Ο Καλλικράτης στην Ανατολική Αττική: Παλλήνη, Γέρακας & Ανθούσα σε κοινή πορεία υπό ενιαίο Δήμο. Τα Γλυκά Νερά «ενσωματώνονται» στην Παιανία. Το Πικέρμι στη Ραφήνα


Εν ονόματι του Καλλικράτη, ο …. κύβος ερρίφθη και τα διοικητικά όρια του υπό συγκρότηση ενιαίου Δήμου, από τον προσεχή Νοέμβριο, θα εκτείνονται σε όσες περιοχές υπάγονται σήμερα, στην Παλλήνη, Γέρακα και Ανθούσα. Τα Γλυκά Νερά συνενώνονται με την Παιανία με το σκεπτικό ότι «η διοικητική ένταξη μιας τέταρτης πόλης στο σχήμα Παλλήνης, Γέρακα & Ανθούσας θα δημιουργούσε πραγματικό πληθυσμιακό ιστό άνω των 70.000 πολιτών κι αυτό, όπως διατείνονται οι «εμπνευστές» του «Καλλικράτη», «δεν εξυπηρετεί το ευδόκιμο φιλοσοφίας της διοικητικής μεταρρύθμισης.»
Αυτά είναι –εκτός απροόπτου- τα νέα στοιχεία που …. συναρμολογούν το μάλλον διαμορφωμένο πάζλ διοικητικής συνένωσης των πόλεων μας, είναι έγκυρα, φέρονται ως οριστικά και αναμένεται να επικυρωθούν περί τα μέσα του προσεχούς Μαΐου, οπότε και θα έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο περί διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Σε ότι αφορά το Πικέρμι: συνενώνεται με τη Ραφήνα και μάλλον, μπαίνει, έτσι, ένα τέλος στις έντονες διεργασίες που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα με την «επιμονή» περίπου 2.200 πολιτών που κατοικούν στο Ντράφι και οι οποίοι, με κοινό υπόμνημά τους –το διαχειρίστηκαν και ως «εργαλείο» άσκησης του νόμιμου δικαιώματός τους προκαλώντας έκτακτη σύγκλιση του Κοινοτικού Συμβουλίου- ζητάνε «πάση θυσία» συνένωση του Πικερμίου με τις δύο Κοινότητες της Πεντέλης. (περισσότερα περί Πικερμίου στην συνέχεια)


Ως προς τις όμορες περιοχές, τα υπό διαμόρφωση οριστικά αυτοδιοικητικά σχήματα είναι:

Σπάτα με Αρτέμιδα (Λούτσα)
• Κορωπί με Μαρκόπουλο
• Νέα Μάκρη με Μαραθώνα και Γραμματικό,
• Βάρη με Βούλα & Βουλιαγμένη
• Κερατέα με Καλύβια, Ανάβυσσο & Κουβαρά
Η είδηση περί οριστικής διαμόρφωσης των νέων διοικητικών σχημάτων διακινήθηκε στις πόλεις μας, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, με ταχύτητα ανέμου, έχει ως αφετηρία της την …. αυθεντικότερη όλων των πηγών, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και εκμαιεύθηκε από θεσμικούς παράγοντες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις μαζί του, το πρωί της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου.
Η διακίνηση της είδησης –την οποία, αστραπιαία αναπαρήγαγαν με την …. υπερηφάνεια των καλά πληροφορημένων, υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – υποκίνησε –σύμφωνα με όσα εξίσου αστραπιαία ακολούθησαν- την αρχή αλλεπάλληλων «κλειστών συσκέψεων» από ομάδες στελεχών παρεπιδημούντων σε Παλλήνη και Γέρακα και τα οποία, φιλοδοξούν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση και ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση η ομάδα πολιτών της Παλλήνης που φέρεται να κινητοποιείται τον τελευταίο καιρό υπέρ της προώθησης της υποψηφιότητας του πρ. Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Νίκου Έξαρχου. Εκτιμούν ότι το νέο σχήμα «κλείδωσε» και πως θα πρέπει εμφανώς πλέον να χαραχθεί πολιτική συσπείρωσης πέριξ της υποψηφιότητας του κ. Ν.Έξαρχου με στόχο να αναδειχθεί ως πρόταση της Παλλήνης έναντι της ήδη υπάρχουσας από πλευράς Γέρακα που είναι ο δήμαρχός της κ. Αθανάσιος Ζούτσος.

Στη Νέα Δημοκρατία
Σε ότι αφορά την άλλη «όχθη», η οποία, ευθέως συνδέεται με τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, η είδηση περί οριστικοποίησης του νέου αυτοδιοικητικού σχήματος με τα Γλυκά Νερά εκτός σύνδεσης, αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα, περίσκεψη και για κάποιους μάλλον με …. ανακούφιση. Οι λόγοι αρκετοί και σύνθετοι. Το αρχικό «σενάριο» συνένωσης Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και Ανθούσας στην περίπτωση κατά την οποία διαμορφωνότανε σε πράξη, εμφάνιζε ως σοβαρό ενδεχόμενο την κατ΄αρχήν έκθεση υποψηφιοτήτων από κάθε πόλη.

Από την Παλλήνη ο δήμαρχός της, κ. Σπ. Κωνσταντάς, από το Γέρακα ο κ. Α. Βίτσιος, από τα Γλυκά Νερά ο κ. Κ. Κατσίκης και από την Ανθούσα ο κοινοτάρχης της κ. Τρ. Κουτσικούρης. Με τα Γλυκά Νερά εκτός σύνδεσης, παύει να υπάρχει ο βασικότερος «ανταγωνιστής» όλων. Ο κ. Κ. Κατσίκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυκών Νερών, δεύτερος επιλαχών βουλευτής στον συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας, στην περιφέρεια Αττικής και παρεμπιπτόντως, ο μόνος ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του κ. Α.Σαμαρά από το σύνολο των αυτοδιοικητικών πρώτης γραμμής στις πόλεις μας. (Από κοινού με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Παλλήνης κ. Γιάννη Σαμέλη κινητοποιήθηκαν δημόσια υπέρ του σημερινού προέδρου του Κόμματός τους στην αντιπαράθεσή του με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με αποτέλεσμα το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. να τους πιστώνει σημαντική συμβολή στην υψηλή αποδοχή του κ. Α.Σαμαρά στην περιοχή μας….) Η … ακούσια αποχώρηση του κ. Κ.Κατσίκη, αναμφισβήτητα, λειτουργεί υπέρ των υπολοίπων και βεβαίως αναδιατάσσει τις ως χθες ισορροπίες. Πάντως, εκτίμηση αποστασιοποιημένων από τα πράγματα παρατηρητών είναι ότι υπό προϋποθέσεις δύο θα είναι οι βασικοί διεκδικητές της δημοτικής αρχής στον ενωμένο Δήμο Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας.
Ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς και ο κ. Άρης Βίτσιος. Ακολουθεί με λιγότερες πιθανότητες ο κ. Τρ. Κουτσικούρης, κοινοτάρχης Ανθούσας κι αυτό, γιατί, αφενός υπολείπεται σε πολιτική διείσδυση στις εκλογικές περιφέρειες Παλλήνης και Γέρακα και αφετέρου, γιατί φαίνεται αρκετά δύσκολο να αποδεχθούν συστράτευση μαζί του πρωτοκλασάτα αυτοδιοικητικά στελέχη των δύο τοπικών κοινωνιών. Και αυτό, ίσως, έχει να κάνει με την «μικρή –αριθμητικά-προίκα» που φέρει από την Ανθούσα….

Από όλες αυτές τις διαπιστωτικές καταγραφές υπολείπεται μία σημαντική παράμετρος. Το ενδεχόμενο να αναγγείλει η Νέα Δημοκρατία τον υποψήφιο Δήμαρχο της επιλογής της. Η περίπτωση αυτή –σύμφωνα με βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και στελέχη που συνομιλούν με τον Βουλευτή κ. Βασ. Μιχαλολιάκο, υπεύθυνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι η πιθανότερη, οπότε σε μια τέτοια εξέλιξη –διατείνονται οι παραπάνω παράγοντες- φαντάζει πολύ δύσκολο να δοθεί χρίσμα στον δήμαρχο Παλλήνης για μια σειρά λόγων, ο κυριότερος των οποίων, είναι, η 16χρονη εμπλοκή του -12 Δήμαρχος και 4 στην αντιπολίτευση- στα κοινά της πόλης του. Δυσκολίες, βέβαια, υπάρχουν και για τον κ. Άρη Βίτσιο –σήμερα επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Γέρακα- ο οποίος, το 2006 ηγήθηκε «αντάρτικου» συνδυασμού στην πόλη του και σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί, στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση Αθ. Ζούτσου και Δημ. Βελιώτη συνέβαλε σημαντικά στην εκλογή του πρώτου στο αξίωμα του Δημάρχου Γέρακα. Παρόλα αυτά, ο κ. Α.Βίτσιος εκτιμάται ότι διαθέτει καλή διείσδυση στο εκλογικό σώμα που πρόσκειται προς την Ν.Δ., δεν διαθέτει όμως την υποστήριξη αρκετών τοπικών στελεχών που επιμένουν να τον αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα και κάποιοι με απόλυτη άρνηση.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων σε ότι αφορά στον προσκείμενο προς τη Ν.Δ., χώρο, θα διαδραματίσουν δύο ακόμη στελέχη της αυτοδιοίκησης με πολύχρονη παρουσία στη Δημοτικό Συμβούλιο Γέρακα. Ο κατ΄επανάληψη υποψήφιος Δήμαρχος κ. Δημήτριος Βελιώτης και ο … αειθαλής του Δημοτικού Συμβουλίου –από κοινού με τον σημερινό αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Λεστάκη- κ. Δημήτρης Καρκούλιας. Ο πρώτος δηλώνει να μην θέλει να εκθέσει υποψηφιότητα Δημάρχου στον ενωμένο Δήμο, επισημαίνει όμως ότι θα είναι παρών εκεί που «ο ίδιος θα αξιολογήσει ότι πρέπει να είναι» και φυσικά, θα είναι μεγάλο λάθος αν επιχειρηθεί να υποτιμηθεί ή και να αγνοηθεί η αυτοδιοικητική του δυναμική. Για τους μη γνωρίζοντες –κυρίως σε Παλλήνη και Ανθούσα- περί Δημ. Βελιώτη, (απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας) πρόκειται για έναν άνθρωπο ευθύ και έντιμο που διακρίθηκε περισσότερο για τον καταγγελτικό του λόγο και λιγότερο για τον πολιτικό, με αποτέλεσμα στα χρόνια της αυτοδιοικητικής του παρουσίας να έχει αδικήσει εαυτόν και … αλλήλους με τον τρόπο που επέλεξε να πολιτευθεί. Ως προς τον επόμενο …..καππαδόκη, τον δικηγόρο κ. Δημήτριο Καρκούλια, οι αντιφάσεις που τον χαρακτηρίζουν αιτιολογούν ως ένα βαθμό την πληθωρικότητα της προσωπικότητάς του. Γόνος αντάρτη του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ που τιμήθηκε μάλιστα για την συμμετοχή του στην αντίσταση κατά των Γερμανών αλλά προβεβλημένο τοπικό στέλεχος της Ν.Δ.! …. «Ελευθερόστομος» στην επικοινωνία του και κατ΄επανάληψη αυτονομημένος από τα αυτοδιοικητικά σχήματα με τα οποία πέτυχε την εκλογή του, κάτι που συμβαίνει και σήμερα. Το χαρακτηριστικό, δυνατό του στοιχείο, ο μεγάλος αριθμός δημοτών που τον ακολουθεί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το γεγονός αυτό, τον αναδεικνύει σε «πολύφερνη νύφη» και αν οι πληροφορίες οι οποίες με επίταση διακινούνται, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε ο Δήμαρχος κ. Αθ. Ζούτσος –επίσης δικηγόρος- με την υποστήριξη του κ. Δημ. Καρκούλια, θα έχει διεμβολίσει επιτυχώς ένα τμήμα πολιτών που ως σήμερα δεν είχε την ευκαιρία να …. συλλειτουργήσει.
Τέλος, ένα σημαντικού ενδιαφέροντος ….υστερόγραφο. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός προτίθεται να εμπλακεί στις εκλογές του ενωμένου Δήμου. Αξιόπιστες πληροφορίες του «Ν» επιμένουν ότι ο υποψήφιος έχει βρεθεί και αμέσως μετά την ψήφιση της διοικητικής μεταρρύθμισης στη Βουλή, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Στελέχη του ΛΑΟΣ εκτιμούν ότι «τα υψηλά ποσοστά απήχησης που διαθέτουμε και στις τρεις πόλεις, μας προτρέπουν να τους εκπροσωπήσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του ενωμένου Δήμου, κι αυτό θα κάνουμε….»

Στο Κ.Κ.Ε

Σε ότι αφορά, τις δυνάμεις του ΚΚΕ και όσες συνοδοιπορούν μαζί του, θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν με πολλές αξιώσεις εκπροσώπηση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη, κινούνται τα έμπειρα τοπικά στελέχη του Κόμματος. Εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί να βρεθεί και να τεθεί επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού, προσωπικότητα ευρείας αποδοχής που θα αποδέχεται τις κομβικές πολιτικές θέσεις που εκφράζει το ΚΚΕ στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, και αν αυτό δεν στεφθεί με επιτυχία, οι δυνάμεις εφεδρείας υπάρχουν και μάλιστα παραμένουν αξιόμαχες, όπως η περίπτωση του Νίκου Βλασσόπουλου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος και σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, τα ….πράγματα περιπλέκονται! Ο Θόδωρος Γκοτσόπουλος –το πλέον προβεβλημένο αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας- φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την είσοδό του στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο όμως φέρεται να συμβαίνει και με τον γιατρό Γιώργο Μπουλμπασάκο, στο Γέρακα, η υποψηφιότητα του οποίου συσπειρώνει το «ανανεωτικό ρεύμα» της περιοχής. Επί του παρόντος, καμία διάθεση δεν δείχνουν στο Γέρακα για υποχώρηση –η διάσταση με τον κ. Θ.Γκοτσόπουλο εμπεριέχει και στοιχεία που παραπέμπουν στις διαφορετικές προσεγγίσεις που χαρακτηρίζουν τις συνιστώσες και τις εκφραστές τους σε κεντρικό επίπεδο-.
Σε ότι αφορά τον κ. Θ.Γκοτσόπουλο, δεν θα αποτελούσε υπερβολή να υποστηριχθεί ότι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένος ο εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων, η επιλογή του να διεκδικήσει τη δημοτική αρχή στον ενωμένο Δήμο, θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες που επί του παρόντος δεν φαίνεται να ξεπερνιούνται. Το βέβαιο, πάντως, είναι, ότι υπάρχει ένας υπολογίσιμος αριθμός πολιτών της Παλλήνης –κυρίως στον πυρήνα των παλαιών κατοίκων της πόλης- που περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον πρώην δήμαρχο Παλλήνης και ενδεχομένως να τον ακολουθήσει εκλογικά όταν και αν έρθει η ώρα.
Ένα άλλο πιθανό ενδεχόμενο, είναι να επιλεγεί ο κ. Θ.Γκοτσόπουλος από την ηγεσία του «Συνασπισμού» -με την οποία διατηρεί καλή σχέση κι αυτό, κάποιοι, σε εσωκομματικό επίπεδο, του το προσάπτουν ως …ανακολουθία- για την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και υπό την προϋπόθεση ότι η Αττική θα κατατμηθεί σε δύο «ζώνες».
Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, πάντως, ο κ. Θ.Γκοτσόπουλος αποτελεί μια υπολογίσιμη αυτοδιοικητική δύναμη στην περιοχή μας και αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο οι εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι εκτός….

Η σύνδεση Γλυκών Νερών & Παιανίας  έχει συμμέτοχους, αμέτοχους & ….. εξαγριωμένους!!

Η συνένωση του Δήμου Γλυκών Νερών με τον αντίστοιχο της Παιανίας, μάλλον ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται τουλάχιστον για μια ομάδα αυτοδιοικητικών –ενεργών και ανενεργών- με διαφορετικό όμως σκεπτικό ο καθένας τους. Ειδικότερα ο Δήμαρχος Γλυκών Νερών κ. Γιώργος Σιώκος, εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την «χωροταξική μετακίνηση» της πόλης του, γεγονός που είχε φροντίσει να καλλιεργήσει έγκαιρα μέσω των αλλεπάλληλων συνεντεύξεών του, αρχικά ζητώντας συνένωση με την Παιανία, στην συνέχεια εκφράζοντας δημόσια την αμφιβολία του για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και πριν λίγο καιρό, διεκδικώντας σύνδεση με το Δήμο Αγίας Παρασκευής με το επιχείρημα ότι «αυτό εξυπηρετεί την πόλη μου»! Ο κ. Γ.Σιώκος, εκτιμάει ότι με την πραγματοποίηση της πρώτης βούλησής του, ευνοείται η πόλη του και πιθανώς ο ίδιος αφού όπως φροντίζει να υποστηρίζει, θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στον ενωμένο Δήμο, έχοντας ως δεδομένο το γεγονός, ότι «στο δρόμο του» δεν θα υπάρξουν οι «ιδιαιτερότητες των δυσκολιών» που εμφάνιζαν η Παλλήνη και ο Γέρακας. Οι ενδείξεις όμως είναι άλλες και όχι τόσο ….συμπαθείς για τον κ. Γ.Σιώκο….

Ο κ. Γ.Δάβαρης φέρεται να έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη ή διακριτική ανοχή του κυβερνώντος κόμματος, ενώ από την άλλη πλευρά, ο επί οχταετία Δήμαρχος Γλυκών Νερών και συνομήλικος του κ. Γ.Σιώκου, Μανώλης Κατσούλης, -ένθερμος υποστηρικτής της διοικητικής σύνδεσης των δύο πόλεων- φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει την εμπιστοσύνη των συντοπιτών του, γνωρίζοντας ότι ο βαθμός διείσδυσής του στην «άλλη πλευρά της όχθης» είναι υψηλός από την εποχή που τα Γλυκά Νερά αποτελούσαν πολεοδομική ενότητα της Παιανίας. Στους ένθερμους υποστηρικτές της «σύνδεσης» Παιανίας-Γλυκών Νερών συγκαταλέγεται και ο Δήμαρχος της προηγούμενης τετραετίας, κ. Λάμπρος Κασαγιάννης, ο οποίος με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία «καθαγιάζει» την συνένωση δηλώνοντας «ότι μία πόλη όπως η Παιανία με την ανάπτυξη και την ευμάρεια που έχει θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και τη δική μας πόλη…» Ο ίδιος, αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του ως προς την διεκδίκηση της δημοτικής αρχής στον ενωμένο Δήμο, αρκούμενος να δηλώνει ότι «είμαι παρών και υπό προϋποθέσεις, ενδεχομένως, να διεκδικήσω την εντολή των συμπολιτών μου, των εν όψει και των εν δυνάμει…..»
Σε αντίθεση με τον κ. Λάμπρο Κασαγιάννη –φίλα προσκείμενος προς την παράταξη της Ν.Δ.- ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυκών Νερών κ. Κώστας Κατσίκης, -2ος επιλαχών στον συνδυασμό της Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με 11.868 ψήφους- φέρεται ξεκάθαρα αποφασισμένος να διεκδικήσει την δημοτική αρχή του ενωμένου Δήμου, εκμυστηρευόμενος, μάλιστα, ότι «οι προοπτικές είναι θετικές αφού στην Παιανία με γνωρίζουν και τους γνωρίζω πολύ καλά …»

Έντονες διαφωνίες από το Φούρεζι αλλά και από δημοτικούς συμβούλους

Υπάρχει όμως και «η άλλη πλευρά του Λόφου» στα Γλυκά Νερά, την οποία προφανώς δεν είχε αξιολογήσει επαρκώς ο κ. Γ.Σιώκος. Αυτή που ένιωσε –και το έδειξε- …. σοκαρισμένη από την είδηση περί συνένωσης με την Παιανία. Κυρίως στο Φούρεζι… Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι του συγκεκριμένου οικισμού από τη στιγμή που έμαθαν ότι ο κ. Γ. Ραγκούσης ανάγγειλε την ενοποίηση του Δήμου τους με την Παιανία. Ήδη, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι πυρήνες που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τον χαρακτήρα και την στρατηγική των αντιδράσεων, ενώ δηλώνεται προς κάθε κατεύθυνση ότι όσοι υποκίνησαν αυτή την επιλογή «θα κληθούν να τεκμηριώσουν το ορθόν και το πρέπον της».

Μεταξύ εκείνων που διακατέχονται από αίσθημα δυσφορίας για την επιχειρούμενη σύνδεση των δύο Δήμων και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του αντιδημάρχου Γλυκών Νερών κ. Σπύρου Παππά, ο οποίος, επιχειρηματολογώντας για το «άστοχο» αυτής της συνένωσης, εκφράζει δημόσια τον προβληματισμό του υποστηρίζοντας ότι «ένας απειροελάχιστος αριθμός συμπολιτών μου συμφωνεί με αυτήν την συνένωση. Η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης μας είναι νέοι κάτοικοι, προέρχονται από διάφορες περιοχές της Αθήνας και είναι φυσικό να νιώθουν ξένοι και απόμακροι προς μία περιοχή, όπως η Παιανία, η οποία μάλιστα «διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο και ξεχωριστή θέση στην έκφραση, συντήρηση και ανάδειξη της αυθεντικής μεσογείτικης παράδοσης και κουλτούρας. Είναι μία κοινωνία φιλοπρόοδη και εμφανώς ανεπτυγμένη σε όλα τα επίπεδα και το κυριότερο δεν έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στην καθημερινότητά μας…. Πως λοιπόν θα συνδεθούν δύο ανόμοιες πόλεις, δύο διαφορετικά κοινωνικά «σχήματα, δύο ετερόκλητοι κοινωνικοί ιστοί, είναι κάτι που με προβληματίζει ιδιαίτερα…. Φοβούμαι ότι η πόλη μου θα μετατραπεί σε μία γειτονιά «ξένων» και αυτό εύλογα θα προσδιορίσει την ποιότητα της αντιμετώπισής της…. »

Στην ίδια όχθη με τον αντιδήμαρχο κ. Σπ. Παππά είναι και οι πρώην αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, κ.κ. Γιώργος Βαληλής και Νίκος Ταμπουράκης. Επιχειρηματολογούν υπέρ της άποψής τους και δηλώνουν ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν «για να ακυρώσουν την άστοχη αυτή επιλογή.»
• Στο μεταξύ και ενώ ο «Ν» βρισκότανε στην ολοκλήρωση της σελιδοποίησής του, έγινε γνωστό ότι στα Γλυκά Νερά συγκροτείται «επιτροπή δημοτών» η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες «ανατροπής» της διοικητικής σύνδεσης της πόλης τους με το Δήμο Παιανίας.

Στο Πικέρμι δύο κοινοτικά συμβούλια με διαμετρικά αντίθετα «αιτήματα»

Αιφνιδιάστηκαν στο Πικέρμι με την είδηση σύνδεσης της πόλης τους με το Δήμο Ραφήνας. Ενημερώθηκαν περί αυτής λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έκτακτη σύγκλιση του Κοινοτικού Συμβουλίου και την πλειοψηφική απόφαση που ακολούθησε όπως «αρμοδίως ζητηθεί συνένωση με τις δύο Κοινότητες της Πεντέλης.» Η συνεδρίαση προκλήθηκε με έγγραφη αναφορά περίπου 2.200 πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Ντραφίου, με την οποία καλούνταν το Κοινοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει την πρότασή τους… Στους επικεφαλής της πρωτοβουλίας για συνένωση με την Πεντέλη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIFA Εurope) και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος –κάτοικος Ντραφίου- ο οποίος ανέλαβε «να προωθήσει την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου προς κάθε κατεύθυνση…» Οι συνθήκες υπό τις οποίες εκλήθη το κοινοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει την πρόταση των 2.200 πολιτών συνιστούσαν «μονόδρομο» και παρά το γεγονός ότι ήταν σε όλους γνωστό, ότι μία τέτοια συνένωση δεν μπορούσε να εξελιχθεί, αφού ήταν ειλημμένη η απόφαση της ΚΕΔΚΕ –από την εποχή που δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του Ι.Τ.Α. επί υπουργίας κ. Πρ. Παυλόπουλου- να μην γίνουν συνενώσεις πόλεων από διαφορετικά νομαρχιακά διαμερίσματα. Αν παρ΄ελπίδα, υπάρξει έστω και μία εξαίρεση στην τήρηση αυτής της απόφασης, είναι εύλογο -υποστηρίζουν στην ΚΕΔΚΕ- ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η μισή χώρα θα ζητάει να … «μετακινηθεί» προς την άλλη μισή!

Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου όμως άνοιξε έναν …. άλλο ασκό, αυτή τη φορά στην καρδιά του Πικερμίου! Πολλοί κάτοικοι της πόλης δηλώνουν «θυμωμένοι» με ό,τι έγινε στο κοινοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας –ο «Ν» δέχθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του περισσότερα από 20 μηνύματα - και ήδη σε διάρκεια ολίγων μόνο ημερών κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν περίπου 600 υπογραφές με τις οποίες εξασφάλισαν ….. σύγκλιση του Κοινοτικού Συμβουλίου γι αυτή την εβδομάδα! Κοινή επωδός του δεύτερου κύματος εξεγερμένων, ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους συντοπίτες μας να αποφασίζουν για εμάς χωρίς να σέβονται τη δική μας γνώμη….»

Εκτίμηση του «Ν» είναι ότι μετά την «διακίνηση» της πληροφορίας που φέρει το Πικέρμι οριστικά να συνδέεται με τη Ραφήνα, αναμένεται –και πρέπει- να «χαμηλώσουν» οι τόνοι και να αντιμετωπιστεί με σύνεση και ψυχραιμία η διαφαινόμενη πραγματικότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουν να συμβάλουν και οι αιρετοί της κοινότητας, ιδιαίτερα η κοινοτική αρχή και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με ρεαλιστικό προβληματισμό και εποικοδομητικό διάλογο και με ζητούμενο το τι μέλλει γενέσθαι για την πόλη τους, στα πλαίσια, όμως, υλοποίησης της πρότασης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ότι αφορά, τώρα, τις ενδείξεις ως προς το ποιοι σκέφτονται να δοκιμάσουν την τύχη τους καταθέτοντας τις δικές τους αυτοδιοικητικές προτάσεις και …. υποψηφιότητες στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, με τη Ραφήνα ως προέκταση των διοικητικών ορίων της πόλης τους, είναι αχνές και έμμεσες. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος δεν δείχνει αδιάφορος προς την ιδέα να φλερτάρει με τον δημαρχιακό θώκο, τον οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να διεκδικήσει, δεδομένου ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν με την σύνδεση Ραφήνας-Πικερμίου, διαφοροποιούνται, σε βαθμό που να ευνοείται μια υποψηφιότητα με τα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά του σημερινού κοινοτάρχη. Βέβαια, λόγο θα έχουν –τον κύριο- και στη Ραφήνα, όμως κανένα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη της δεν θα επιδιώξει να επιβάλει ετσιθελική επιλογή χωρίς να συνυπολογίσει ότι στο ήδη υπάρχον εκλογικό σώμα θα προστεθεί και μία πόλη η οποία στις εκλογές αποδίδει στην Νέα Δημοκρατία ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ψήφων στη χώρα!

Από: e-αυτοδιοίκηση

Σχόλια