Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου του Michael Apple "Επίσημη γνώση"
Παρουσίαση του Βιβλίου του Michael Apple "Επίσημη γνώση"
Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ώρα 7.30 μμ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010


Η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Michael Apple "Επίσημη γνώση", έρχεται να καλύψει το κενό στην ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με το έργο αυτού του σπουδαίου αμερικάνου παιδαγωγού, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς στον κόσμο. Το βιβλίο αφορά τη σχέση μεταξύ της γνώσης και της εξουσίας στην εκπαίδευση και αποτελεί μια ξεκάθαρη περιγραφή των σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας, της πρόσβασης στην εκπαίδευση και του προγράμματος σπουδών. Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας παραδείγματα και στοιχεία, άγνωστα στο ευρύ κοινό, περιγράφει την απορρύθμιση του σύγχρονου δημόσιου σχολείου και αναλύει τα αποτελέσματα των συντηρητικών πεποιθήσεων και στρατηγικών στην εκπαιδευτική πολιτική και πρακτική. Συγκεκριμένα εξετάζει την εισβολή της συντηρητικής ημερήσιας διάταξης στην εκπαίδευση μέσω του προγράμματος σπουδών, τα σχολικά εγχειρίδια και τις προσπάθειες των ιδιωτικών επιχειρήσεων να επικεντρώσουν τα ενδιαφέροντά τους στα σχολεία εκμεταλλευόμενες διάφορες μορφές αξιοποίησης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Πρόκειται για μια εξαιρετική ανάλυση της συντηρητικής παλινόρθωσης στην εκπαίδευση και των προκλήσεων που παρουσιάζονται στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς. Ο συγγραφέας, επισημαίνει του τομείς της ελπίδας για το μέλλον, δείχνοντας τους τρόπους με τους οποίους μαθητές και δάσκαλοι πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια να συμμετέχουν με επιτυχία στην οικοδόμηση δημοκρατικών πολιτικών και πρακτικών στην εκπαίδευση. Ταυτόχρονα το βιβλίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα καθώς οι αναλύσεις που περιέχει, προσφέρουν χρήσιμο θεωρητικό και εμπειρικό υλικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μελέτη της αναδιάρθρωσης η οποία επιχειρείται στην ελληνική εκπαίδευση. Οι τρόποι με τους οποίους ο Apple αναλύει τα ζητήματα που τον απασχολούν στο βιβλίο αυτό, είναι τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συστηματικότερη μελέτη των αντίστοιχων ζητημάτων στην ελληνική εκπαίδευση. Με ένα πλούσιο μείγμα βαθιάς ανησυχίας και αληθινής ελπίδας, η "Επίσημη γνώση" είναι ένα σημαντικό βιβλίο για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία των παιδιών μας. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβασθεί από όλους όσους πιστεύουν πως το να εξετάζονται οι πολιτικές και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα των ειδικών αλλά όλων όσων με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Από: books.gr & dkogidou@eled.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.