Η ρήτρα αμοιβαίας υποστήριξης και το τουρκικό casus belli κατά της Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 11 Ιανουαρίου 2010
Η ρήτρα αμοιβαίας υποστήριξης και το τουρκικό casus belli κατά της Ελλάδας - Ερώτηση Ευρωβουλευτή Ν.Δ. κ. Γιώργου Κουμουτσάκου προς την Βαρόνη Ashton
Το θέμα της συνεχιζόμενης απειλής πολέμου ( casus belli ) κατά της Ελλάδας από την Τουρκία έθεσε με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στην Βαρόνη Ashton , υποψήφια για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ερώτηση έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής ακρόασης ( hearing ) της Βαρόνης Ashton ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Κουμουτσάκος συνέδεσε το θέμα της απειλής πολέμου κατά της χώρας μας με τη ρήτρα αμοιβαίας υποστήριξης (" mutual assistance clause ") που για πρώτη φορά εισάγεται στο θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
H Βαρόνη Ashton παρέκαμψε το θέμα, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Χαρακτήρισε ως γενική την εν λόγω ρήτρα που χρειάζεται εξειδίκευση σε συνεργασία με το Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή είχε ως εξής:
"Δύο από τα σημαντικά νέα στοιχεία που έφερε η Συνθήκη της Λισσαβόνας στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας είναι δύο ρήτρες: Η ρήτρα αμοιβαίας υποστήριξης (" mutual assistance clause ") και η ρήτρα αλληλεγγύης (" solidarity clause ").
Συγκεκριμένα, το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης αναφέρει ότι εάν ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. υποστεί στρατιωτική επίθεση στο έδαφός του, οι εταίροι του στην Ένωση θα πρέπει να του παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη.
-Πως αντιλαμβάνεστε την ουσία, το πνεύμα και την πρακτική αξία αυτού του άρθρου;
-Πιστεύετε ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής θα πρέπει να επηρεάσει και πώς τη στάση της Ε.Ε. και των μελών της στην περίπτωση που μια χώρα εκτός Ε.Ε. έχει ως επίσημη και ξεκάθαρα διακηρυγμένη πολιτική της το " casus belli " κατά κράτους μέλους της Ε.Ε.;
Παρακαλώ να συγκρατήσετε ότι η ερώτησή μου δεν αφορά σε μια θεωρητική περίπτωση αλλά σε ισχύουσα πραγματικότητα στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε."

Σχόλια