Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας Süddeutsche Zeitung αναλύουν σήμερα τα οικονομικά της Ελλάδας.
«Ελλάδα: Οι τράπεζες υποφέρουν από τα προβληματικά δημοσιονομικά», τιτλοφορεί άρθρο του Γκερντ Χέλερ η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν παρά την κρίση να πέσουν στα «μαλακά». Όμως από δω και πέρα τα πράγματα είναι δύσκολα κυρίως γιατί ο όγκος των καταναλωτικών και των ενυπόθηκων δανείων είναι μεγάλος:
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ρευστό
«Το τρέχον έτος επιφυλάσσει για τον τραπεζικό κλάδο μεγάλες προκλήσεις.
Η συνεχιζόμενη ισχνή οικονομική ανάπτυξη και η αδυναμία πολλών δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους επιβαρύνουν δραματικά τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον η κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στη ρευστότητα των τραπεζών και της αγοράς. Εάν μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν και άλλο την πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για φθηνή άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία τα αποδέχεται μέχρι τώρα, αλλά αυτό θα πάψει να ισχύει στο άμεσο μέλλον.»
«Μεγάλος πονοκέφαλος για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αδυναμία των περισσότερων πελατών τους να πληρώσουν τα δάνεια. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος του τελευταίου τετραμήνου του 2009 το ποσοστό αυτών που δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ήταν 7,2%, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2008 ήταν μόνον 5%. Υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό έχει αγγίξει το 10%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια που φθάνει το 12% και στις πιστωτικές κάρτες που το ποσοστό αγγίζει το 20%.»
Η ίδια εφημερίδα, Handelsblatt, φιλοξενεί συνέντευξη με τον οικονομολόγο της Morgan Stanley Γιόαχιμ Φελς με κεντρικό θέμα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας πολλών κρατών και τίτλο: «Η Ελλάδα ήταν μόνο μια πρώτη γεύση για άλλες χώρες».
Στο ερώτημα πόσο πιθανή θα ήταν μια θεαματική χρεοκοπία μιας χώρας κατά το πρότυπο της Lehman Brothers, που θα προκαλούσε πανικό στα χρηματιστήρια, ο κ. Φελς θεωρεί το σενάριο αυτό πολύ απίθανο, καθώς «οι κυβερνήσεις έχουν πολλούς τρόπους να αποφύγουν μια χρεοκοπία. Μπορούν να αυξήσουν τους φόρους και να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Τα κυρίαρχα κράτη μπορούν επίσης να τυπώσουν και χρήμα».
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι μια τέτοια εναλλακτική επιλογή δεν έχει η Ελλάδα ο κ. Φελς απαντά: «Aυτό είναι σωστό, αλλά εάν η Ελλάδα δεν έχει τη βούληση να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε θα παρέμβουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν δραματικές και αυτό γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι διασκορπισμένα σε διάφορες τράπεζες, ασφάλειες και άλλους επενδυτές", τονίζει ο οικονομολόγος της Morgan Stanley.
Η αναστολή του 10% στα τυχερά παιχνίδια
«Ελληνικά τυχερά παιχνίδια», είναι ο τίτλος άρθρου για την ελληνική οικονομία στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς η ελληνική κυβέρνηση έκανε στους πολίτες ένα δώρο. Πρόκειται για έναν μικρό και παράξενο μπουναμά: ανεστάλη μέχρι το τέλος Απριλίου η επιβολή φόρου 10% στα κέρδη από τα λαχεία. Οι Έλληνες αγαπούν τα τυχερά παιχνίδια, αλλά η αναστολή αυτού του συγκεκριμένου φόρου είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στην ουσία, διότι μάλλον δεν θα σκέφθηκε κανείς ότι πρέπει να πληρώσει το φόρο. Το δωράκι αυτό είχε μάλλον συμβολικό χαρακτήρα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κερδίσει τους Έλληνες πολίτες πριν αρχίσει η επιβολή των σκληρότερων μέτρων, τα οποία προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών.»
«Το πακέτο μέτρων για την μείωση του ελλείμματος της ελληνικής κυβέρνησης θα θέσει αυτές τις μέρες στο μικροσκόπιο η Κομισιόν. Η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως την έγκριση των προτάσεών της από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Και αυτό γιατί χωρίς την ευρωπαϊκή έγκριση οι ελληνικές τράπεζες και οι άλλοι επενδυτές δεν θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από ξένους επενδυτές και τις αγορές του εξωτερικού.
Η Ελλάδα φαίνεται ότι εξαρτάται από νέα ένεση κεφαλαίων από το εξωτερικό και με όσο γίνεται ευνοϊκότερους όρους, διότι τα υψηλά επιτόκια απειλούν να την πνίξουν.»
Από: DEUTSCHE WELLE
Τώρα που η ανεργία έχει περάσει κάθε όριο και ο κόσμος είναι απελπισμένος και επιβιώνει απο δανεικά και γονείς, έχουν περάσει κάθε όριο χυδαιότητας, ο καθένας με όποιον τρόπο του περνάει. Ξαναγυρνάμε στον μεσαίωνα. Ο βασικός μισθός υποτίθεται οτι είναι γύρω στα 750 ευρώ περίπου, αλλά τα καθαρά που δίνουν είναι πάντα 600 και αυτά με το ζόρι. Αυξήσεις μηδενικες, δουλεύεις χρόνια και ο μισθός δεν ανεβαίνει. Υπερωρίες δεν πληρώνονται, ώρες δουλειάς ατελείωτες, βάζουν ένα άτομο να κάνει δουλειά 3 ατόμων, χίλια διαφορετικά πράγματα για να γλυτώνουν λεφτά και προσωπικό. Δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, το σχέδιο είναι να ξαναοδηγηθούμε στην φεουδαρχία.
ΑπάντησηΔιαγραφή