Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει να κρύψει τίποτε. Όλα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981…

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, κατόπιν αιτήματός του, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Είπα στον Πρωθυπουργό ότι σε ώρα διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της Οικονομίας, από μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση υπήρξε τυχερή διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της προσέφερε συναίνεση στα δύσκολα. Κάτι που δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ…
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ προκαλεί και ζητάει Εξεταστική για την Οικονομία. Χωρίς να νοιάζεται για την εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω και για τις συνέπειες.
Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει να κρύψει τίποτε. Όλα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981…
Εμείς απαντάμε «ναι» στην Εξεταστική, αλλά αυτοί ας αναλογιστούν τις συνέπειες.
Γιατί το τεράστιο χρέος της χώρας που τώρα πληρώνουμε δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. 112% είναι σήμερα. 112% ήταν και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν υπήρχε τότε διεθνής κρίση.
Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία.
Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της.
* Πέρα από αυτά, όμως, εκείνο που με απασχολεί, είναι αυτό για το οποίο αγωνιούν όλοι οι Έλληνες και δεν φαίνεται να νοιάζεται η κυβέρνηση: η πραγματική οικονομία!
Η πραγματική Οικονομία που πλήττεται σοβαρά από επικίνδυνες και ανεύθυνες δηλώσεις, όπως εκείνες του υπουργού Οικονομικών για τον… «Τιτανικό»!
Γιατί η πραγματική οικονομία μπορεί να παράγει με υγιή τρόπο – δηλαδή χωρίς δημιουργική λογιστική - τα δημόσια έσοδα που θα μειώσουν τα ελλείμματα και θα συρρικνώσουν το χρέος.
Όμως σε μιαν οικονομία σε βαθιά ύφεση και με μηδενικές επενδύσεις, μεγαλύτεροι φόροι φέρνουν λίγα έσοδα και προκαλούν τεράστια ανεργία. Αυτή την εκτίναξη της ανεργίας θέλησα σήμερα κυρίως να προλάβω. Με δέσμες συγκεκριμένων μέτρων. Με προτάσεις τόνωσης της Οικονομίας, χωρίς να επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός…
Αύριο η Νέα Δημοκρατία θα δώσει στη δημοσιότητα μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που αποτελούν αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
* Με απασχολεί και κάτι ακόμα, για το οποίο επίσης αγωνιούν οι πάντες, αλλά δεν φαίνεται να το υπολογίζει η κυβέρνηση: η ίδια η αντοχή της κοινωνίας. Που δεν αποτελείται από αφηρημένα μεγέθη. Αλλά από πραγματικούς ανθρώπους…
Και η οικονομική πολιτική για την κρίση έχει τις δικές της «κόκκινες γραμμές»: Για μας «κόκκινη γραμμή» είναι η αντοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε χωρίς να θίξουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής.
Αλλά και η αντοχή της μεσαίας τάξης. Που αυτή παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Κι αν συντρίψουμε τη μεσαία τάξη, συντρίβουμε και την Οικονομία και την Κοινωνία.
Λιτότητα σημαίνει να χτυπήσουμε τις σπατάλες του κράτους. Όχι τις ζωτικές ανάγκες ανθρώπων που μόνο για σπατάλη δεν μπορούν να κατηγορηθούν.
Όποιος στο όνομα της λιτότητας χτυπάει τις ζωτικές ανάγκες δεν φέρνει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, φέρνει ασφυξία της Οικονομίας και έκρηξη της κοινωνίας.
Σε αυτή την ασφυξία εμείς δεν συναινούμε.
Αυτή την πολιτική που οδηγεί σε έκρηξη εμείς δεν τη στηρίζουμε.
Η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη».

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

«Ενημερώθηκα από τον κ. Παπανδρέου για την εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο της κινητικότητας που αναπτύσσεται, όπως προκύπτει από την ανταλλαγή των επιστολών Παπανδρέου-Ερντογάν.
Τόνισα στον Πρωθυπουργό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, (κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν) και να παραμείνει προσηλωμένη στη γραμμή που έχουν χαράξει και ακολουθήσει όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις –ανεξαρτήτως κομμάτων- από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα».

Σχόλια