Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

O Νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης σε διαβούλευση..Ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, και τα παλιά εφόσον πωλούνται ή εκμισθώνονται, θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και, σε επόμενη φάση, οικονομικά - φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων ανήγγειλε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Στο περιθώριο της συνέντευξης η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση θα προκύψουν μειώσεις στα τιμολόγια δεδομένου ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές αναφοράς. Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν εφέτος αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δηλαδή το ρεύμα δεν θα ακριβύνει ακόμη και αν στη διάρκεια του έτους ανέβουν οι τιμές των καυσίμων.
Ο νέος ΚΕΝΑΚ θα τεθεί σε διαβούλευση για είκοσι ημέρες και μόλις ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για ενεργειακή "θωράκιση" των κτιρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κλπ.) που παραμένει σε εκκρεμότητα. Τα κίνητρα, όπως ανέφερε η υπουργός, εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις επιδοτήσεις ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές, κ.α.

Θα επιδιωχθεί να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ, πάντως ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ.Γ.Μανιάτης επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια. Ακόμη και αν, όπως είπε, διετίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15 - 20.000 σπίτια.
Αναφορικά με τον ΚΕΝΑΚ η υπουργός και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν τα εξής:
-Στα υφιστάμενα κτίρια θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις όταν νοικιάζονται ή πωλούνται. Με τις επιθεωρήσεις αυτές τα κτίρια θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές. Για το κόστος των επιθεωρήσεων η κα Μπιρμπίλη είπε ότι το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση.
-Στα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης.
-Ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται επίσης σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1000 τετραγωνικών όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση.
Η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι μέχρι και τριπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβεννύονται σε διάστημα 5 - 8 ετών μετά την πάροδο του οποίου ο χρήστης του κτιρίου έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης / ψύξης. Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση η υπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης αυτοκινήτων.
Από:http://www.ana.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.