Στις σημαντικότερες της χώρας η Συλλογή του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα

Περιλαμβάνει έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν

Στις σημαντικότερες της χώρας και μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς η συλλογή του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα, γνωστού χειρουργού και συλλέκτη της Λάρισας. Η συλλογή περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά και έπιπλα γραφεία του λαμπρού πρωτοπόρου της αρχαιολογίας, Ερρίκου Σλήμαν, τα οποία απέκτησε ο συλλέκτης το 1955.

Το 1981, ο Γ. Ι Κατσίγρας δώρισε στο Δήμο της Λάρισας την αξιολογότατη συλλογή του με ανεκτίμητα έργα τέχνης και μετά το θάνατό του, η Δημοτική Πινακοθήκη, όπου φιλοξενείται η συλλογή του, εμπλουτίστηκε με 1170 βιβλία εικαστικού περιεχομένου, καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν. Παράλληλα, δόθηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας η ιατρική του βιβλιοθήκη και στο Δήμο Λάρισας, 4500 λογοτεχνικά βιβλία.
Με τις δωρεές αυτές δημιουργήθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, που από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής της, το 1983 έως σήμερα, ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης, έχει συμβάλει πολύπλευρα στην εδραίωση των εικαστικών τεχνών στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιφέρειά της.
Στο νέο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, που εγκαινιάστηκε το 2003, στη συνοικία Νεάπολη της Λάρισας, εκτίθεται μέρος της συλλογής, με δημιουργίες των Λύτρα, Βολανάκη, Μαλέα, Παρθένη, Τριανταφυλλίδη, Γουναρόπουλου, Αστεριάδη, Βασιλείου, Ψυχοπαίδη, Μπουζιάνη, Σικελιώτη, Τάσσου, και άλλων σημαντικών καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν.


Μέσω της αισθητικής απόλαυσης, παρέχεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία της Νεοελληνικής Τέχνης, την εξέλιξη των τάσεων και των τεχνοτροπιών, παράλληλα με τις επιδράσεις που δέχτηκε από διάφορες σχολές και ευρωπαϊκά ρεύματα, μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα.
Συγχρόνως, εστιάζοντας στο πεδίο πρόσληψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η Πινακοθήκη οργανώνει ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας σε μαθητές και ενήλικες τη δυνατότητα να "αποκωδικοποιήσουν" τα εικαστικά έργα, θεωρώντας την καλλιτεχνική πράξη ως αποτέλεσμα ενός πλέγματος συσχετισμών και αλληλεπίδρασης παραγόντων, τόσο ατομικών όσο και κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών.
Στους χώρους του μουσείου λειτουργεί, επίσης, το "Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών", με τμήματα ζωγραφικής-σχεδίου και κεραμικής για παιδιά και ενήλικες, αγιογραφίας και ψηφιδωτού για ενήλικες.
Το "Ελεύθερο Εργαστήρι", που ιδρύθηκε το 1986, με την έντονη παρουσία του (εκθέσεις, πανελλήνιους διαγωνισμούς, εικαστικά προγράμματα, συμμετοχές σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), οργανώνει κάθε δημιουργική προσπάθεια των νέων και αναβαθμίζει την αισθητική αγωγή του κοινού της πόλης.
Επιπλέον, το 2007 εγκαινιάστηκε η εικαστική βιβλιοθήκη του μουσείου, με ένα πλήθος βιβλίων- εικαστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος- σε πρωτότυπες και συχνά σπάνιες εκδόσεις.
Στους μελλοντικούς στόχους εντάσσονται και ποικίλες δραστηριότητες, όπως συνεργασία με Μουσεία, Πινακοθήκες, Πνευματικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκθέσεις, ημερίδες-συνέδρια ιστορίας της Τέχνης, διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας εκδοτικής δραστηριότητας, συνάντηση γλυπτών αδελφοποιημένων πόλεων, συμπόσιο εφαρμοσμένων τεχνών, συνάντηση δημοτικών εργαστηρίων ζωγραφικής από διάφορες πόλεις, Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών κ.ά.
 Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής, να διευρύνει τον ορίζοντα προσδοκίας του κοινού, αφυπνίζοντας τους πολίτες με νέους τρόπους συμμετοχής και διασύνδεσης, συμβάλλοντας, κατά συνέπεια, στην πολιτισμική ανέλιξη της Λάρισας.
Γεώργιος Ι. Κατσίγρας (Λάρισα 1914-1998)
Ο Γεώργιος Ι. Κατσίγρας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1914. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Χειρουργικής. Το 1940 υπηρέτησε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και από το 1941 έως το 1948 εργάστηκε στην Αθήνα, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ως επιμελητής, καθώς και στην κλινική Σμπαρούνη ως βοηθός του Νικόλαου Σμπαρούνη.
Στην κατοχή συνελήφθη από τους Ιταλούς και φυλακίσθηκε στη Λάρισα και την Αθήνα. Το 1946 παντρεύτηκε την Καίτη Καζαντζή, διευθύνουσα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και απέκτησαν τρεις κόρες.
Στο διάστημα 1948-49 διετέλεσε διευθυντής χειρουργικής μονάδας στην περιοχή της Καστοριάς. Το 1949 εγκαταστάθηκε στη Λάρισας και ίδρυσε τη Χειρουργική Κλινική Γ. Ι. Κατσίγρα, η οποία λειτούργησε ως το 1987. Από το 1990 στεγάζεται εκεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Παράλληλα, ενδιαφέρθηκε για την ελληνική ζωγραφική και δημιούργησε συλλογή 750 έργων των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών της περιόδου 1850-1950.
Το 1983 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Το 1984, ο Δήμος Λάρισας τού απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Το 1987, η Ανανεωτική Κίνηση Επιστημόνων Λαρίσης τον τίμησε με το Βραβείο ΑΝΚΕΛ 1986. Το 1994, ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης τού έδωσε βραβείο ευποιίας και χρυσό μετάλλιο, το 1997 τιμήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, στον οποίο κληροδότησε την ιατρική του βιβλιοθήκη, ενώ το 1998 τού απονεμήθηκε μετάλλιο από την Κοινότητα Ζαππείου.
Πέθανε στη Λάρισα το 1998.


του ανταποκριτή μας Α. Ζώη

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια