Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Oι ...11 μονοεδρικές της Α' Αθηνών!


Βουλευτής Κολωνού ή.... Κολωνακίου; Αυτό το δίλημμα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν βουλευτές και πολιτευτές προσεχώς, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού συστήματος δεν θα σπάσει μόνο η αχανής Β΄ αλλά και η Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας σε μικρές μονοεδρικές «γειτονιές». Επικρατέστερο το σπάσιμο σε έντεκα μονοεδρικές περιφέρειες, που θα. εκλέγονται στη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων, στον οποίο σήμερα εκλέγονται συνολικά 17 βουλευτές. Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η κατανομή των μονοεδρικών περιφερειών της Α΄ Αθήνας, στην οποία εκλέγονται αρκετά από τα κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει μία έδρα στα Πατήσια, δύο στην Κυψέλη, μία στον Βοτανικό, μία στα Πετράλωνα, δύο σε Αμπελόκηπους- Γκύζη, μία στο Κολωνάκι, μία σε ιστορικό κέντρο- Πλάκα και μία σε Κολωνό- Σεπόλια.

Οι... χαμένοι ψηφοφόροι. Προϋπόθεση για την κατάτμηση της Α΄ Αθηνών όμως είναι πρώτα να... βρεθούν οι χαμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειας, τους οποίους αναζητούν εναγωνίως οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών! Μάλιστα από τους 585.000 κατοίκους, ψηφίζουν οι περίπου 300.000, εκ των οποίων... 150.000 δεν έχουν διεύθυνση- γνωστό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου αρκετοί ψηφοφόροι από το 2002 πήραν απλώς οδηγίες να ψηφίζουν σε διάφορα τυχαία εκλογικά τμήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την κατοικία τους. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν διατηρήσει την οικογενειακή μερίδα στην Α΄ Αθηνών, επειδή υπήρχε σε κάποια γειτονιά της πόλης το πατρικό σπίτι, όταν όμως αυτό πουλήθηκε ή δόθηκε αντιπαροχή, οι ψηφοφόροι έπαψαν να έχουν διεύθυνση κατοικίας. Ξεκαθάρισμα. Το ξεκαθάρισμα του Δημοτολογίου για τον προσδιορισμό της διεύθυνσης των ψηφοφόρων της Α΄ Αθηνών γίνεται μηχανογραφικά με διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο εξάμηνο να κληθούν απευθείας όσοι ψηφίζουν στην επίμαχη περιφέρεια να προσκομίσουν στοιχεία (αρμόδια ΔΟΥ, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ.) για να πιστοποιηθεί ότι εξακολουθούν να ψηφίζουν εκεί. Ενδεχομένως στη διαδικασία να εμπλακούν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μάλιστα, παρόμοιο πρόβλημα ξεκαθαρίσματος των Δημοτολογίων εν όψει αλλαγής του εκλογικού συστήματος αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και σε άλλους δήμους όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο. Σε ό,τι αφορά το σπάσιμο της Α΄ Αθηνών, το επιθυμητό σενάριο είναι να δημιουργηθούν μονοεδρικές με περίπου 50.000-55.000 κατοίκους, γεγονός που σημαίνει ότι για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής θα πρέπει να συγκεντρώνει περίπου 15.000 σταυρούς.


Aπό: athinapoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.