Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

"Οχι" στη συμφωνία..για "φακέλωμα"


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλοκάρισε με καθαρή πλειοψηφία μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που επιτρέπει να διαβιβάζονται στις ΗΠΑ τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Με 378 ψήφους έναντι 196, το Ευρωκοινοβούλιο άσκησε για πρώτη φορά το δικαίωμα βέτο στις διεθνείς συμφωνίες που του δίνει η νέα συνθήκη της Λισαβόνας για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το Νοέμβριο από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να συνεχίσουν "να παρακολουθούν τα ίχνη" της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας τραπεζικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τη Swift, μια εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, το δίκτυο της οποίας χρησιμοποιούν 8.000 χρηματοπιστωτικοί θεσμοί.
Όμως οι ευρωβουλευτές ακολούθησαν τη σύσταση που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις ελευθερίες των πολιτών, η οποία είχε εκφράσει ανησυχίες για την προστασία των ευρωπαϊκών προσωπικών δεδομένων και είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το θέμα αυτό.
Οι Αμερικανοί, αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ασκούσαν εδώ και μερικές ημέρες έντονες πιέσεις για να ανατρέψουν το κλίμα και να διασώσουν τη συμφωνία, που θεωρούν πως έχει κρίσιμη σημασία για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες" με αυτή την ψήφο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. "Διακόπτει ένα σημαντικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα" το οποίο "συνέβαλε με τρόπο σημαντικό στις κοινές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".
Aπό: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.