Οι ταινίες της εβδομάδας

THE ROAD 
Από τις ολοκαίνουργιες ταινίες  που προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες  , ένας ύμνος στην αγάπη πατέρα – γιού . Η ταινία είναι επιστημονικής φαντασίας μία μεταφορά  στον κινηματογράφο του βιβλίου μυθιστορήματος "The Road" του Κόρμακ ΜακΚάρθι που έγινε best seller και βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το 2007.
Η υπόθεση της ταινίας μας μεταφέρει στην Αμερική μετά την καταστροφή του κόσμου . Ενας πατέρας με το γιό του περιπλανώνται σε ένα καταστροφικό  κόσμο  με συμμορίες  να δρούν ανεξέλεγκτα  και το κυριότερο πέρα από κάθε μορφή ανθρώπινου πολιτισμού. Στάχτη και άνεμος , κρύο τσουχτερό , χιόνι και γκριζαρισμένα τοπία.
Ο μικρός έχει γεννηθεί λίγο μετά τη μεγάλη καταστροφή με αποτέλεσμα να μη ξέρει πως ήταν ο κόσμος πριν. Στη δραμτική πορεία πατέρα –γιού προς την ακτή , όπου δεν ξέρουν τι θα βρούν , συμβαίνουν πολλά και καταστροφικά . Η μητέρα και σύζυγος αν και δεν είναι μαζί τους , έχει έντονη παρουσία μέσα από “flashback”  του πατέρα . Η ταινία είναι αμερικανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Τζον Χίλκοτ με τους Σαρλίζ Θίρον, Βίγκο Μόρτενσεν, Γκάι Πιρς, Ρόμπερτ Ντιβάλ




AJAMI - Σταυροδρόμια Ζωής

 
Στη γειτονιά Ajami στην Jaffa , ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των κατοίκων οδηγεί πολλές φορές  σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Εβραίους , Άραβες και Χριστιανούς. Χαρακτήρες τόσο απο τα παλαιστινιακά όσο και απο τα ισραηλινά εδάφη , εκφράζουν τη δραματική σύγκρουση διαφορετικών κόσμων.
Ένας τόπος διχασμένος , απόγνωση δύο λαών. Σκηνοθέτες ,ο Scandar Copti
Παλαιστίνιος πολίτης που  γεννήθηκε και ζει στη Τζάφα του Ισραήλ και ο Yaron Shani Ισραηλίτης και Εβραίος.Η ταινία  έχει αρκετές πρωτοτυπίες , όπως ότι οι ηθοποιοί δεν είχαν διαβάσει απο πρίν το σενάριο! Να τι λένε οι δύο σκηνοθέτες γι αυτό:

"Η ταινία γυρίστηκε με ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο, όλες οι ταινίες, απλώς οι ηθοποιοί δεν το είδαν. Δεν ήξεραν ποτέ τι επρόκειτο να συμβεί καθ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Έπρεπε να νιώσουν την εμπειρία αυτής της ιστορίας σαν να τους συνέβαινε στην πραγματικότητα. Θέλαμε να παίζουν σύμφωνα με τις προσωπικές και αυθόρμητες αντιδράσεις τους.
Θέλαμε τα λόγια τους να βγαίνουν από καρδιάς και όχι από ένα τυπωμένοχαρτί. Το αποτέλεσμα ήταν μια εκλεπτυσμένη και προσεκτικά σκηνοθετημένη ταινία μυθοπλασίας που διέθετε την εντιμότητα και την ειλικρίνεια ενός ντοκιμαντέρ. Αποφασίσαμε να δουλέψουμε έτσι γιατί πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσα και πιο σημαντική από την φαντασία, που συνήθως κυβερνάται από λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα". Στην ταινία παίζουν οι  Σαμίρ Καμπάχα, Ιμπραήμ Φρέγκε, Φουάντ Χαμπάς. Η παραγωγή είναι Γερμανοισραηλινή ...
Η ταινία , έντονα   αντιπολεμική (Ισραήλ - Γερμανία, 2009), έχει βραβευτεί  με τον Χρυσό Αλέξανδρο και τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και κοινού στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και  είναι υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην απονομή των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου 2010.
Η ταινία , έχει και ελληνικό χρώμα καθώς ο ένας απο τους παραγωγούς, ο Θανάσης Καραθάνος  είναι Ελληνας μαζί με τον  τον Μος Ντάνον και η διαδρομή της  ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2005, όταν υποβλήθηκε με τον τίτλο «Russoun» στο 1ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads. Έκτοτε διέγραψε σημαντική πορεία, διακρίθηκε σε μεγάλο φεστιβάλ και απέσπασε, μεταξύ άλλων, και τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών του 2009.




THE WOLF MAN - Ο Λυκάνθρωπος

Ο μύθος του λυκάνθρωπου 67 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του στη μεγάλη οθόνη (1941 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάγκνερ), επανέρχεται  σε σκηνοθεσία του Τζο Τζόνστον.Ο πρωταγωνιστής Λόρενς Τάλμποτ, σε παιδική ηλικία και μετά το θάνατο της μητέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια του για να ξεχάσει.
Έμεινε δεκετίες μακριά απο τα πάτρια εδάφη αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει ότι όταν η αρραβωνιαστικιά του αδερφού του,  ζήτησε τη βοήθειά του για να βρεθεί ο καλός της που εξαφανίστηκε.Επιστρέφοντας στη γενέτειρα του και στο πατρικό του σπίτι, αποτρόπαια εγκλήματα λαμβάνουν χώρα και παντού βασιλεύει ο τρόμος… Στην προσπάθειά του να βρει το δολοφόνο του αδερφού του, αλλά και να προστατέψει τη γυναίκα που αγαπά, ο Λόρενς πρέπει να σταματήσει το μακελειό για να κλείσει ο κύκλος του αίματος… Κι ενώ βρίσκεται στα ίχνη του τέρατος που σκορπίζει το θάνατο, ανακαλύπτει μια πανάρχαια κατάρα,  που μεταμορφώνει όσους μιαίνονται από αυτήν σε λυκάνθρωπους, όποτε έχει πανσέληνο… Στο δρόμο για την αλήθεια βρίσκεται αντιμέτωπος με μιά σκοτεινή πλευρά του εαυτού του και ένα μυστικό καλά κρυμμένο...
Στην ταινία , παραγωγής ΗΠΑ παίζουν οι Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Άντονι Χόπκινς, Χιούγκο Γουίβινγκ




VALENTINE'S DAY - Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Αν ζεις τη μεγάλη ευτυχία του έρωτα, τότε η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια μέρα γεμάτη καρδούλες και λουλούδια, έρωτα και συναίσθημα. Αν πάλι είσαι ένας από αυτούς που έχουν σταθεί άτυχοι στα ζητήματα καρδιάς, τότε είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες. Ο σκηνοθέτης Γκάρι Μάρσαλ, που έχει καταφέρει να αποτυπώσει με επιτυχία τις πολλές όψεις του έρωτα σε μερικές από τις ωραιότερες ρομαντικές κομεντί της μεγάλης οθόνης λέει σχετικά, "Για κάποιους η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ό,τι καλύτερο, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι κάνουν το παν για να την αποφύγουν.
Η μέρα αυτή σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Οι υπόλοιπες γιορτές είναι πολύ πιο ξεκάθαρες," συμπληρώνει με το χαρακτηριστικό κοφτό ύφος του. "Τα Χριστούγεννα στολίζουμε δέντρα, ανταλλάσσουμε δώρα, λέμε ωραία τραγούδια, γυρίζουμε σπίτι μας και πέφτουμε για ύπνο. Την παραμονή Πρωτοχρονιάς, πίνουμε, ανταλλάσσουμε φιλιά τα μεσάνυχτα, τραγουδάμε το "Πάει ο Παλιός ο Χρόνος", γυρίζουμε σπίτι μας και πέφτουμε για ύπνο.
Είναι απλά τα πράγματα. Η Μέρα του Περιβάλλοντος δεν είναι από τις πολύ μεγάλες γιορτές, αλλά επειδή σιγά-σιγά οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες μας αυξάνονται αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου όμως, είναι κάτι πολύ ρευστό... Είναι δύσκολο να βρεις έναν ορισμό για αυτή τη μέρα γιατί πολύ απλά είναι πολύ δύσκολο να ορίσεις τι είναι αγάπη και γιατί αποτελεί το τέλειο θέμα για μια καλή ιστορία. Γιατί να μην γυριστεί μια ρομαντική κομεντί που να αφορά στην ημέρα που όλα περιστρέφονται γύρω από τον έρωτα, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δηλαδή;"
Μέσα από τα μάτια των διαφορετικής ηλικίας ηρώων της, η ταινία εξελίσσεται ξετυλίγοντας το κουβάρι μιας πληθώρας σχέσεων – από τα πρώτα ραντεβού μέχρι τις διά βίου δεσμεύσεις, από τους νεανικούς έρωτες μέχρι τα παλιά πάθη, και από τους αιώνιους εργένηδες μέχρι τους έρωτες χωρίς ανταπόκριση.
Για τις ανάγκες αυτών των τεμνόμενων ιστοριών, οι δημιουργοί συγκέντρωσαν ένα από τα μεγαλύτερα καστ μεγάλων αστέρων στην ιστορία του κινηματογράφου, που περιλαμβάνει τους Τζούλια Ρόμπερτς, Άνν Χάθαγουεϊ και Έκτορ Ελιζόντο (που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Γκάρι Μάρσαλ), την Τζέσικα Άλμπα, την Κάθι Μπέιτς, την Τζέσικα Μπίελ, τον Μπράντλεϊ Κούπερ, τον Έρικ Ντέιν, τον Πάτρικ Ντέμπσεϊ, τον Τζέιμι Φοξ, την Τζένιφερ Γκάρνερ, τον Τόφερ Γκρέις, τον Άστον Κούτσερ, την Κουίν Λατίφα, τον Τέιλορ Λότνερ, τον Τζορτζ Λόπεζ, την Σίρλεϊ ΜακΛέιν, την Έμμα Ρόμπερτς και την Τέιλορ Σουίφτ.



THE PRINCESS AND THE FROG-  Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος
Μία ταινία κινουμένων σχεδίων  σε σκηνοθεσία των Ρον Κλέμεντς- Τζον Μάσκερ.
Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος είναι μια διασκευή του πασίγνωστου παραμυθιού των Αδερφών Γκριμ "Ο Πρίγκιπας Βάτραχος". Οι δημιουργοί βέβαια έκαναν σημαντικές επεμβάσεις τόσο στην εξέλιξη του μύθου όσο και στο χώρο όπου διαδραματίζεται, μεταφέροντας όλη τη δράση στη Νέα Ορλεάνη.
«Αποφασίσαμε ότι η εποχή της τζαζ προσέδιδε ένα στοιχείο νοσταλγίας αλλά και μουσικότητας, που επιπλέον μας επέτρεπε να παίξουμε με τα αρχέτυπα του παραμυθιού» εξηγεί ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες, Τζον Μάσκερ. Όσον αφορά στην ιστορία, υπάρχει μια κρίσιμη διαφοροποίηση: όταν η πριγκίπισσα φιλάει το βάτραχο, αντί εκείνος να μεταμορφωθεί σε πρίγκιπα, μεταμορφώνεται εκείνη σε βατραχίνα. Έτσι ξεκινάει μια απίστευτη περιπέτειά τους στους βάλτους της Λουιζιάνα, που τους βρίσκει να αποφεύγουν κυνηγούς βατράχων, να ζητούν βοήθεια από μια 197χρονη μάγισσα και να συναναστρέφονται με ιδιόρρυθμες πυγολαμπίδες και αλιγάτορες.
Η Τιάνα δεν είναι η τυπική πριγκιποπούλα του παραμυθιού, που ονειρεύεται κάστρα και παλάτια: είναι μια όμορφη και ανεξάρτητη Αφροαμερικάνα που πιστεύει ότι μπορεί να κατακτήσει τους στόχους της μέσα από σκληρή δουλειά. Θέλει να ανοίξει το καλύτερο εστιατόριο στη Νέα Ορλεάνη, πραγματοποιώντας έτσι και το όνειρο του πατέρα της. Απορροφημένη όμως από τις φιλοδοξίες της, έχει παραμελήσει την προσωπική της ζωή. Δε μπορεί απλά να χαλαρώσει και να περάσει καλά, δεν έχει χρόνο για φλερτ και ρομαντικές περιπέτειες.
Ο πρίγκιπας Ναβίν είναι κακομαθημένος και μάλλον ανεύθυνος, αλλά ταυτόχρονα γοητευτικότατος και λάτρης της ζωής, ο πρίγκιπας Ναβίν έρχεται από το μακρινό βασίλειο της Μαλδονίας ακολουθώντας το πάθος του για την Dixieland τζαζ. Ο Ναβίν έχει αρκετά ελαττώματα, που όμως συχνά μετατρέπονται σε αρετές. Άλλωστε και η Τιάνα έχει ένα βασικό ελάττωμα: δεν έχει μάθει να απολαμβάνει τη ζωή. Και ο Ναβίν της μαθαίνει πώς να περνά καλά, να χαλαρώνει που και που και να εκτιμά αυτό που έχει.




Από: ΑΠΕ

Σχόλια