Ζητούμενο το "Πρώτα οι Έλληνες"

Στο υπό κρίση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Πολιτική συμμετοχή και ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα», η ρήση «Πρώτα οι Έλληνες» δυστυχώς είναι ζητούμενο. Οι ομογενείς από την Βόρειο Ήπειρο, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από το νομοσχέδιο αλλά ισότιμα και πολλές φορές δυσμενέστερα σε σχέση με τους αλλοεθνείς μετανάστες. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ανακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους ομογενείς από την Βόρειο Ήπειρο.
Δυστυχώς  μέχρι σήμερα μόλις 30.000 Βορειοηπειρώτες έχουν αποκτήσει την ελληνική Ιθαγένεια.
Οι Βορειοηπειρώτες κάτοχοι  «Ειδικών Δελτίων Ταυτότητος Ομογενούς» ανέρχονται σε 230.000, ενώ εκκρεμούν και εξετάζονται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές άλλες 70.000 αιτήσεις. Άρα οι Βορειοηπειρώτες που δύνανται να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα ανέρχονται στους 300.000. Με τους έως τώρα ακολουθούμενους ρυθμούς απόδοσης θα χρειαστούν 25 χρόνια !!! έως ότου αποδοθεί η υπηκοότητα σε όλους τους Βορειοηπειρώτες. Σήμερα κατά μέσο όρο η διαδικασία απόδοσης της ελληνικής υπηκοότητας διαρκεί τέσσερα χρόνια από την κατάθεση της αίτησης πολιτογράφησης.
Από τη στιγμή που η Αλβανία με την στήριξη και του Ελληνικού Κράτους οδεύει προς την Ε.Ε. θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για τους Βορειοηπειρώτες αλλά και συνολικά για το έθνος να είχαμε εντός της Αλβανίας 250.000 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα είχαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα στο γειτονικό κράτος. Η ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη θα μας έφερε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους Αλβανούς συμπολίτες μας και έτσι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε της περιούσιες μας, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Επειδή η Βόρειος Ήπειρος αποτελεί γεωγραφική συνέχεια της Ηπείρου άρα και του Ελληνικού Κράτους, με μια πιο σωστή πολιτική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αλβανία σύντομα θα αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος θα πετύχουμε μέσω της απόδοσης της ελληνικής υπηκοότητας, τη διεύρυνση των ορίων του Έθνους με όσα θετικά μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Τέλος, χορηγώντας την ελληνική υπηκοότητα αποφεύγοντας τον γραφειοκρατικό Γολγοθά, θα φέρναμε πιο κοντά στο ελληνικό έθνος και θα δίναμε αίσθημα ασφάλειας στους επαμφοτερίζοντες Βορειοηπειρώτες ενόψει και της επικείμενης απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία.

Στις βασικές αιτίες για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση μπορεί να συγκαταλέγεται και ο φόβος για τον κίνδυνο ορισμένοι Αλβανοί, να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα. Η χρονοβόρα διαδικασία σίγουρα δεν μπορεί να αποτρέψει αυτόν τον κίνδυνο. Όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, πρόκειται να αποδοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε όλων των εθνοτήτων τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 εώς 7 χρόνιa. Άρα όσοι ήλπιζαν πως η απόδοση υπηκοότητας θα περάσει από κάποιο «εθνικό φίλτρο», σε βάθος χρόνου δεν θα το επιτύχουν. Αφετέρου, αν δεχθούμε πως το δεκαετούς ισχύος Ε.Δ.Τ.Ο. το έχουν αποκτήσει και μη δικαιούχοι, αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως ενώ αυτοί ξέφυγαν του ελέγχου των προξενικών αρχών, των τμημάτων αλλοδαπών και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας, υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να εντοπιστούν από τους υπαλλήλους των περιφερειών.
Ταυτοχρόνως, υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας οι οποίοι δεν μπορούν καν να λάβουν το "Ειδικό Δελτίο Ταυτότητος Ομογενούς". Χωρίς προφανή κριτήρια οι προξενικές αρχές αρνούνται να παραχωρήσουν θεωρήσεις (viza) εισόδου σε ομογενείς, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αίτηση απόκτησης Ε.Δ.Τ.Ο. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ένας αδερφός έχει λάβει την ελληνική ιθαγένεια ως ομογενής, ενώ ο άλλος δεν δύναται να λάβει βίζα εισόδου στην Ελλάδα.
Προξενικοί υπάλληλοι φέρονται να απαντούν σε αιτούντες, με απαράδεκτές φράσεις όπως "Δεν θα κάνουμε άλλους Έλληνες". Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, ποιος εξουσιοδοτεί έναν προξενικό υπάλληλο να αποφασίζει για το ποιος είναι Έλληνας και ποιος όχι, την στιγμή που το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα της Ελλάδας είναι η υπογεννητικότητα.  Με ποια λογική οι προξενικές αρχές της Ελλάδας αρνούνται στους απογόνους του εθνικού ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα το δικαίωμα να προσεγγίσουν την Ελλάδα μη δίδοντας θεωρήσεις στους κατοίκους του Λαμπόβου όταν το δικαίωμα αυτό έχουν ένα εκατομμύριο Αλβανοί και άλλοι τόσοι προερχόμενοι από την Ανατολή;
Πρέπει να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες και παράλογες διακρίσεις εις βάρος συμπατριωτών μας στο θέμα της θεώρησης εισόδου.
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η πρόθεση της σημερινής Κυβέρνησης για σύντμηση των διαδικασιών και του απαιτούμενου χρόνου για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας εξαντλείται μόνο (έως τώρα) στην πρόταση κατάργησης της προαπαιτούμενης προσυπογραφής από τον κ. Υπουργό των Εσωτερικών. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, τα πλέον χρονοβόρα «στάδια» της διαδικασίας κτήσεως της ελληνικής ιθαγενείας είναι στην «Περιφέρεια» και στον έλεγχο των δικαιολογητικών που διενεργεί η Διεύθυνση Αλλοδαπών και αφορά σε λόγους «Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας».
Παρόλο που το σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά αλλογενείς μετανάστες, θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιητικές  παρεμβάσεις ώστε να διορθωθούν αδικίες κατά των ομογενών.
Συγκεκριμένα:
Στο υπό κρίση Σχέδιο δεν καθορίζεται ο χρόνος απόδοσης της ιθαγένειας, όπως καθορίζεται για τους αλλοδαπούς για τους οποίους ισχύει η προθεσμία των 12 μηνών από την ημέρα υποβολής της αίτησης του ενδιαφερομένου. Είναι απαραίτητο να καθοριστεί εύλογο χρονικό διάστημα για την απόδοση της ιθαγένειας στους ομογενείς.
Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους Βορειοηπειρώτες ως Έλληνες Πολίτες κατά «πλάσμα του Συνταγματικού Δικαίου». Είναι επιτακτική η περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας. Είναι απαράδεκτο για Έλληνες να υπάρχει ερώτηση «για λόγους δημοσίας τάξεως και ασφαλείας» τόσο στην απόδοση του Ε.Δ.Τ.Ο. όσο και της υπηκοότητας.
Ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής η κατοχή Ε.Δ.Τ.Ο από τους ομογενείς πιστοποιεί ταυτοχρόνως τον έλεγχο για την τυχόν συνδρομή ή μη των απαραιτήτων προϋποθέσεων αυτών από τις αστυνομικές αρχές. Ποια  η σκοπιμότητα να τίθεται ερώτηση στις ως άνω αρχές για την ύπαρξη λόγου δημοσίας τάξεως για την απόκτηση υπηκοότητας; Τέτοιου είδους χρονοβόρα φαινόμενα δεν βοηθούν στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και υποβάλλουν σε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και ψυχοφθόρα αναμονή χιλιάδες ομογενείς. Εφόσον ο έλεγχος, έχει ήδη διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να χορηγηθεί στους ομογενείς εξ Αλβανίας το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητος Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο) διακριβώνοντας τη συνδρομή ή μη λόγων δημοσίας τάξεως και ασφάλειας, η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους ομογενείς από την Β. Ήπειρο να γίνεται άμεσα με την αίτηση του ενδιαφερομένου και την κατάθεση του Ε.Δ.Τ.Ο. Τούτο εξοικονομεί και χρόνο και λειτουργικό κόστος στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για χιλιάδες Βορειοηπειρώτες. Έτσι πραγματώνεται ταυτόχρονα και ένα όνειρο γενεών, η υλοποίηση ονείρων και αγωνιωδών προσπαθειών για ένταξη στην ελληνική κοινωνικοπολιτική ζωή και για νομικό δεσμό με την μητέρα Ελλάδα επί ίσοις όροις προς τους αδελφούς Έλλαδίτες.
Το σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν διευκρινίζει πως θα αποδοθεί η ιθαγένεια στους μόνιμους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου. Το ζήτημα αυτό, μείζονος σημασίας, πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο, για να μην συνεχιστεί η εγκατάλειψη των πατρογονικών μας εστιών.

Από: ΝΕΝΑ

Σχόλια