"Η Ελλάδα θα χάσει κι άλλα κυριαρχικά δικαιώματα"...

Ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ χαιρετίζει τα μέτρα, αλλά προειδοποιεί την Ελλάδα ότι θα απολέσει κι άλλα κυριαρχικά δικαιώματα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν.

Ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα Βαυαρίας και μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, χαιρετίζει τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, διαφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγου για την κάλυψη των ελληνικών ελλειμμάτων και  προειδοποιεί ότι αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, η Ελλάδα θα υποστεί κι άλλη επέμβαση στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Θα χάσει η Ελλάδα κι άλλα κυριαρχικά δικαιώματα»

Υπό τη στενή επιτήρηση της Κομισιόν τέθηκε από προχθές η ελληνική οικονομία, αλλά όσο καιρό η επιτήρηση δεν συνδέεται και με την επιβολή κυρώσεων, ποια πρακτική αξία μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα επιτήρησης,  είναι η πρώτη ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου στον  Μάρκους Φέρμπερ. «Μα φυσικά μπορούμε να  επιβάλουμε κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδος», υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά την απόφαση της Κομισιόν, θα παρατηρήσετε ότι η Ελλάδα χάνει τμήμα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Αν λοιπόν τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν, τότε η Ελλάδα θα απολέσει κι άλλα κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πιο συγκεκριμένα ότι δεν θα αποφασίζει πια ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για το ύψος των δαπανών, αλλά ένας υπάλληλος της Κομισιόν, που θα αναλάβει αυτό το συγκεκριμένο καθήκον. Κι αυτό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο κύρωσης». 
«Δεν πρόκειται εμείς ως Ε.Ε. να επωμιστούμε τα ελληνικά ελλείμματα».  

Ο Μάρκους Φέρμπερ απορρίπτει έστω και την παραμικρή σκέψη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να βγουν με τις δικές τους δυνάμεις από τα χρέη τους.
«Όταν ο κύριος Σβαρτσενέγκερ στην Καλιφόρνια δημιουργεί χρέη, είναι φυσικό ότι θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από ότι οι συνάδελφοί του από γειτονικές Πολιτείες, γιατί απλά η Καλιφόρνια είναι πιο χρεωμένη και επειδή το κόστος δανεισμού είναι μεγαλύτερο», λέει ο Φέρμπερ. «Το ίδιο συμβαίνει τώρα και στην ευρωζώνη. Κανείς δεν πίεσε τους Έλληνες να επενδύσουν σε καταναλωτικά αγαθά τα πλεονάσματα που απέκτησαν από την είσοδό τους στην ευρωζώνη. Όλο αυτό το διάστημα θα μπορούσε η Ελλάδα να περιορίσει σημαντικά το δημόσιο έλλειμμα. Και επειδή δεν ήταν διατεθειμένη, τώρα πρέπει να αναγκαστεί να το κάνει. Δεν πρόκειται εμείς ως Ε.Ε. να επωμιστούμε τα ελληνικά ελλείμματα».  

Σχόλια