Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Μία ακόμη δικαίωση από το Στρασβούργο για τις ελληνικές περιουσίες στην Πόλη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κληρονομικά δικαιώματα των Ελλήνων επί των περιουσιών τους που βρίσκονται στην επικράτειά της. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δικαίωσε την Αικατερίνη Αγνίδη και την κόρη της
Ευρυδίκη, κρίνοντας ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 1 του Α' Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αφορά στην προστασία της ιδιοκτησίας και το σεβασμό του δικαιώματος στην περιουσία.
Με την απόφασή του χθες το δικαστήριο απλώς δικαίωσε την κ. Αγνίδη
στην προσφυγή της και επιφυλάσσεται για την τελική απόφαση προς διευθέ-
τηση της υπόθεσης.
"Επιβεβαιώνεται και πάλι το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ενισχύεται η βάση για τη θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη", δήλωσε σχετικά με την υπόθεση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας.
Η υπόθεση Αγνίδη κατά της Τουρκίας αφορά την αμφισβήτηση του κληρονομικού δικαιώματος των προσφευγουσών επί ακινήτων στην Τουρκία, λόγω της ελληνικής υπηκοότητας του δικαιούχου τους, κατ' επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μάλιστα έγινε 50 χρόνια μετά το θάνατο του κληρονομουμένου και ενόσω για μισό αιώνα η οικογένεια πλήρωνε φόρο ακίνητης περιουσίας στο τουρκικό κράτος, σχολίασε ο εκπρόσωπος.
Η απόφαση εντάσσεται στην πάγια, πλέον, νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα στην περιουσία των Ελλήνων επί ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία. Προηγήθηκαν οι αποφάσεις στις υποθέσεις: Αποστολίδης και λοιποί κατά Τουρκίας (27 Μαρτίου 2007), Νατζριάν και Ντεριάν κατά Τουρκίας (8 Ιανουαρίου 2008) και αδελφοί Φωκά κατά Τουρκίας (29 Σεπ 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.