό και ως η πεταλούδα της Ρόδου.
Όπως καταγγέλλουν οι μηνυτές «......  Μέσα στην Κοιλάδα υπάρχουν γουρούνια και κατσίκια που βόσκουν ανεξέλεγκτα.
Η παρουσία τους καταστρέφει ανεπανόρθωτα τη χλωρίδα, η οποία είναι βασικότατο κομμάτι του οικοσυστήματος και καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του μικροκλίματος που είναι απαραίτητο για να επιβιώσει το έντομο.  Για την επιβίωση της Panaxia Quantripunctaria απαιτείται υψηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα ζώα, στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή, καταστρέφουν επίσης τα ρέματα και τα πρανή της Κοιλάδας και εξαφανίζουν τη νεαρή βλάστηση, αποκλείοντας την αναγέννησή της.

 Έχουν σημειωθεί καταστροφές, κατολισθήσεις και διάβρωση του εδάφους, οι είσοδοι που έπρεπε να είναι κλειστές για να εμποδίζουν την είσοδο αδέσποτων ζώων είναι ανοικτές.
Απευθυνόμαστε σε σας, επειδή πιστεύουμε ότι η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ο μοναδικός αυτός βιότοπος που στηρίζεται σε μία εξαιρετικά λεπτή ισορροπία και ανήκει σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύει ανεπανόρθωτα.
Η γενικότερη εικόνα αναμένεται να δημιουργήσει εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου για να θαυμάσουν τον μοναδικό αυτό βιότοπο.
Η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ο μοναδικός αυτός βιότοπος που στηρίζεται σε μία εξαιρετικά λεπτή ισορροπία και ανήκει σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύει ανεπανόρθωτα.
Πιστεύουμε ότι διαπράττονται σοβαρά αδικήματα, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη….»
Και η μηνυτήρια αναφορά καταλήγει :
 «………Θεωρούμε καθήκον όλων μας τη διαφύλαξη του θαύματος αυτού της Ροδιακής φύσης, το οποίο, εκτός των άλλων, είναι ένας σημαντικότατος πόλος έλξης επισκεπτών......»

Τι να πει κανείς,  ότι δεν είμαστε ικανοί ούτε και να διατηρήσουμε αυτά τα οποία μας άφησαν οι Ιταλοί κατακτητές ;
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η κοιλάδα, εισπράττει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ, το χρόνο, από τους επισκέπτες. Φαίνεται όμως ότι οι εισπράξεις πηγαίνουν για άλλους σκοπούς !
Κύριε Κορδίνα , Δήμαρχε του Δήμου Πεταλούδων, εάν δεν μπορείτε ούτε να διατηρήσετε το θαύμα αυτό της φύσης, αφήστε το να το διαχειριστούν άλλοι, ικανότεροι από εσάς.
Κυρία  Άντζελα Γκερέκου Υπουργέ Τουρισμού και κυρία Τίνα Μπιρμπίλη  Υπουργέ Περιβάλλοντος, πρέπει να παρέμβετε   αμέσως !!  Η καταστροφή του περιβάλλοντος να τιμωρείται και η προστασία του να αμείβεται ! Δεν μας έχει μείνει τίποτα  άλλο, εκτός από αυτό! 
Το περιβάλλον δε το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας !!
Χρυσόστομος-Rhodesblog

Σχόλια

  1. Πολίτης της ΡόδουΣάβ Φεβ 27, 06:48:00 μ.μ. 2010

    Άμεση ήταν η αντίδραση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου μετά την καταγγελία και τη μηνυτήρια αναφορά για την κοιλάδα των Πεταλούδων Ρόδου, ότι έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα διαδραματίζονται, για τη διερεύνηση ευθυνών και γιατί δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα.
    Πολίτης της Ρόδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.