H1N1: Πονοκέφαλος οι πλεονάζουσες δόσεις του εμβολίου


news-h1n1-vaccination
Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση τα εκατομμύρια εμβόλια για τον ιό Η1Ν1 που δεν έχουν διατεθεί καθώς η ανταπόκριση στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού ήταν πάρα πολύ μικρή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, η Ελλάδα προμηθεύτηκε 16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1 και έχει συμφωνήσει να καταβάλλει στις φαρμακοβιομηχανίες και τους μεσάζοντες 112 εκατομμύρια ευρώ αν η υπουργός Υγείας δεν καταφέρει να ακυρώσει τη δεύτερη παρτίδα της παραγγελίας και να επιστρέψει 8 εκατομμύρια εμβόλια.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 56 εκατομμύρια ευρώ αφού μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 πολίτες, ενώ συνολικά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 700.000.
Στο μεταξύ, τις πλεονάζουσες δόσεις του εμβολίου H1N1, που ανέρχονται σε εκατομμύρια, προσπαθεί να πουλήσει σε άλλες χώρες η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, το Κατάρ έχει ήδη αγοράσει 300.000 δόσεις, ενώ η Αίγυπτος ετοιμάζεται να αγοράσει 2 εκατομμύρια δόσεις.
Εκτός αυτού, το Παρίσι έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα με την Ουκρανία, το Μεξικό και άλλες χώρες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας αναφέρει ότι αγοράστηκαν 94 εκατομμύρια δόσεις για πληθυσμό 63,6 εκατομμυρίων.
Όταν πραγματοποιήθηκε η αγορά όμως δεν είχε ξεκαθαριστεί ότι τα περισσότερα άτομα χρειάζονταν μια και όχι δυο δόσεις από το εμβόλιο.
Πέραν αυτού το υπουργείο εκτιμούσε ότι θα εμβολιάζονταν τουλάχιστον τα ¾ του πληθυσμού, ωστόσο μόνο 4,6 εκατομμύρια πολίτες αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο.

Σχόλια