Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά Στο Προσυνέδριο του ΚόμματοςΣΕΦ, 21/02/10
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι αισθάνομαι σήμερα εδώ, μπροστά σας… Λίγους μήνες πριν, ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι από τη βαριά ήττα. Και βλέπω σήμερα τη λάμψη της αυτοπεποίθησης, της αντεπίθεσης και της νίκης στα μάτια σας.
Σας θυμάμαι να στέκεστε ώρες ολόκληρες να ψηφίσετε με απίστευτη επιμονή στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου.
Εκείνη τη μέρα ο λαός άλλαξε τη μοίρα των κομμάτων στην Ελλάδα.
Πήρε στα χέρια του τη Νέα Δημοκρατία και τη μετέτρεψε από ένα νικημένο κόμμα σε μοναδική Ελπίδα για τον τόπο.
Διέψευσε όσους μιλούσαν για «τέλος της Πολιτικής». Διέψευσε όσους προεξοφλούσαν το «τέλος των κομμάτων». Διέψευσε όσους παρουσίαζαν τους Έλληνες «απολίτικους», «παθητικούς», «αδιάφορους» για τα κοινά...
Κάποιοι θεωρούσαν τους Νεοδημοκράτες πολίτες «δεύτερης κατηγορίας», εύκολους στόχους, για να τους τρομοκρατήσουν ιδεολογικά, για να τους χειραγωγήσουν πολιτικά, για να τους απογοητεύσουν, να τους στείλουν σπίτι τους απελπισμένους.
Και σεις βγήκατε από τα σπίτια σας κι αποδειχθήκατε Πολίτες με το Πι κεφαλαίο.
Αποδειχθήκατε πρωτοπόροι της Πολιτικής, που δεν ξέφτισε. Επιστρέφει!
Πρωτοπόροι της Ελπίδας, που δεν πέθανε. A ναγεννιέται!
Και είναι η δική σας η εντολή για Ανανέωση, για τομές, για αλλαγές, για νέες ιδέες, που εγώ θα ακολουθήσω. Εσείς είστε και θα είστε οδηγός και πυξίδα μου. Γιατί όλοι αυτοί που μίλαγαν, χρόνια τώρα, για «λαϊκό κίνημα», διαπιστώνουν έκπληκτοι, ότι το πιο γνήσια δημοκρατικό, το πιο αυθεντικά λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα σήμερα, είναι το κίνημα των Νεοδημοκρατών για να πάρουν το κόμμα τους στα χέρια τους. Να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Να δώσουν νέα πνοή στην παράταξή τους. Να δώσουν νέα προοπτική στην Ελλάδα.
Όλοι διαπιστώνουν έκπληκτοι τον «κινηματικό χαρακτήρα» της ειρηνικής σας εξέγερσης.
Κι όλοι τρίβουν τα μάτια τους πλέον με το Δημοκρατικό κίνημα Ελπίδας που γεννιέται σήμερα μέσα στη Νέα Δημοκρατία.


Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, Οι Ελεύθεροι πολίτες, που πιστεύουν σε ιδανικά, Δεν υπάρχει τίποτε, που να μην μπορούν να το καταφέρουν, Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, που να μην μπορούν να το ξεπεράσουν.
Φτάνει να πετύχουν δύο πράγματα:
-- Να πιστέψουν στον εαυτό τους.
-- Και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.
Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Ξεκινάμε έναν αγώνα, όχι για να νικήσουμε κάποιον αντίπαλο - θα γίνει κι αυτό στην ώρα του - ξεκινάμε σήμερα ένα δύσκολο αγώνα για να νικήσουμε τον πιο δύσκολο αντίπαλο: Να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Να διδαχθούμε από τα σφάλματά μας. Να αφήσουμε πίσω ό,τι μας πλήγωσε, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, να σηκωθούμε πολύ ψηλότερα. Για να κάνουμε την Ελλάδα αντάξια της Ιστορίας της. Για να κάνουμε την παράταξή μας αντάξια της Ιδεολογίας της. Για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία αυτό που της αξίζει, αυτό που σας υποσχέθηκα, αυτό που οφείλουμε και μπορούμε:
Το κόμμα των «αξιών και των αξίων» .
Άξιοι υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή βλέπω απέναντί μου χιλιάδες άξιους… Εσάς! Κι οι αξίες μας υπάρχουν, είναι οι αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Πρέπει να τις σηκώσουμε ψηλά, να τις κάνουμε σημαία μας, να τις κάνουμε «μαγνήτη» για την κοινωνία. Αυτό περιμένει η Ελλάδα από μας: Να σηκώσουμε ψηλά τις ιδέες μας. Όχι να τις κρύβουμε, να τις υπερασπιζόμαστε. Όχι να τις αποσιωπούμε.
Τέρμα ο ιδεολογικός αφοπλισμός. Τέρμα τα ενοχικά πλέγματα . Κοινωνίες χωρίς αξίες, είναι αγέλες αρπακτικών. Κόμματα χωρίς αξίες, είναι «άδεια πουκάμισα». Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα αξιών. Δοκιμασμένων στο καμίνι της Ιστορίας. Της Ελληνικής και της Παγκόσμιας. Αυτές τις αξίες μας δεν τις διαπραγματευόμαστε. Δεν τις απεμπολούμε. Δεν τις ξεπουλάμε.
* Πρώτη αξία μας: Η Ελευθερία. Που είναι προσωπική και συλλογική.
-- Η προσωπική Ελευθερία. Πρόταγμα σεβασμού του καθενός στον εαυτό του. Και στον διπλανό του. Γιατί όσο περισσότερο σέβεται καθένας τον εαυτό του και τον διπλανό του. Τόσο λιγότερες απαγορεύσεις, χρειάζονται.
--Η συλλογική Ελευθερία είναι η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η υπεράσπιση του Εθνικού συμφέροντος. Η υπεράσπιση της «Πόλης». Και όπως δεν υπάρχει Πολίτης χωρίς Πόλη. Δεν υπάρχει ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς Ελεύθερη Πατρίδα.
Η προσωπική Ελευθερία, και η συλλογική Ελευθερία. Πραγματώνονται μέσα στη Δημοκρατία. Και η Δημοκρατία βάζει τα όρια ανάμεσα. Στην Ελευθερία και την ασυδοσία. Ελευθερία δεν είναι πενήντα άνθρωποι να παραλύουν μιαν ολόκληρη πόλη. Ελευθερία δεν είναι μια μειοψηφία, να ταλαιπωρεί καθημερινά μιαν ολόκληρη κοινωνία. Ελευθερία δεν είναι λίγοι θρασείς, να τρομοκρατούν και να φιμώνουν τους πολλούς. Αυτό είναι Τυραννία!
Ελευθερία δεν είναι να πολιτογραφούμε αυτόματα, όποιους μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας, χωρίς να τους ενσωματώνουμε στην κοινωνία μας. Ελευθερία είναι να φιλάμε τα σύνορά μας, να κάνουμε τους ξένους να νιώσουν Έλληνες. Και να γίνουν Έλληνες. Όχι να κάνουμε τους Έλληνες, να νιώθουν άβολα και καχύποπτα απέναντι στους ξένους. Ενσωματώνω τους μετανάστες, σημαίνει τους εντάσσω στην «Ημετέρα Παιδεία». Γιατί η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Προϋποθέτουν την Ημετέρα Παιδεία. Δεν την καταργούν.
Κοιτάξτε γύρω σας κι αναρωτηθείτε: Υπάρχει σήμερα ουσιαστική Δημοκρατία στην Ελλάδα;
Δημοκρατικοί κανόνες υπάρχουν. Δημοκρατικό Σύνταγμα, Δημοκρατικοί νόμοι υπάρχουν. Ελεύθερες εκλογές γίνονται. Υπάρχει, όμως, αληθινή Ελευθερία; Την απάντηση την ξέρετε…
Ξέρετε και τι πρέπει να γίνει. Η Δημοκρατία μας να ξεπεράσει επιτέλους, τις παιδικές τις ασθένειες. Να ωριμάσει. Να σέβεται τους πολίτες. Να σέβεται την κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερη παράταξη, είναι αληθινά φιλελεύθερη παράταξη, γιατί παλεύει για περισσότερη, για πιο ώριμη, για πιο σύγχρονη Δημοκρατία.
* Άλλη θεμελιώδης αξία μας είναι η Δικαιοσύνη, Που προϋποθέτει Ήθος. Δημόσιο και Προσωπικό Ήθος. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, χωρίς Ηθική. Η ηθική δεν είναι επιβολή φραγμών απ’ έξω. Ηθική είναι η επιβολή φραγμών που τους επιβάλλει από μέσα, η φωνή της συνείδησής μας. Δικαιοσύνη δεν είναι τα δικαιώματα του καθενός ξεχωριστά. Δικαιοσύνη είναι η Ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα όλων. Όποιοι φωνάζουν για το «δίκιο» το δικό τους, αγνοώντας, περιφρονώντας ή καταπατώντας το δίκιο όλων των άλλων,
δεν υπηρετούν τη δικαιοσύνη, επιβάλλουν την Αδικία.
Δεν υπάρχει Ελευθερία, χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη χωρίς Συνείδηση, και δεν υπάρχει προσωπική συνείδηση χωρίς ήθος. Γιατί Δικαιοσύνη, δεν είναι η ισοπέδωση όλων. Δικαιοσύνη είναι ίσες ευκαιρίες για όλους. Δικαιοσύνη είναι δεύτερη και τρίτη ευκαιρία, για όσους δεν τα κατάφεραν με την πρώτη. Αλλά Δικαιοσύνη είναι κι ένα δίκτυ προστασίας για τους αδύναμους, για όσους δεν τα κατάφεραν ποτέ.
Δικαιοσύνη είναι να μην πηγαίνει χαμένος κανένας που το αξίζει.
Δεν είναι Δικαιοσύνη να προκόβουν όλοι το ίδιο. Δικαιοσύνη είναι να έχουν όλοι ίδιες ευκαιρίες να προκόψουν. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη όταν οι άξιοι μένουν στάσιμοι και προωθούνται οι μέτριοι.
Κοιτάξτε γύρω σας κι αναρωτηθείτε. Υπάρχει σήμερα Δικαιοσύνη στην Ελλάδα; Υπάρχει ισότητα ευκαιριών; Υπάρχει αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας για τους ασθενέστερους; Υπάρχει αξιοκρατία; Υπάρχουν ηθικά πρότυπα; Την απάντηση την ξέρετε… Ξέρετε και τι πρέπει να γίνει. Να παραμεριστεί η αδικία που υπάρχει σήμερα παντού. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κοινωνική φιλελεύθερη παράταξη. Γιατί παλεύει για Ελευθερία με Δικαιοσύνη.
* Μια τρίτη αρχή είναι η Ισονομία. Οι άνθρωποι είναι τυπικά ίσοι απέναντι στο νόμο. Αλλά δεν έχουν την ίδια μεταχείριση από το κράτος. Κάποιοι έχουν μπλέξει τα προνόμια με τα δικαιώματα. Τα προνόμια είναι αυτά που μπορούν να τα απολαύσουν μόνο λίγοι. Και τα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι. Δικαιώματα είναι αυτά που οφείλουν να ισχύουν για όλους. Υπάρχουν συντεχνίες, υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα, υπάρχουν κλίκες, υπάρχουν κάστες, υπάρχουν κυκλώματα, που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των πολλών, επιβάλλοντας τα προνόμια των λίγων.
Αυτό αναιρεί στην πράξη. την Ισονομία που υπάρχει στα χαρτιά. Κι όταν αναιρείται η Ισονομία, τότε φαλκιδεύεται και η Ελευθερία. Και η Δημοκρατία. Και η Δικαιοσύνη.
Κοιτάξτε γύρω σας κι αναρωτηθείτε. Υπάρχει σήμερα Ισονομία στην Ελλάδα; Υπάρχει ίση μεταχείριση των πολιτών; Την απάντηση την ξέρετε…
Ξέρετε και τι πρέπει να γίνει. Η Νέα Δημοκρατία είναι προοδευτικό λαϊκό κόμμα. Γιατί σηκώνει τη σημαία και θέτει το αίτημα της Ισονομίας… Το πιο άμεσο, το πιο απαραίτητο, το πιο επιτακτικό! -- Άλλοι παριστάνουν τους «προοδευτικούς» και προστατεύουν τα προνόμια των λίγων.
-- Εμείς είμαστε αληθινά προοδευτικοί. Γιατί θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα των πολλών.
* Τέταρτη θεμελιώδης αρχή μας είναι η Ανταγωνιστικότητα, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με όρους που μπορούν να κατακτήσουν τις αγορές. Σε μιαν ανοικτή Οικονομία, σε μιαν ανοικτή Κοινωνία ό,τι δεν είναι ανταγωνιστικό, τελικά πεθαίνει.
Η Ελλάδα έχει τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό. Ανθρώπινο και φυσικό: Εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχους που είναι άνεργοι ή ετερο-απασχολούνται… Εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν ευκαιρία για προκοπή και δεν βρίσκουν… Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. Η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. σε πολλούς τομείς. Τα περισσότερα δεν τα αξιοποιεί. Μερικά τα αξιοποιεί ελάχιστα. Και κάποια – όπως το φυσικό περιβάλλον – συχνά τα λεηλατεί.
Η Ελλάδα κάποτε είχε Γεωργία, κάποτε είχε ανταγωνιστική βιομηχανία. Και μάλιστα με πολλές εξαγωγικές μονάδες. Σήμερα παράγει γεωργικά προϊόντα, που δεν πουλιούνται σε αγορές, για να πάρει επιδοτήσεις. Που κι αυτές τελειώνουν σε τρία χρόνια. Τα περισσότερα εργοστάσιά της έχουν κλείσει. Οι εξαγωγές της έχουν υποστεί καθίζηση.
Γυρίστε και κοιτάξτε γύρω σας. Σχεδόν παντού χάνουμε την μάχη της ανταγωνιστικότητας. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Κινδυνεύουμε να γίνουμε μια χώρα χρεοκοπημένη!
Κι όμως έχουμε πλούτο και δεν τον αξιοποιούμε. Έχουμε δυνατότητες και δεν παράγουμε. Κάτι δεν πάει καλά… Για την ακρίβεια, τίποτε δεν πάει καλά! Όλα πρέπει να αλλάξουν.
Η μάχη της ανταγωνιστικότητας είναι η πρώτη που οφείλουμε και μπορούμε να κερδίσουμε.
Αλλά η ανταγωνιστικότητα δεν αφορά μόνο την παραγωγή. Αφορά και όλες τις πλευρές τις κοινωνικής συμπεριφοράς. Αφορά και την Εξωτερική πολιτική. Ανταγωνιστική Εξωτερική Πολιτική. Δεν σημαίνει συγκρουσιακή Εξωτερική Πολιτική.
-- Η Ελλάδα έχει γεωπολιτικά πλεονεκτήματα.
-- Έχει πλεονεκτήματα από τη θέση της στο διεθνές σύστημα.
-- Έχει ακτινοβολία δυσανάλογα μεγαλύτερη από το μέγεθός της
-- Έχει την πρώτη εμπορική Ναυτιλία στον Κόσμο
Αλλά δεν έχει ανταγωνιστικό ναυπηγικό κλάδο!
-- Έχει ισχυρή Διασπορά σε όλο τον κόσμο,
αλλά δεν μπορεί να την αξιοποιήσει.
-- Έχει ιστορικούς δεσμούς με πολύ ισχυρούς λαούς, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα
-- Διαθέτει μοναδικό Πολιτιστικό Κεφάλαιο,
Αλλά δεν μπορεί να κρατήσει τα μουσεία της ανοικτά τα απογεύματα. Η Ελλάδα έχει τεράστιο «δυναμικό», μοναδικά πλεονεκτήματα. Αλλά τα αξιοποιεί ελάχιστα. Αυτές είναι οι γαλάζιες γραμμές της Εξωτερικής μας πολιτικής, για τις οποίες ποτέ δεν έχουμε μιλήσει… Αν είχα να σας πω ένα σύνθημα, ένα μόνο σύνθημα που θα έπρεπε να το χωνέψουμε, να το πιστέψουμε, όχι μόνο για να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα, αυτό το σύνθημα θα ήταν
-- Ανταγωνιστικότητα παντού!
Ανταγωνιστικότητα στην Παραγωγή, στην Οικονομία ευρύτερα,
Ανταγωνιστικότητα στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό,
Ανταγωνιστικότητα στην Εξωτερική Πολιτική και στην Άμυνα.
Ανταγωνιστικότητα παντού !
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει, να απελευθερώσουμε το δυναμισμό του Έλληνα, να εμπιστευθούμε το δαιμόνιο του Έλληνα, να στηριχθούμε στην Αξιοπρέπεια του Έλληνα, να μην κολακεύουμε τα ελαττώματά του, να αποκαλύψουμε τις Αρετές του!
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει στροφή στην ποιότητα παντού. Στροφή στη διαφάνεια παντού, όχι στην κομπίνα. Όχι στη δημιουργική λογιστική. Όχι σ’ ότι μας διασύρει και μας μειώνει.
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει ότι ψάχνουμε και βρίσκουμε φίλους παντού, δεν αναζητάμε προστάτες.
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει, να γίνει ξανά ο Έλληνας υπερήφανος δημιουργός Αγαθών, Πλούτου και Πολιτισμού. Όχι επαίτης δανεικών. Όχι εξαρτημένος από την εύνοια φίλων που δεν μας σέβονται κι εταίρων που δεν μας εκτιμούν. Θα μπορούσα να σας πω πολλά ακόμα. Το «ψαχνό» σας το είπα ήδη: Συνοψίζονται σε τέσσερις λέξεις.
-- Ελευθερία,
-- Δικαιοσύνη,
-- Ισονομία,
-- Ανταγωνιστικότητα παντού.
Αυτές οι τέσσερις λέξεις, φωτογραφίζουν τις αρχές του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Αυτές οι τέσσερις λέξεις σκιαγραφούν και το όραμά μας για τη Νέα Μεταπολίτευση.
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
* Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αυτό που ονομάστηκε Μεταπολίτευση. Στη ζωή, όμως, όλα εξελίσσονται. Άλλα βελτιώνονται κι άλλα απαξιώνονται. Άλλα αναπτύσσονται κι άλλα τελματώνουν. Έτσι, στη δεκαετία του 80, η χώρα φορτώθηκε χρέη, ο κρατισμός γιγαντώθηκε, ο κομματοκρατία κυριάρχησε, ο λαϊκισμός επιβλήθηκε. Οι στρεβλώσεις πολλαπλασιάστηκαν. Κι έτσι δημιουργήθηκε ένα σύστημα
-- Που αναδιανέμει δανεικά, που χρεώνει τις επόμενες γενιές για να συντηρήσει την καταναλωτική μανία της τωρινής.
-- Ένα σύστημα που αναδιανέμει πελατειακές σχέσεις των κομμάτων μέσα στο κράτος και του ίδιου του κράτους μέσα στην κοινωνία
-- Ένα σύστημα που δημιουργεί μια υδροκέφαλη κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει, και μια τεράστια γραφειοκρατία που δεν αφήνει τίποτε να προχωρήσει.
Αυτό το μοντέλο Ανάπτυξης, αυτό το μοντέλο Οικονομικής και Πολιτικής Οργάνωσης Εξαντλήθηκε, Χρεοκόπησε, Τελείωσε!
Η Ελλάδα χρειάζεται, επειγόντως, αλλαγή υποδείγματος, αλλαγή μοντέλου. Δουλειά μας ως το Συνέδριο είναι να επεξεργαστούμε θεσμικές τομές, στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, στο οικονομικό σύστημα, στον χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην εκπαίδευση, στην Υγεία, παντού. Η Ελλάδα πρέπει να τα αλλάξει όλα.
Να γίνει μια ώριμη Δημοκρατία. Όχι μια αυτιστική κομματοκρατία.
Να γίνει μια αναπτυγμένη Οικονομία. Όχι μια δημόσια υπηρεσία που εκλιπαρεί για δανεικά και μοιράζει επιδόματα.
Ο λαός χρειάζεται ευκαιρίες και δουλειές. Όχι ψίχουλα. Η κοινωνία χρειάζεται ενότητα. Όχι διχαστικά διλήμματα. Οι πολίτες χρειάζονται αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Όχι ενοχικά πλέγματα και διεθνή διασυρμό.
Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται να σώσει ένα μοντέλο που χρεοκόπησε. Εμείς τολμάμε να μιλήσουμε για «νέα Μεταπολίτευση». Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε στη Μεταπολίτευση του 1974. Η νέα Νέα Δημοκρατία, θα πρωτοστατήσει και στη νέα Μεταπολίτευση! Κι αυτό δεν θα ξεκινήσει αύριο. Ξεκίνησε ήδη! Από σήμερα. Από χθες. Από την 29η Νοεμβρίου!
Πώς μπορούμε να ορίσουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία; Με έξι λέξεις:
Κόμμα των αξιών και των αξίων . Για τις αξίες σας μίλησα. Για τους άξιους δεν χρειάζεται να σας πω τίποτε. Είστε εδώ μέσα. Χιλιάδες άξια μέλη και στελέχη. Και πολύ περισσότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όταν οι αξίες συναντούν τους άξιους. Τότε γίνεται αληθινή Επανάσταση, Αναγέννηση συνειδήσεων, Απελευθέρωση φρονήματος. Το Συνέδριό μας θα είναι αυτό ακριβώς. Η συνάντηση των αξιών με τους άξιους! Θα δώσει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας απ’ όλη την Ελλάδα και τη Διασπορά να γίνουν μέλη και στελέχη της νέας Νέας Δημοκρατίας, να γίνουν ενεργοί Πολίτες, να γίνουν δραστήρια μέλη, να γίνουν υπεύθυνα στελέχη. Όχι απλοί χειροκροτητές. Όχι βουβοί οπαδοί.
Νεοδημοκράτες, Νεοδημοκράτισσες,
Δεν θα σας απασχολήσω με οργανωτικές λεπτομέρειες. Μόνο μια κρίσιμη παρατήρηση:
Για να αναγεννηθεί ένα Κόμμα
-- πρέπει να μπει μέσα στην κοινωνία,
-- πρέπει η κοινωνία να μπει μέσα στο κόμμα,
-- πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία στις γραμμές του
-- και υπευθυνότητα στα όργανά του.
Το κόμμα μας είναι ήδη, εδώ και δεκαετίες, βαθιά ριζωμένο μέσα στην κοινωνία. Τώρα γίνεται και το αντίστροφο: Και η κοινωνία ανανεώνει, μπολιάζει και γονιμοποιεί το Κόμμα! Αυτό άρχισε ήδη στις 29 Νοεμβρίου, με τον εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση. Προχωράει σε δύο μήνες, με την εκλογή αρχηγού και της ΟΝΝΕΔ από τη βάση. Έτσι η ΟΝΝΕΔ θα είναι η πρώτη πολιτική νεολαία που τόλμησε κάτι τέτοιο!
Και θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο με το Συνέδριό μας τον Ιούνιο. Μένει ακόμα να υπάρξει αξιοκρατία στην ανάδειξη στελεχών και υπευθυνότητα στα όργανα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, στο οποίο θα κριθούμε όλοι και θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι:
Εσείς με τη συμμετοχή σας και η οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με τις προτάσεις της. Και κάτι ακόμα: Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου. Οι νέοι μας μεγάλωσαν με αυτό. Επικοινωνούν μέσα απ’ αυτό… Η επιτυχία μας εξαρτάται καθοριστικά από την παρέμβασή μας σε αυτό. Θέλουμε συνεχή διάλογο μέσα στο διαδικτυακό χώρο. Θέλουμε να ακούμε τις απόψεις και την κριτική τους. Το διαδίκτυο είναι πια το νευρικό σύστημα της κοινωνίας, μέσα στο οποίο όλοι είναι ίσοι, όλοι έχουν φωνή, όλοι ακούν, όλοι κρίνουν κι όλοι κρίνονται. Εκεί θα πείσουμε για τις ιδέες και τις αξίες μας. Εκεί θα βρούμε πολύ περισσότερους «άξιους». Γιατί δεν πάμε απλώς να συσπειρώσουμε τους ψηφοφόρους μας. Δεν πάμε απλώς να επαναφέρουμε αυτούς που μας ψήφιζαν παλαιότερα. Δεν πάμε μόνο να κερδίσουμε οριακούς και ταλαντευόμενους ψηφοφόρους... Πάμε να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία. Πάμε να διαψεύσουμε τη θεωρία του 60-40. Αυτό τον ισχυρισμό ότι, δήθεν, η Κεντροδεξιά δεν ξεπερνά το 40% της κοινωνίας. Κι ότι, τάχα, το 60% των συμπολιτών μας είναι μόνιμα αντίθετοι με μας… Εμείς θα ανατρέψουμε αυτό τον ισχυρισμό! Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ηγεμονική πολιτική δύναμη. Ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα. Και για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε όλα τα άλλα. Αλλά χρειαζόμαστε πλέον να κερδίσουμε και τη μάχη στο διαδίκτυο. Το ότι το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο της τελευταίας 35ετίας χρεοκόπησε. Αυτό πια το παραδέχονται όλοι. Ακόμα και οι αντίπαλοί μας. Ακόμα κι όσοι προσπαθούν να το διασώσουν… Η Νέα Μεταπολίτευση θα έλθει έτσι κι αλλιώς.
-- Θα έλθει από μας, ως θεμέλιο μιας ωριμότερης Δημοκρατίας.
-- Διαφορετικά, θα έλθει ανεξέλεγκτα, ως σεισμός, που θα γκρεμίσει το σύστημα και θα παρασύρει κι εμάς.
Η νέα Μεταπολίτευση, δεν είναι απλά στόχος δικός μας. Είναι αίτημα των καιρών. Που το αγκαλιάζει ολόκληρη η κοινωνία. Εμείς το σηματοδοτούμε: Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα δύσκολα. Μπορεί να βγει από το τέλμα. Μπορεί να γίνει ισχυρή, με ευημερία, δικαιοσύνη, ανταγωνιστικότητα, απήχηση και επιρροή. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη. Είναι προικισμένη. Δεν μπορεί να χρεοκοπήσει. Μπορεί να γίνει πλούσια και δυνατή.
Δεν πάμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια. Πάμε να ξαναφτιάξουμε τη χώρα.
-- Εμείς λέμε ότι η παράταξή μας, η νέα Νέα Δημοκρατία, μπορεί να γίνει πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα.
Κάποιοι το αμφισβητούν, κάποιοι το απεύχονται. Κάποιοι δυσπιστούν…
Αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ήδη δημιουργήσαμε την Ελπίδα. Ήδη ακτινοβολούμε την Ελπίδα. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να μετατρέψουμε την Ελπίδα σε Πίστη. Δηλαδή να εξηγήσουμε, να πείσουμε, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πιο δύσπιστων, να συσπειρώσουμε την κοινωνία δίπλα μας. Η Ελπίδα είναι μια ακτίδα μέσα στο σκοτάδι. Πολύτιμη. Αλλά μόνο μια ακτίδα… Η πίστη σε ένα σκοπό, είναι το φως. Εμείς εκεί βρισκόμαστε σήμερα: Στην στιγμή που πρέπει να μετατρέψουμε την Ελπίδα σε Πίστη. Τη μοναχική ακτίδα, σε Φώς. Είμαστε στη στιγμή που το σκοτάδι είναι πιο πυκνό από ποτέ. Όχι για μας. Για όλη την ελληνική κοινωνία. Και πρέπει να της μιλήσουμε για το ξημέρωμα που έρχεται. Για την αναγέννηση που δεν αργεί. Αυτό είναι το μήνυμά μας τους επόμενους μήνες.
Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες
Συμμαχητές και Συμμαχήτριες.
-- Είμαστε το κόμμα που έχει όραμα για τον τόπο.
-- Είμαστε το κόμμα που τόλμησε να μιλήσει για «νέα Μεταπολίτευση».
-- Είμαστε το κόμμα που ξαναφέρνει την Πολιτική στο προσκήνιο.
-- Είμαστε το κόμμα που καταργεί τα «στρογγυλεμένα λόγια», τα ξύλινα συνθήματα και τα φθαρμένα στερεότυπα.
-- Είμαστε το κόμμα που τολμά να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά αποτινάσσει τα ενοχικά πλέγματα.
-- Είμαστε το κόμμα που δεν ξεγράφει το Έθνος, δεν περιφρονεί την Πατρίδα, δεν καταδημαγωγεί το Λαό, αλλά και δεν διαπραγματεύεται το δημόσιο συμφέρον.
-- Είμαστε το κόμμα που δεν ευτελίζεται σε λαϊκισμούς, δεν αναλώνεται σε καιροσκοπικά πυροτεχνήματα, δεν υποκύπτει σε ιδεολογική τρομοκρατία, δεν παγιδεύεται σε ψεύτικα διλήμματα, δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς…
Σέβεται τους πάντες, αλλά πρώτα απ’ όλα σέβεται τον εαυτό του . Και πάνω απ’ όλα σέβεται τον ελληνικό λαό.
Δεν προσπαθούμε απλά να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Προσπαθούμε να πιστέψει ξανά ο Έλληνας στον εαυτό του!
Δέστε τι συζητάει ο κόσμος σήμερα. Συζητάει τα μέτρα που…δεν παίρνει το ΠΑΣΟΚ, μετά από τέσσερις μήνες κυβερνητικής αβουλίας! Και συζητάει, ακόμα, τα 23 μέτρα τόνωσης της Οικονομίας που ήδη προτείναμε εμείς. Η Κυβέρνηση «πρωταγωνιστεί» με τα μέτρα που δεν παίρνει. Κι εμείς με τα μέτρα που προτείνουμε. Και που πολλοί εισηγούνται στην κυβέρνηση να τα υιοθετήσει… Ακόμα και αντίπαλοί μας! Τι άλλο συζητάει ο κόσμος; Τις αλλεπάλληλες προτάσεις της Κυβέρνησης για εξεταστικές Επιτροπές. Νόμιζαν ότι θα μας παγιδεύσουν. Νόμιζαν ότι θα μας «στριμώξουν». Ατύχησαν!
Τους το είπαμε απλά και καθαρά:
-- Δεν φοβόμαστε τίποτε.
-- Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε.
-- Δεν καλύπτουμε κανένα…
-- Όλα στο φώς!
Κι η πρόταση της Κυβέρνησης για νέα Εξεταστική Επιτροπή, αντί να φέρει αμηχανία σε μας, προκάλεσε «εξέγερση» μέσα στο ίδιο το κυβερνητικό κόμμα, όπου διαφωνεί ακόμα και το μισό υπουργικό Συμβούλιο!
Δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι υπεύθυνο, χωρίς να δείχνει παθητικότητα. Πώς μπορεί να αποτολμά συγκρούσεις, χωρίς να καταλήγει στο λαϊκισμό. Πώς μπορεί να στηρίζει αυτά που πρέπει. Και να συγκρούεται γι’ αυτά που επιβάλλεται. Δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι λιτότητα σημαίνει να κόψουμε τις σπατάλες. Όχι να περικόψουμε τις ζωτικές ανάγκες της Κοινωνίας και της Οικονομίας.
Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ, δεν θα το στηρίξουμε ποτέ.
Την ώρα που περικόπτεις σπατάλες και φοροδιαφυγή πρέπει να δίνεις «ανάσες» στην αγορά. Πρέπει να στηρίζεις τη μεσαία τάξη. Πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να στηρίξεις το αδύναμο Έλληνα και να αποφύγεις την κοινωνική έκρηξη. Δεν μπορείς να στραγγαλίσεις την Οικονομία για να τη… «εξυγιάνεις»! Δεν μπορείς να διαλύσεις την Κοινωνία για να τη… «σώσεις»! Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι άλλο πράγμα είναι η Πολιτική Ευθύνη της Αντιπολίτευσης κι άλλο πράγμα η συνυπευθυνότητα στα σφάλματα της Κυβέρνησης. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι σωστό για τον τόπο. Αλλά δεν συγκυβερνάμε. Ούτε θα συγκυβερνήσουμε. Παρέα στα σφάλματά τους, εμείς δεν θα τους κάνουμε!
-- Μας ρωτούν Συναίνεση η όχι;
-- Απαντώ: Στηρίζω τη χώρα, όχι την Κυβέρνηση!
-- Μας ρωτούν: Θα στηρίξετε την Εξεταστική για την Οικονομία;
-- Απαντώ: Τέτοια ώρα είναι λάθος. Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Κρεμάμε «στα μανταλάκια» των ξένων πρωτευουσών, όσα μας εκθέτουν σαν χώρα! Αλλά αν η κυβέρνηση προχωρήσει, βεβαίως και θα δεχθούμε την Εξεταστική. Ακριβώς γιατί δεν μας φοβίζει τίποτε.
Όλα στο φώς!
-- Και προσέξτε: όταν λέω δεν καλύπτουμε κανένα, το εννοώ, δεν καλύπτουμε κανένα!
Και κάτι ακόμα: Εδώ, ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ ξεσηκώθηκε κατά της Εξεταστικής, τον κ. Παπανδρέου η Νέα Δημοκρατία τον πείραξε;
-- Μας ρωτούν:
-- Τι είναι προτιμότερο; Να πάρει τώρα τα μέτρα η Κυβέρνηση; Ή να τα επιβάλλουν αργότερα οι Βρυξέλλες;
Απαντώ: Είναι ψευτοδίλημμα. Γιατί υπάρχουν «μέτρα» και «μέτρα». Μέτρα στραγγαλισμού της Οικονομίας, ποτέ! Μέτρα νοικοκυρέματος, έπρεπε να έχουν παρθεί από τις 5 Οκτωβρίου. Γιατί όσο καθυστερούμε σφίγγει η θηλιά με ευθύνη της Κυβέρνησης.
Και οι Βρυξέλλες θα ανεβάζουν τη σκληρότητα των μέτρων.
Και ήδη καθυστερήσαμε απίστευτα.
Και ήδη τα μέτρα προμηνύονται εξουθενωτικά.
Και άδικα.
Θα μας βρουν απέναντι! Όπως απέναντι θα μας βρουν, αν τελικά μας οδηγήσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι μια λύση αντιευρωπαϊκή και επικίνδυνη.
Ας το καταλάβουν:
* Η αντιπολίτευση που ασκούμε είναι ριζοσπαστική, γιατί δεν προσπαθεί απλώς να διευρύνει τα όρια του εκλογικού μας ακροατηρίου. Γκρεμίζει τα σύνορα και τα τείχη και τις «διαχωριστικές γραμμές»
* Η αντιπολίτευση που ασκούμε είναι ριζοσπαστική, γιατί δεν περιχαρακώνεται σε ρόλο συμπληρωματικό προς την κυβέρνηση. Μας βάζει ήδη στο προσκήνιο. Δεν απαντά σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αναγκάζει την κυβέρνηση να απαντά στις δικές μας πρωτοβουλίες. Δεν σκιαμαχεί με το χθες. Χτίζει από σήμερα το αύριο. Δεν είναι συνηθισμένο αυτό που κάνουμε… Αλλά δεν είναι συνηθισμένοι και οι καιροί που ζούμε.
Δεν είναι εύκολος ο δρόμος που επιλέξαμε. Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τα μεγάλα και τα αληθινά.
Γυρίστε και κοιτάξτε γύρω σας: Κι αυτοί που μας ψήφιζαν πάντα, κι αυτοί που μας ψήφισαν κάποτε κι αυτοί που δεν μας ψήφισαν ποτέ, όλοι παρακολουθούν την πορεία μας με μεγάλο ενδιαφέρον, μέρα με την ημέρα. Όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι, αν κάτι πρόκειται να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο, από μας μπορεί να αλλάξει. Όλοι, κατά βάθος, αυτό περιμένουν. Κι όλοι με αυτό μας μετράνε. Θα φανούμε αντάξιοι αυτών των προσδοκιών: Η νέα Νέα Δημοκρατία θα γίνει η Ελπίδα της Ελλάδας. Μαζί θα φτιάξουμε την Ελλάδα της Ελπίδας.
Πριν από πέντε μήνες υποστήκαμε μια βαριά ήττα. Μας είχαν «τελειωμένους» για χρόνια…
Σήμερα, πέντε μήνες αργότερα, εμείς ακτινοβολούμε Ελπίδα και το ΠΑΣΟΚ παραπαίει. Αντί να κυβερνάει, φτιάχνει Εξεταστικές Επιτροπές. Αντί να αποφασίζει, διασύρει τη χώρα και διασύρεται. Πριν από πέντε μήνες, η Νέα Δημοκρατία ήταν παραλυμένη από το σόκ. Σήμερα παραλυμένο και ταραγμένο είναι το ΠΑΣΟΚ. Πριν από πέντε μήνες, η Νέα Δημοκρατία περνούσε μια σοβαρή κρίση. Σήμερα βγαίνουμε από την Κοινοβουλευτική μας ομάδα μέχρι τη βάση μας, ενωμένοι όσο ποτέ. Σήμερα η νέα Νέα Δημοκρατία κερδίζει το χαμένο έδαφος, μιλάει για «νέα Μεταπολίτευση», κερδίζει τις καρδιές των Ελλήνων, κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Μετά το Συνέδριό μας, η νέα Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, θα είναι εγγύηση για το μέλλον του τόπου, θα είναι η Ελπίδα και η Προοπτική της Ελλάδας. Αυτή η Ελπίδα κι αυτή η Προοπτική δεν είναι δική μου υπόσχεση πια. Είναι δική σας υπόθεση! Είναι δική σας ευθύνη!
Το 8ο Συνέδριο Θέσεων και Αρχών θα είναι η δική σας σφραγίδα στην Ιστορία της παράταξης, θα είναι η δική σας υπογραφή για την καινούργια Ελλάδα. Μετά από μια βαριά ήττα στραφήκαμε στο λαό, ανατρέψαμε όλα τα προγνωστικά και αναγεννήσαμε την παράταξή μας. Μετά από μια μεγάλη κρίση - Οικονομική και Κοινωνική - η νέα Νέα Δημοκρατία θα ξαναφτιάξει την Ελλάδα! Καλύτερη, ισχυρότερη, πιο Ελεύθερη, πιο Δημοκρατική, πιο σίγουρη για τον εαυτό της και αντάξια της Ιστορίας της.
Η Ελλάδα δεν θα μας πληγώνει πια. Θα μας κάνει υπερήφανους.
Εσείς είστε η εγγύηση αυτής της Ελπίδας.
Εσείς!
Εσείς είστε η συνείδηση, η δύναμη και η φωνή που φέρνει αυτό το δημοκρατικό κίνημα Ελπίδας.
Εσείς, τα στελέχη, τα μέλη, οι μαχητές και πάνω απ΄ όλα η νεολαία της νέας Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.