Εντυπωσίασε τη Μόσχα η «Ποιητική Αρχιτεκτονική» του Βαρλάμη.


Μάγεψε το φιλότεχνο κοινό της Μόσχας η έκθεση του αρχιτέκτονα-ζωγράφου καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, με θέμα "Ποιητική Αρχιτεκτονική-Αrchitettura Μetafisica", που φιλοξενείται από τις αρχές του μηνός έως τις 7 Μαρτίου στη Ρωσική Ακαδημία Τεχνών. Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από το "Art Museum Waldviertel", σε συνεργασία με τη Ρωσική Ακαδημία Τεχνών της Μόσχας και το Πολιτιστικό Φόρουμ της Αυστρίας στη Ρωσική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για έργα του καταξιωμένου Έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες στη Βιέννη, τα οποία αντανακλούν την κουλτούρα κάθε πολιτισμού, μέσα από σπίτια στα οποία ζουν άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο -Αφρικανοί, Αμερικανοί (από βορρά και νότο), Αυστραλοί, Ασιάτες και Ευρωπαίοι. Και, όπως λέει ο ίδιος ο Ευθύμης Βαρλάμης, τα σπίτια του είναι "ποιητικά, γεμάτα σημάδια και σύμβολα", σπίτια "της φύσης, ανοιχτά και ατέλειωτα", ενίοτε "φιλικά και παιδιάστικα απλά", όπου "τα παιδιά αισθάνονται ωραία και το ίδιο η γιαγιά κι ο παππούς κι η μαμά κι ο μπαμπάς", σπίτια "για όλες τις αισθήσεις", που είναι "φτιαγμένα για να ψηλαφιούνται". Είναι χαρούμενα και ζωηρά και ταυτόχρονα "παράδοξα δημιουργήματα, ανατρεπτικά, μυστηριώδη, μαγεμένα", με παράθυρα "σαν μάτια που κλείνουν μέσα τους το ατέλειωτο πανόραμα της φύσης", ενώ "οι διάφανες κεραίες τους φθάνουν ψηλά, ως τα πιο μακρινά αστέρια του σύμπαντος".


Μεταξύ των έργων του Βαρλάμη, που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι και ο εντυπωσιακός "Πύργος της Ποίησης στην Κόκκινη Πλατεία", που άνοιξε ένα συναρπαστικό όραμα για τη Μόσχα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παύλος Τροχόπουλος, art manager του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας.
"Η εντυπωσιακή παρουσία του καλλιτεχνικού έργου του Βαρλάμη στη Μόσχα σφραγίστηκε και από μια μεγάλη τιμή. Η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρωσίας τον τίμησε, αναγορεύοντάς τον σε επίτιμο μέλος της, μία διάκριση που δεν δίνεται εύκολα από το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό ίδρυμα, με παράδοση 250 ετών", σημειώνει ο κ. Τροχόπουλος.
Και προσθέτει: "το γεγονός κάλυψε συνεργείο της αυστριακής τηλεόρασης ORF, η ρωσική τηλεόραση, πολλά έντυπα μέσα, ενώ στην εκδήλωση ήταν παρόντες πολλοί επισκέπτες και τα Μέλη της Ακαδημίας".
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και πρέσβη καλής θέλησης της UNESCO, καθηγητή Ζουράμπ Τσερετέλι (Zurab Tsereteli), ο οποίος στη προσφώνησή του εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμησή του για το "λαμπερό ταλέντο" του Βαρλάμη.
"Μου προκαλεί ειλικρινή θαυμασμό η επιδίωξή σου να κάνεις έργα γεμάτα ζωή, πνεύμα πειραματισμού, έργα που διαπνέονται από μία υψηλή ποιητική διάθεση. Με ενθουσιάζει, επίσης, η ικανότητα σου να οργανώνεις με μοναδικό τρόπο μια σύνθεση πολλών τεχνών - να μιλάς ταυτόχρονα στην πλαστική γλώσσα πολλών ειδών ζωγραφικής στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού έργου", τόνισε-μεταξύ άλλων- ο καθηγητής Ζουράμπ Τσερετέλι.
"Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της Μόσχας έμαθε γι' αυτό το σημαντικό γεγονός", ανέφερε από την πλευρά του ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Μόσχας, Δρ Αντρέϊ Τολστόι, και συμπλήρωσε-μεταξύ άλλων- ότι τα όμορφα έργα του Βαρλάμη "αποτελούν μια κατεύθυνση της τέχνης του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα, που θυμίζει επίσης τις δικές μας παραδόσεις, όπως τη ρωσική πρωτοπορία, καθώς και τη χάρτινη αρχιτεκτονική του '70 και του '80".
Για τον καθηγητή Ευθύμιο Βαρλάμη, ο οποίος διακρίνεται ανάμεσα στους πλέον εξέχοντες καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς, μίλησε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Μιχάλης Σπινέλλης, ενώ ο Δρ Μάρκους Κριστάν (Markus Kristan), επιμελητής της αρχιτεκτονικής συλλογής του μουσείου Albertina στη Βιέννη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, με τα έργα του, ο καλλιτέχνης "επιδιώκει να κεντρίσει τα συναισθήματα των θεατών και με την υπαρξιακή, ολιστική προσέγγισή του στην αρχιτεκτονική, μπαίνει στην ίδια σειρά με τους διάσημους ζωγράφους και αρχιτέκτονες του παρελθόντος".
Λίγα λόγια για τον Ευθύμιο Βαρλάμη
Γεννήθηκε στη Βέροια το 1942 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, όπου και δίδαξε Αρχιτεκτονική από το 1974 ως το 1981. Από το 1992 διευθύνει το Διεθνές Κέντρο Σχεδιασμού I.DE.A. που ίδρυσε στο Schrems της Αυστρίας. Το 1988, στο τμήμα Αρχιτεκτονικής της Θερινής Ακαδημίας του Σάλτσμπουργκ, ανέπτυξε την εργασία του για μια φυσική και ανθρώπινη αρχιτεκτονική που δίνει σημασία στις ανάγκες των παιδιών.
Ο Βαρλάμης είναι ο δημιουργός της θεωρίας της "Προαρχιτεκτονικής" και της "Σχολής των Αισθήσεων", που για πρώτη φορά παρουσίασε στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής (D.A.M.) της Φρανκφούρτης στην έκθεσή του "Une cite imaginaire". Στην έκθεσή του "Το τέλος της Ατλαντίδας - Αρχιτεκτονικές Ουτοπίες", στο Grand Palais, στο Παρίσι, υποστήριξε την αναγκαιότητα της σύνδεσης της μεταβιομηχανικής κοινωνίας με την οργανική πραγματικότητα της φύσης. Το 1993 στο Convention Center της Νέας Υόρκης έκανε διεθνή επιτυχία την ιδέα της "Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής".
Το πρόγραμμα της "Ακαδημίας Τέχνης για Παιδιά" έφερε σε επαφή με την τέχνη χιλιάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκε σαν κεντρική εκδήλωση στην EXPOLINEA '93 της Γάνδης.
Το 1995, εικονογράφησε, έπειτα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την "Αποκάλυψη του Ιωάννη". Με τη μελέτη, "Ο Ελληνικός Πολιτισμός στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες", παρουσιάζει την αναγκαιότητα της χρησιμοποίησης της ελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας στη πολιτειακή εξέλιξη των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.
Το μεγάλο project "Αλέξανδρος 2.000", που περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 έργα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του '97 στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα και συνεχίζει να περιοδεύει, μέχρι σήμερα, σε μουσεία και πινακοθήκες σε όλο τον κόσμο.
Το 2009, εγκαινιάστηκε στην Κάτω Αυστρία το καινοτόμο Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ (Kunstmuseum Waldviertel), που παρουσιάζει το συνολικό καλλιτεχνικό έργο του Βαρλάμη. Τον περασμένο Δεκέμβριο τιμήθηκε από την Αυστρία με τον "Σταυρό Τιμής για Επιστήμη και Τέχνη".
Το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας
Με την υποστήριξη και καθοδήγηση του καθηγητή Βαρλάμη ιδρύθηκε το 1980, στη Βέροια, το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, μία ομάδα πολιτειακής τέχνης, που από το 1982 έχει τη νομική μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής, εταιρείας.
Σκοπός της εταιρείας, όπως μας αναφέρει ο κ. Τροχόπουλος, είναι η διάδοση της τέχνης γενικά, σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις και η διάδοση και ανάδειξη του πολιτισμού με την παραγωγή και πραγματοποίηση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών προγραμμάτων και πολιτειακών εκδηλώσεων. Οργάνωσε και πραγματοποίησε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πολυάριθμες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, happenings, αλλά και εκδόσεις, προϊόντα και πολλαπλά εικαστικά έργα, που αντιπροσωπεύουν το σφαιρικό έργο του Βαρλάμη.
"Από τις πιο πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εργασίες της ομάδας μας είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που εισάγουν τα παιδιά στο χώρο της τέχνης και της δημιουργίας, βοηθώντας τα να εξοικειωθούν και να κατανοήσουν το πολύπλοκο περιβάλλον της σύγχρονης πόλης", σημειώνει ο κ. Τροχόπουλος. Η εργασία παρουσιάζεται συνολικά στο πρόγραμμα της "Θερινής Ακαδημίας Τέχνης για Παιδιά" και θεωρείται από τις πιο πρωτοποριακές στα ζητήματα "Τέχνη και Δημιουργία με τα Παιδιά", "Παιδί και Σύγχρονη Πόλη".
Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Βιέννη, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Γάνδη), στην "Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1985", στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, στις γιορτές για τα 2300 χρόνια της Θεσσαλονίκης και τα Δημήτρια και στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Από το 1985, το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας συμμετέχει στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την παρουσίαση Εικαστικών Εκθέσεων σε μεγάλα Μουσεία στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αμερική, με αποκορύφωμα τη μεγάλη εικαστική δημιουργία του Βαρλάμη, "Αλέξανδρος 2000", που αναφέρεται στην ιστορική ταύτιση, την πνευματική άμυνα και την παγκοσμιότητα του ελληνικού πολιτισμού.
Στη Βεργίνα διοργάνωσε, με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, διεθνές καλλιτεχνικό Συμπόσιο, το 1987, τη Θερινή Ακαδημία Τέχνης για Παιδιά, το 1992, και το 2003 τις "Πομπές της Βεργίνας", που αποτέλεσαν την πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ.
Από: ΑΠΕ

Σχόλια