Θα σταματήσουν οι νέοι το παράνομο "κατέβασμα" αρχείων; - έρευνα του πανεπιστημίου Westminster

Στις 28 Οκτωβρίου 2009, ο λόρδος Mandelson, Βρετανός πολιτικός του Εργατικού Κόμματος και Γενικός  Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας, ανακοίνωσε πως οι μέρες που οι χρήστες του internet αντάλλασαν και κατέβαζαν παράνομα αρχεία μέσω διαδικτύου, πλησιάζουν στο τέλος τους. Τα νέα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση κατά του παράνομου "κατεβάσματος" αρχείων θα τεθούν σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2010 και θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Μάλιστα, ως έσχατη λύση προβλέπεται ακόμη και η διακοπή της σύνδεσης με το internet, όσων συνεχίζουν να κατεβάζουν παράνομα μουσική και ταινίες.

Σύμφωνα με άρθρο του “Guardian”, ο λόρδος Mandelson δήλωσε πως «Η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η χρήση της εργασίας των ανθρώπων χωρίς την οφειλόμενη πληρωμή είναι λανθασμένη και ως μια οικονομία βασισμένη στη δημιουργικότητα, δεν μπορούμε να απλά να παρακολουθούμε, μη κάνοντας τίποτα». Ξεκαθαρίζει πάντως πως η διακοπή της σύνδεσης θα είναι το έσχατο μέτρο, αφού πρώτα θα έχουν ακολουθήσει δύο προειδοποιήσεις στο χρήστη που παρανομεί.  Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Απρίλιο. Η αποτελεσματικότητα των επιστολών προειδοποίησης στην παράνομη ανταλλαγή αρχείων θα ελεγχθεί για τους πρώτους 12 μήνες. Εάν το παράνομο κατέβασμα δεν έχει μειωθεί κατά 70% έως τον Απρίλιο του 2011, θα ισχύσει το μέτρο της διακοπής των συνδέσεων.

Πάνω σε αυτό το θέμα, η Σχολή των Media, Arts and Design (MAD) του Πανεπιστημίου Westminster στο Λονδίνο, διεξήγαγε μια έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας είναι εντυπωσιακά. 87% των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Westminster του Λονδίνου που ρωτήθηκαν τον Νοέμβριο του 2009 για το πώς αγοράζουν τη μουσική τους, απάντησαν πως την «κατεβάζουν» από το Internet παράνομα. Άραγε μπορεί ο Peter Mandelson να εφαρμόσει την καμπάνια του διακόπτοντας την πρόσβαση στο Internet σε όλους όσους «κατεβάζουν» παράνομα αρχεία;
Τα 100 άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ήταν όλοι φοιτητές από το Media, Arts and Design Department  του Πανεπιστημίου. Τόσο αγόρια όσο και κορίτσια ηλικίας από δεκαοχτώ έως και είκοσι τεσσάρων ετών που σπουδάζουν Μουσική,  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Κινηματογράφο, με διαφορές ως προς την καταγωγή και το εισόδημα.

Οι φοιτητές ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, αν αγοράζουν CD, πόσο θα ξόδευαν για τη μουσική τους και αν θα πλήρωναν τριάντα λίρες για να δουν τον αγαπημένο τους μουσικό καλλιτέχνη. 75% από αυτούς παραδέχτηκαν ότι δεν αγοράζουν πλέον CD. Όμως  95% θα πλήρωναν τριάντα λίρες για να παρακολουθήσουν ζωντανά την αγαπημένη τους μπάντα. Ο Sam Thomas, φοιτητής του τμήματος Commercial Music είπε: «Μου έχουν μάθει μέσα από τις σπουδές μου ότι η μουσική πειρατεία βλάπτει τον καλλιτέχνη και ιδιαίτερα εμένα που βρίσκομαι στην αρχή της καριέρας μου. Όταν γίνω διάσημος θα ήθελα  ο κόσμος να αγοράζει τα CD μου, αλλά ακόμα και εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ στο να «κατεβάζω» μουσική δωρεάν!»
Ο Danny Kelleher, φοιτητής του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων είπε: «Πιστεύω πως η μουσική πειρατεία μέσω Internet δεν θα μπορέσει να περιορισθεί ποτέ. Άρα νομίζω πως η μουσική βιομηχανία πρέπει να το ξεπεράσει και να προσπαθήσει να βρει νέους πιο έξυπνους και δημιουργικούς τρόπους να βγάλει χρήματα.» Τα άτομα που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα ήταν αυτά που στη συνέχεια θα απορροφηθούν από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας και των οποίων το θέμα θα επηρεάσει την καριέρα τους.
Αρκετοί είναι πάντως και οι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες που τάσσονται υπέρ του "κατεβάσματος" αρχείων από το διαδίκτυο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η τραγουδίστρια Duffy, για παράδειγμα, δήλωσε στον “Guardian” πως δεν την ενοχλεί το παράνομο "κατέβασμα" αρχείων, καθώς αυτοί που το κάνουν είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά χωρίς οικονομική άνεση, τα οποία όμως με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση στη μουσική και τα οποία μεγαλώνοντας και αποκτώντας χρήματα θα ξεκινήσουν πιθανότατα να αγοράζουν δίσκους.

Η Shakira, δηλώνει επίσης στο popeater.com πως το «κατέβασμα» των δίσκων της δεν την ενοχλεί, αλλά αντίθετα την κάνει να αισθάνεται πιο κοντά στους θαυμαστές της, ενώ τέλος, αποκαλυπτικό για την αλλαγή νοοτροπίας στη διακίνηση της μουσικής, είναι το παράδειγμα του συγκροτήματος Radiohead. Οι Radiohead, αποφάσισαν το 2007 να διανείμουν μόνοι τους το νέο τους άλμπουμ μέσω διαδικτύου, χωρίς τη διαμεσολάβηση δισκογραφικών εταιριών. Έτσι ο καθένας μπορούσε να μπει στο site www.radiohead.com και να κατεβάσει τα τραγούδια, πληρώνοντας ότι ο ίδιος επιθυμούσε (pay-what-you-want), ενώ ήταν απολύτως αποδεκτό να μην πληρώσει και τίποτα και απλά να κατεβάσει τα τραγούδια δωρεάν.
Πρέπει να μπουν όρια στην ανταλλαγή αρχείων μέσω  Ιnternet; Οι χρήστες μιλάνε για φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης. Οι εταιρίες κάνουν λόγο για καταστρατήγηση των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εποχές έχουν αλλάξει και οι δισκογραφικές εταιρίες θα πρέπει σύντομα να βρουν νέους τρόπους διακίνησης των προϊόντων τους και να προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή εποχή εάν θέλουν να επιβιώσουν.

Από: ΝewsTime

Σχόλια