Στη σύνταξη ο Γρηγόρης κι ο Σταμάτης



Don’t Cross Me 
Μια ιδέα προερχόμενη απ’ τη Νότια Κορέα, του σχεδιαστή Hanyoung Lee. Μια νοητή μεμβράνη προβάλει με ακτίνες λέιζερ, φιγούρες πεζών να περνούν τις διαβάσεις.
Στόχος είναι να γίνει πιο αισθητή η παρουσία των πεζών, ώστε να περιοριστούν οι ασυνείδητοι οδηγοί που διασχίζουν το δρόμο με κόκκινο.   
Eko  
Η αντίστροφη μέτρηση πολλές φορές μπορεί να μας απαλλάξει από το άγχος. Το Eko είναι ένα οικονομικό και οικολογικό πρωτότυπο...

φανάρι που σχεδιάστηκε από τον Σέρβο σχεδιαστή Damjan Stankovic, ο οποίος ήταν ο νικητής του Reddot Design Award το 2009. 
Ένα είδος χρονομέτρου γύρω από την περιφέρεια του φαναριού, βοηθάει τους οδηγούς να υπολογίζουν πόσος χρόνος απομένει για να ανάψει το πράσινο.  
Ο Stankovic ισχυρίζεται ότι βοηθά το περιβάλλον, επιτρέποντας στους οδηγούς να σβήσουν τις μηχανές, ενώ περιμένουν το πράσινο φως, έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα. Καθώς επίσης, ότι καθιστά ασφαλέστερη την οδήγηση, δεδομένου ότι τόσο οι πεζοί όσο και οι οδηγοί έχουν επίγνωση του χρόνου που πρέπει να διασχίσουν το δρόμο και να περιμένουν αντίστοιχα.

Θεωρητικά, οι ιδέες φαίνονται καλές. Κατά πόσο όμως είναι ασφαλής οι ακτίνες του πρώτου project, για τα μάτια των οδηγών; Επιπλέον, πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η απενεργοποίηση και η επανενεργοποίηση του κινητήρα σε κάθε κόκκινο φανάρι στο δεύτερο project;   

Οι προθέσεις των σχεδιαστών σαφώς είναι καλές, αλλά δεν προορίζονται όλα τα project για να γίνουν πραγματικότητα. Μερικά αποτελούν μόνο το σημείο εκκίνησης για τις επόμενες καλύτερες ιδέες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου!   






Από: No Excuse

Σχόλια