Η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί δραματικά επικίνδυνη, υπογραμμίζει η αναπληρ. γραμματέας Περιβάλλοντος της ΝΔ Λιάνα Γούτα σε αποκλειστική συνέντευξη της στo Politicsonline.gr. Η χημικός μηχανικός και σύμβουλος σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης, που επελέγη από τον Α. Σαμαρά σε ένα πολύ νευραλγικό πόστο, δε διστάζει να μιλήσει για την αλαζονεία και την οσμή σκανδάλων που έπληξαν τη γαλάζια διακυβέρνηση και υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κλείσει τις πληγές της και να ξαναγίνει νέα και σύγχρονη. Ο κόσμος της παράταξης παραμένει εδώ, με την ελπίδα και την προσδοκία για μια καινούρια πορεία, στην οποία πολλά πρέπει να αλλάξουν, καταλήγει η κυρία Γούτα, αφήνοντας ανοικτή την υποψηφιότητα της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Η Νέα Δημοκρατία, μετά από μια περίοδο απόλυτης σχεδόν κυριαρχίας στο πολιτικό γίγνεσθαι, οδηγήθηκε στη μεγαλύτερη εκλογική ήττα της ιστορίας της. Τι έφταιξε, κυρία Γούτα;
Πράγματι και όπως σωστά το εντοπίζετε, το εντυπωσιακό στην ιστορία ήταν μεταξύ των άλλων και το στοιχείο της ανατροπής, μετά από μια περίοδο στην οποία η ΝΔ φαινόταν ο κυρίαρχος της πολιτικής ζωής. Ωστόσο φάνηκε ότι τα λάθη ήταν πολλά και έφτασε κάποια στιγμή που το ποτήρι ξεχείλισε. Τα σκάνδαλα ή ακόμα και η οσμή σκανδάλων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε έναν κόσμο που πίστεψε, επένδυσε και ήλπισε στο ¨σεμνά και ταπεινά¨ και στη διαφάνεια του δημόσιου βίου.
Και πληγώθηκε όχι μόνο από την αποκάλυψη των επίμαχων υποθέσεων, αλλά ακόμα και από την αμηχανία και την ατολμία στον χειρισμό τους όταν αυτές αποκαλύπτονταν. Γενικότερα όμως, φαινόμενα όπως η αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού αποτελέσματος και έργου, τέτοιου που να συμβαδίζει με τις προσδοκίες του κόσμου αλλά και με τις επιτακτικές ανάγκες της εποχής, φάνηκε ότι απογοήτευσε τους πολίτες, οι οποίοι έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ, με κύριο σύνθημα και αίτημα τις πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα. Επίσης τα φαινόμενα αλαζονείας, των κλειστών θυρών, της διαχείρισης της εξουσίας από τους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς με κριτήρια προσωπικά, της έλλειψης επικοινωνίας και της δυνατότητας να φτάσει η φωνή του απλού πολίτη ή ακόμα και του στελέχους της ΝΔ στους αρμόδιους και σε αυτούς που είχαν την εξουσία, ήταν κάτι που απομόνωσε τη διοίκηση από τη βάση και τον μέσο πολίτη, με αποτέλεσμα την απογοήτευση ακόμα και το θυμό του νεοδημοκράτη αλλά και του κάθε πολίτη. Και σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της ΝΔ και το οργανωτικό της μοντέλο, αυτό αποδείχθηκε ξεπερασμένο, με έλλειψη οργάνωσης που να επιτρέπει την επικοινωνία της βάσης με την ηγεσία, με αδυναμία παραγωγής πολιτικής σε συμφωνία με τις σύγχρονες απαιτήσεις και με αδυναμία προσέλκυσης και ανάδειξης άξιων και ικανών στελεχών. Έτσι σήμερα η ΝΔ έχει τη μεγάλη πρόκληση να κλείσει όλες αυτές τις πληγές και να αποκτήσει ένα σύγχρονο προφίλ που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καιρών.
Και μετά τις εκλογές ήρθε η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, με μια ανοικτή διαδικασία, που δεν είχε βιώσει ποτέ ξανά στο παρελθόν η κεντροδεξιά παράταξη. Τι μήνυμα έδωσε η συμμετοχή του απλού νεοδημοκράτη σε αυτό το «πανηγύρι» εσωκομματικής δημοκρατίας και τι προκλήσεις έχει τώρα να αντιμετωπίσει ο νέος αρχηγός του κόμματος;
Καταρχήν να πούμε ότι, με δεδομένη την μεγάλη ήττα της ΝΔ, η εκλογή του νέου αρχηγού δεν ξεκίνησε καθόλου ως πανηγύρι, αλλά ως μια ισχυρά πολιτική πράξη, με πολύ σημαντικά μηνύματα από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ωστόσο, με τη μεγάλη έκπληξη της αναπάντεχης συμμετοχής εξελίχθηκε σε μια πραγματική γιορτή για τη ΝΔ. Όλη η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη και αναμφισβήτητα αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα δημοκρατικής ωριμότητας της παράταξης. Η περίφημη «βάση του κόμματος» που τα προηγούμενα χρόνια ένιωσε συχνά παραγκωνισμένη ή έστω ανήμπορη να επηρεάσει τα κακώς κείμενα που έβλεπε να διαδραματίζονται μπροστά της, ξαφνικά απέκτησε το δικαίωμα να καθορίσει την επόμενη μέρα της παράταξης και να επιλέξει το νέο αρχηγό της. Αυτό κινητοποίησε τον κόσμο και ενεργοποίησε ξανά το ενδιαφέρον του. Σήμερα η ΝΔ έχει τη μεγαλύτερη δύναμη μελών από όλα τα κόμματα και το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η δύναμη καταγράφηκε στην πιο δύσκολη στιγμή της παράταξης, όπου εκλογικά η παράταξη συρρικνώθηκε στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της. Ωστόσο το ηχηρό παρόν των 800 περίπου χιλιάδων ψηφοφόρων, δείχνει ότι η συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών δε σήμαινε αδιαφορία και αποστασιοποίηση, αλλά αποτελούσε ισχυρή πολιτική πράξη και ένδειξη διαμαρτυρίας σε όσα προηγήθηκαν. Ο κόσμος της παράταξης παραμένει εδώ με ανανεωμένο το ενδιαφέρον, με την ελπίδα και την προσδοκία για μια καινούρια πορεία, στην οποία πολλά πρέπει να αλλάξουν.
Τι περιμένετε να αλλάξει στο κόμμα και την παράταξη μετά το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ;
Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν στη ΝΔ, σε όλα τα επίπεδα.
Πρώτον, χρειάζεται να επαναδιατυπώσει ξεκάθαρα και με σύγχρονους όρους την ιδεολογία της. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε προεκλογικά για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Αυτό χρειάζεται να εκφραστεί, να εξειδικευθεί και να μεταφρασθεί σε πολιτικό λόγο και προτάσεις σε όλους τους τομείς. Έτσι ώστε ο νεοδημοκράτης να νιώσει δυνατή την πολιτική του ταυτότητα και ιδεολογία και να είναι περήφανος γιαυτήν. Δεύτερο, χρειάζεται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές οργάνωσης του κόμματος. Το σημερινό μοντέλο έχει πλέον ξεπεραστεί και χρειάζονται εκείνες οι αλλαγές που θα κάνουν το κόμμα ένα ζυμωτήρι ιδεών, που να θέτει προβληματισμούς, να προκαλεί συζητήσεις, να γεννάει προτάσεις. Ένα κόμμα που να είναι ελκυστικό για τον πολίτη του 2010.
Και, τρίτο, ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το να αποκτήσει ουσιαστική επαφή και γραμμή επικοινωνίας με τον κόσμο της ΝΔ, καταρχήν με αυτούς τους 800 χιλιάδες νεοδημοκράτες, οι οποίοι με ενθουσιασμό κινητοποιήθηκαν για να συμμετάσχουν στις πρωτόγνωρα δημοκρατικές διαδικασίες. Κάποιοι από αυτούς είχαν γυρίσει την πλάτη τους στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές, κάποιοι άλλοι είχαν κρατήσει αποστάσεις και τηρούσαν στάση αναμονής. Ανταποκρίθηκαν όμως στη νέα προοπτική της παράταξης, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να μάθει από την ήττα της και να προχωρήσει με νέα δεδομένα. Αυτός ο κόσμος ζητά μια ουσιαστική επαφή και μια ενεργό συμμετοχή στην παράταξη. Ζητάει ένα κόμμα ανοιχτών θυρών που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, να πιάνει το σφυγμό του πολίτη, να απαντά στα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι μεγάλη πρόκληση για την ΝΔ να το καταφέρει.
Με λίγα λόγια, όπως έγραφα στα άρθρα μου και πριν από τις εσωκομματικές αλλαγές, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να ξαναγίνει «Νέα»… νέα και σύγχρονη.
Πώς κρίνετε τα πρώτα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά καλλιέργησε πολλές προσδοκίες στον ελληνικό λαό. Και συνολικά ως προς τα μέτρα και τις λύσεις που υποτίθεται ότι είχε έτοιμες στο τσεπάκι του, με χαρακτηριστικότερη τη φράση “Θα βρούμε τα λεφτά” ως απάντηση στα δύσκολα μέτρα που εξήγγειλε η ΝΔ, αλλά και ως προς τις 100 πρώτες μέρες τις οποίες ανήγαγε σε επικοινωνιακό όχημα εντυπωσιασμού. Έβαλε μόνο του τον πήχυ ψηλά και καλλιέργησε προσδοκίες οι οποίες μια καταρρέουν καθώς περνούν οι πρώτες 100 και οι πρώτες 200 μέρες. Τα πέντε νομοσχέδια των 100 πρώτων ημερών που δεν ήρθαν, η «απόσυρση της απόσυρσης» των αυτοκινήτων, οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με τη διαδικασία των βιογραφικών, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη στελέχωση της κρατικής μηχανής, η οποία στην πολύ κρίσιμη αυτή στιγμή θα έπρεπε να δουλεύει με φουλ τις μηχανές και όχι να είναι σε στάση αναμονής (όπως π.χ. με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που περίμεναν μέχρι πριν λίγες μέρες τον ορισμό του γενικού γραμματέα), οι καταγεγραμμένες διαφωνίες σημαντικών στελεχών σε καίρια ζητήματα, που δημιουργούσαν μια εικόνα ασυντόνιστης ομάδας, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Η νέα κυβέρνηση βρέθηκε στα δύσκολα είναι αλήθεια, αλλά δυσκολεύεται να δείξει αποφασιστικότητα, να προχωρήσει σε αποφάσεις και μέτρα, να γίνει αποτελεσματική, να δώσει πειστικές απαντήσεις και λύσεις. Η αναποφασιστικότητα, η αδράνεια και οι χαμηλοί ρυθμοί παραγωγής πολιτικής και λήψης αποφάσεων σε ώρα μεγάλης κρίσης μπορεί να αποδειχθεί δραματικά επικίνδυνη.
Είστε μια εργαζόμενη γυναίκα σε μεγάλη εισηγμένη εταιρία, με συνδικαλιστική δράση στο χώρο των μηχανικών και ευρύτερη κοινωνική δραστηριότητα. Τι καινούριο φέρνετε στην πολιτική ζωή του τόπου;
Θεωρώ ότι το σημαντικότερο εφόδιο για τη συμμετοχή μου στην πολιτική, από όποιο πόστο και ρόλο, είναι το τεχνοκρατικό υπόβαθρο, που στη σημερινή εποχή της γνώσης και της τεχνολογίας είναι καθοριστικής σημασίας, η επαγγελματική εμπειρία από τις δυο δεκαετίες δουλειάς στις σκληρές και απαιτητικές συνθήκες της βιομηχανίας, η εμπειρία μου από τη θητεία στα ευρωπαϊκά δρώμενα και στην χάραξη της πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αλλά και η «εμπειρία ζωής» ως σύζυγος, και εργαζόμενη μητέρα. Η εμπλοκή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής δεν ήταν στα σχέδια μου, αλλά προέκυψε από τη θητεία μου ως συμβούλου σε θέματα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου διαπίστωσα πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω χαρακτηριστικά στη χάραξη της σύγχρονης πολιτικής. Έτσι όταν το 2007 ήρθε η πρόταση για τη συμμετοχή μου ως υποψήφιας βουλευτού, το θεώρησα μεγάλη τιμή και μια πρόκληση για την οποία άξιζε να αγωνιστώ, έστω κι αν οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά αντίξοες για την υποψηφιότητά μου. Αυτή τη στιγμή επιθυμώ να ανταποκριθώ στα νέα μου καθήκοντα στον τομέα περιβάλλοντος της ΝΔ και να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια που κάνει το κόμμα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
Από: www.lianagouta.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.